Φθηνή στέγη: Αύριο οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα

Αύριο, Πέμπτη θα ανακοινώσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί τις λεπτομέρειες του προγράμματος επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής μετά τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ, όπως γνωστοποίησε σήμερα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ3.

«Αύριο θα κάνουμε ανακοινώσεις όλοι συναρμόδιοι υπουργοί. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό το συνολικό πρόγραμμα επανεκκίνησης και στεγαστικής πολιτικής. Και πάλι μέσα στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν πολλά επιμέρους υπό-προγράμματα » τόνισε με έμφαση ο κ.Χατζηδάκης αναφερόμενος στο πρόγραμμα για τη φθηνή στέγη.

Για το πρόγραμμα σε σχέση με την φθηνή δανειοδότηση

Επίσης μίλησε και για το πώς θα δίνεται η φθηνή αδειοδότηση μέσω προγράμματος. «Είναι ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει με 500 εκατ. δάνεια , τα 375 εκατομμύρια θα τα δώσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, δηλαδή ο πρώην ΟΑΕΔ και θα είναι άτοκα, θα βάλουν και οι τράπεζες το 1/4 οι οποίες θα κάνουν και την επιλογή με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια . Γι’ αυτό το λόγο, το επιτόκιο, επειδή τα 3/4 του δανείου θα είναι άτοκα, θα είναι πολύ χαμηλό- με σημερινά δεδομένα θα είναι 1%. Ουσιαστικά μιλάμε για τα φθηνότερα στεγαστικά δάνεια. Αν πάρει κάποιος ένα δάνειο 100.000 ευρώ για ένα σπίτι, η μηνιαία δόση θα είναι 275 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει 275 ευρώ τον μήνα και θα του μείνει και το σπίτι» επισήμανε ο υπουργός.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο

Το πρόγραμμα
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα . Όπως είχε στη ΔΕΘ «το σχέδιο είναι πολύ επεξεργασμένο και επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού σε όλα τα πολιτικά κόμματα οποιαδήποτε άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση η οποία να είναι τεκμηριωμένη, στοιχειοθετημένη και επεξεργασμένη, θα έλεγα ότι είμαι διατεθειμένος να την αξιολογήσω πολύ σοβαρά».

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Δρομολογείται ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι οι ενδιαφερόμενοι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων, καταρχάς ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Ποιος είναι ο σκοπός; Να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 συμπολίτες έως 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μία κατοικία.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ιδιοκατοίκηση, θέλουμε να βρούμε εργαλεία και κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια. Είναι πολλά αυτά, το γνωρίζετε, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Γι’ αυτό και δημιουργούμε ένα ακόμη στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ” είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

Θα θεσμοθετηθεί επίσης ένα καινούριο εργαλείο για δημόσια οικόπεδα και κτίρια με την έννοια της «κοινωνικής αντιπαροχής». Με απλά λόγια, το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές. Εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιπες θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες. Ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν αντίστοιχα προβλήματα στέγης.

Επίσης, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, θα αυξηθεί πια το όριο της επένδυσης για χορήγηση άδειας Golden VISA από τα 250.000 στα 500.000 ευρώ.

Ενώ απ’ τον Δεκέμβριο ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

 

enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.