Gault & MillauHellas 2020: Η πρώτη απονομή των βραβείων του διεθνούς γαστρονομικού οδηγού

Στα εστιατόριαAleriaκαι GB Roof Garden πραγματοποιήθηκαν οι απονομέςτων βραβείων του γαστρονομικού οδηγού Gault & Millau Hellas.

Τα αστέρια της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής βραβεύτηκαν από τον έγκριτο οδηγό γαστρονομίαςGault & Millau Hellas,στις δύο εκδηλώσειςτων οποίων το αρχικό πλάνο διοργάνωσης τροποποιήθηκε λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Πραγματοποιήθηκαν λοιπόν συνολικά δύο τελετές απονομής των βραβείων με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων, η πρώτη στο εστιατόριο Aleria στο Μεταξουργείο, και η δεύτερη στο GB Roof Garden στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Στην πρώτη βραβεύτηκαν τα νέα ταλέντα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής (Les Grands de Demain)όπως επιλέχθηκαν από τους επιθεωρητές του Gault & Millau Hellas, οι σεφΆκης Σουλτάνης, Παύλος Κυριάκης, Δήμος Σαμουράκης και Nίκος Θωμάς, ο ζαχαροπλάστης της χρονιάς (Pâtissier de l’année) Σπύρος Πεδιαδιτάκης και ο σεφ της χρονιάς (Cuisinier de l’ année), Γκίκας Ξενάκης. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο σεφ της χρονιάς Γκίκας Ξενάκης ευχαρίστησε τον Οδηγό για την απονομή του τίτλου τονίζοντας τη σημασία της ομάδας της κουζίνας του, τα μέλη της οποίας σύστησε στους καλεσμένους. Ακολούθησε γευστική δοκιμή ενδεικτικών προτάσεων του τρέχοντος μενού του Aleria συνοδευόμενων από επιλεγμένα ελληνικά κρασιά.Στη δεύτερη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο GB Roof Garden, απονεμήθηκαν τα βραβεία της διευθύντριας σάλας της Χρονιάς (Directrice de salle de l’ année), που παρέλαβε η κα Χρύσα Δημητριάδου, του οινοχόου της χρονιάς, (Sommelier de l’ année), που παρέλαβε ο Παύλος Κουμάντος, και του εστιατορίου της χρονιάς (Restaurant de l’année), που παρέλαβε ο σεφ Έκτορας Μποτρίνιγια το εστιατόριο Botrini’s με τον Head Chef του, Νίκο Μπίλλη. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιβραβεύεται επίσημα ο κομβικός ρόλος του διευθυντή σάλας εστιατορίου ενώ κατά τις απονομές τονίστηκε η σημασία της συνέπειας των βραβευθέντων στο ρόλο τους, που οδήγησε στην επιλογή τους από τους επιθεωρητές.Τα βραβεία παρέδωσαν εκπρόσωποι των επίσημων υποστηρικτών του Gault & Millau Hellas ενώ ακολούθησε γευστική δοκιμή προτάσεων του Αστέριου Κουστούδη, Executive Chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία και King George, και του Chef Pâtissierτων ίδιων ξενοδοχείων, Ευγένιου Βαρδακαστάνη, που επιμελείται τα γλυκά σε συνεργασία με τον M.O.F PâtissierArnaudLarher.

Δείτε ακόμα:  My Style Rocks: Αυτές είναι οι νέες παίκτριες (βίντεο)

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης, Πρόεδρος του Gault & Millau Hellas, καλωσορίζοντας την παρθενική ελληνική έκδοση του διεθνούς κύρους Οδηγού, μεταξύ άλλων μετέφερε και το μήνυμα αισιοδοξίας του νέου Προέδρου του Gault & Millau, Jacque Bally επισημαίνοντας ότι οιάνθρωποι του Gault & Millau θα συνεχίζουν να στηρίζουν όλα τα μέλη της αλυσίδας της εστίασης, εντός και εκτός κουζίνας. «Στόχος της ομάδαςτου Gault& Millau Hellas ήταν να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε έναν τρόπο αξιολόγησης των εστιατορίων και των σεφ όμοιο με αυτόν που ισχύει σε όλες τις χώρες έκδοσης του Οδηγού. Να ισχύουν δηλαδή στη διαδικασία αξιολόγησης ακριβώς οι ίδιες σταθερές που ισχύουν στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και οι επιθεωρητές του Gault & Millau Hellas εκπαιδεύτηκαν από τους ίδιους επιθεωρητές που δίνουν τις βασικές κατευθυντήριες σε όσους πραγματοποιούν τις επιθεωρήσεις στο εξωτερικό. Αυτό επισφραγίζει το γεγονός ότι ένα βραβείο από τον Gault & Millau Hellas δεν είναι από τους Έλληνες για τους Έλληνες και επίσης ότι η άφιξη του Gault & Millau στη χώρα μας είναι ταυτόσημη με την ένταξη σε ένα διεθνές δίκτυο ανταλλαγής στοιχείων γαστρονομικής κουλτούρας», ανέφερε.

Δείτε ακόμα:  Άγριες Μέλισσες: Η συνάντηση που θα καθηλώσει

Η φετινή έκδοση του Gault & Millau Hellas περιλαμβάνει μόνο εστιατόρια από την Αττική και την Κρήτη ενώ οι επιθεωρήσεις στις υπόλοιπες περιοχές ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Περιλαμβάνει 58 POP εστιατόρια (αξιόλογοι χώροι που προτείνονται χωρίς όμως να βαθμολογούνται) και 223 εστιατόρια εκ των οποίων 121 βραβεύτηκαν με 1 Σκούφο, 22 με 2 Σκούφους και 2 με 3 Σκούφους.

Τα βραβεία του Gault&Milau Hellas2020
Σεφ της χρονιάς (Cuisinier de l’ année): Γκίκας Ξενάκης (Aleria)
Σεφ Ζαχαροπλαστικής της χρονιάς (Pâtissier de l’année): Σπύρος Πεδιαδιτάκης(Spondi)
Εστιατόριο της Χρονιάς (Restaurant de l’année): Botrini’s
Επιλογή Gault&Millau για ψάρι: Travolta
Επιλογή Gault & Millau για κρέας: Drakoulis Dry and Raw
Καλύτερο POP: Χάλαβροopenbar
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα: Peskesi
Sommelier de l’ année: Παύλος Κουμάντος (CTC)
Directrice de salle de l’ année: Χρύσα Δημητριάδου Tudor Hall

Δείτε ακόμα:  Ο Γιώργος Μαυρίδης ξεσπά για τη σύλληψη στο Μεξικό: "Έχω στοιχεία και φωτογραφίες"

Les Grands de Demain – Ταλέντα Gault & Millau
Άκης Σουλτάνης: Eternal Blue
Παύλος Κυριάκης: The Zillers
Δήμος Σαμουράκης: Seven Food Sins
Nίκος Θωμάς: Simul