Γέρακας: Ένταση και επέμβαση της Αστυνομίας στον καταυλισμό Ρομά

Επέμβαση της Αστυνομίας είχαμε το Σάββατο (12/7) στον καταυλισμό Ρομά στον Γέρακα


Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου και φαίνεται πως υπήρξε διαπληκτισμός ανάμεσα στους κατοίκους του καταυλισμού και στους αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σημείο

Σε ανακοίνωση που απέστειλε στο iRafina.gr, o Σύλλογος Νέοι Ορίζοντες Ρομά, σχετικά με το περιστατικό αναφέρεται:

Επίθεση της Ελληνικής Αστυνομίας κατά Ελλήνων πολιτών Ρομά στον καταυλισμό Γέρακα
Η αστυνομική επίθεση έγινε στον καταυλισμό Ρομά στον Γέρακα, στις 12/07/25 και ώρα 19:00.

Πιο συγκεκριμένα, ένας κάτοικος του καταυλισμού είχε βάλει χαμηλόφωνα μουσική, σε ώρα επιτρεπόμενη. Ωστόσο τα ΟΠΚΕ έφτασαν άμεσα, χωρίς καταγγελία, και ανέφεραν ότι η επέμβασή τους αφορά διατάραξη της κοινής ησυχίας.
Στην συνέχεια, με ακραίο και προκλητικό τρόπο και με επιθετική λεκτική συμπεριφορά μάς πρόσταζαν επίμονα να κλείσει η μουσική.

Μετά από έναν σκληρό διάλογο και διαπληκτισμούς ανάμεσα στους εκπροσώπους των κατοίκων του καταυλισμού και στις αστυνομικές αρχές, οι αστυνομικοί εξαπέλυσαν άγρια επίθεση σε ένα άτομο για αντίσταση κατά της αρχής. Αυτή η επίθεση προκάλεσε σε ολόκληρη την κοινότητα του καταυλισμού πανικό και εξαγρίωση.

Όμως οι αστυνομικοί κλιμάκωσαν τη συμπεριφορά τους και χτύπησαν με γκλομπ την 7χρονη ανιψιά του συλληφθέντα και τον εκπρόσωπο των Ρομά. Και σαν να μην τους αρκούσε αυτό, έριξαν χημικά και βολές κρότου-λάμψης στο άμαχο πλήθος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άλλο 4χρονο κοριτσάκι Το πρόσχημα, εκτός από τη «διατάραξη κοινής ησυχίας», ήταν τώρα και η «αντίσταση κατά της αρχής».


Ο πολιτιστικός σύλλογος «Νέοι Ορίζοντες Ελλήνων Ρομά» και η κοινότητα Ελλήνων Ρομά Γέρακα καταδικάζουν απερίφραστα την απρόκλητη και ρατσιστική αστυνομική βία και καταστολή.

Τέτοιες ενέργειες και επιχειρήσεις κάνουν τις κοινότητες Ρομά να αισθάνονται ανασφάλεια ως πολίτες, να νιώθουν κοινωνικά στοχοποιημένες και περιθωριοποιημένες από τις αρχές. Και με τη σειρά του αυτό μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ αυτών και των αρχών και της πολιτείας.

Οι συνεχείς έλεγχοι και επιχειρήσεις (δολοφονίες Ελλήνων Ρομά από αστυνομικούς, άσκηση υπέρμετρης βίας και υπερβολικός αστυνομικός έλεγχος με τις αλλεπάλληλες εισβολές στους καταυλισμούς των Ρομά) προκαλούν άγχος, αναστάτωση και φόβο στις κοινότητες, επηρεάζοντας την ψυχολογική ευημερία των ατόμων.

Τα περιστατικά τέτοιων κρατικών επιχειρήσεων συνδέονται ξεκάθαρα με τον στιγματισμό, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις και προκαταλήψεις, ενισχύοντας έτσι ή και δημιουργώντας νέα αρνητικά στερεότυπα που προσδιορίζουν τους Έλληνες Ρομά ως παραβατικά και αντικοινωνικά στοιχεία.

Όσο αφορά την Πολιτεία-κράτος, είναι σημαντικό να προσεγγίζουν ολιστικά το θέμα , με ευαισθησία και κατανόηση, να αναγνωρίζουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των Ρομά, και να επιδιώκουν τον διάλογο με σεβασμό στις κοινότητες αυτές, με στόχο την κοινωνική ενότητα.

Η αστυνομική βία κατά των Ρομά δεν είναι «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά συστημικό φαινόμενο που συνδέεται με προκαταλήψεις, κοινωνικό αποκλεισμό και θεσμική ατιμωρησία. Παρά τις καταγγελίες, οι υπεύθυνοι σπάνια λογοδοτούν, κάτι που εντείνει την ανασφάλεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις αρχές.

Κλείνοντας με το επίλογο
” Ανοιχτές σχολεία όχι φυλακές”

Η ανακοίνωση – διαμαρτυρία θα κοινοποιηθεί προς:

Τον Συνήγορο του Πολίτη (Ελλάδα)
Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ECRI Reports)
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch)
Την Amnesty International
Κοινότητα Ρομά του καταυλισμού Γέρακα
Σύλλογος «Νέοι Ορίζοντες Ελλήνων Ρομά»

Για το περιστατικό κάτοικος της περιοχής σχολίασε στο iRafina.gr

Για αποκατάσταση της αλήθειας:
Το Σάββατο το απόγευμα, από τις 18:20 και μετά, υπήρχε δυνατή μουσική στον καταυλισμό — κάτι που είχε επίσης συμβεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Πρόκειται για συνεχή ηχορύπανση, η οποία επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής. Δεν γίνεται να ακούγεται μουσική με τόσο υψηλή ένταση, ενοχλώντας τους γύρω, και να θεωρείται αυτό φυσιολογικό.

Είναι άδικο να κατηγορείται συνεχώς η αστυνομία, όταν δεν αναφέρεται πουθενά η προκλητική συμπεριφορά που παρατηρείται συστηματικά. Ο σεβασμός πρέπει να είναι αμοιβαίος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.