Γ. Κικής σε Μητροπολίτη Νικόλαο: Βοηθήστε να έρθει η “Αγία Επίσκεψις” στη Ραφήνα (φωτό & βίντεο)

Στην Εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στη Διασταύρωση Ραφήνας, παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ Νικόλαος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον πατέρα Νικόλαο του Ιερού της Αναλήψεως και τους Μητροπολίτες Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητο και Λήμνου κ.κ Ιερόθεο επισκέφτηκαν τα περίπτερα που είχαν τοποθετηθεί στο Εκθεσιακό πάρκο Μικρασιατικής Μνήμης

Ένα από αυτά ήταν και του Συλλόγου των Τριγλιανών Ραφήνας, όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Κικής.

Ο κ. Κικής έδειξε ανάμεσα σε άλλα, το αντίγραφο της εικόνας της “Αγίας Επίσκεψις” και δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει την βοήθεια του Μητροπολίτη κ.κ Νικόλαου, ώστε να μπορέσει η εικόνα να έρθει ξανά στη Ραφήνα έστω και για μία λειτουργία. Μάλιστα του ανέφερε πως είναι μεγάλη ευκαιρία φέτος που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ τόνισε πως όλα τα έξοδα για την φύλαξη και την προστασία της εικόνας θα τα επιβαρυνθεί ο Σύλλογος και ο Δήμος.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης φάνηκε να είναι αρχικά θετικός και υποσχέθηκε να εξετάσει το τι μπορεί να γίνει ώστε να έρθει έστω και για μία φορά η εικόνα στη Ραφήνα

Να θυμίσουμε πως η ιστορική εικόνα «Η Αγία Επίσκεψις», προέρχεται από την Τρίγλια της Βιθυνίας και εισήχθη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ως ένα από τα «Κειμήλια Προσφύγων», που έφθασαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922).

Η εικόνα αποδίδει τη Θεοτόκο Γλυκοφιλούσα. Στον εικονογραφικό αυτό τύπο η μητέρα και το βρέφος αγγίζονται με τα μάγουλα, τονίζοντας τη μητρική ιδιότητα της Παναγίας.

Η επιγραφή της συγκεκριμένης εικόνας ΜΗ(ΤΗ)Ρ Θ(ΕΟ)Υ Η ΕΠΙCΚΕΨΙC τονίζει τον ρόλο της Παναγίας ως προστάτιδας των ανθρώπων.

Η εικόνα είναι ψηφιδωτή, ένα από τα λίγα σωζόμενα δείγματα αυτού του είδους, καθώς η τεχνική του ψηφιδωτού δεν εφαρμοζόταν συχνά σε φορητές εικόνες λόγω του υψηλού κόστους της.

Στο κέντρο του κάτω πλαισίου σώζεται η εγκοπή στην οποία προσαρμοζόταν στήριγμα για την περιφορά της εικόνας σε λιτανείες, σε τελετουργικές δηλαδή πομπές στους δρόμους της πόλης στις μεγάλες γιορτές ή στις μεγάλες ανάγκες. Τον υπόλοιπο χρόνο, η εικόνα πρέπει να βρισκόταν σε τέμπλο ναού.

Δείτε όσα είπε ο κ. Κικής στον Μητροπολίτη Νικόλαο

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.