Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα γίνει ισχυρός σεισμός

«Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός» δήλωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, κληθείς να εξηγήσει τι εννοούσε με την πρόσφατη ανάρτησή του περί «σεισμικής άπνοιας».

Μιλώντας στο creta24, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, πάντως, όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για την Κρήτη, καθώς όπως είπε την περίοδο 2019-2021 σημειώθηκαν σημαντικά μεγέθη σεισμών.

«Η Κρήτη στην διετία 2019-2021 έγινε “θέατρο” πολλών σεισμών με σημαντικά μεγέθη, άρα στην ευρύτερη περιοχή έχει εκτονωθεί μεγάλο ποσοστό σεισμικής ενέργειας.

Κατά συνέπεια νομίζω ότι στο τρέχον διάστημα δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα να δούμε ξανά ισχυρό σεισμό στην Κρήτη.

Παρόλα αυτά, όλοι θα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στη σεισμική συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας το 1999 όταν ενεργοποιήθηκε ένα ρήγμα το οποίο γενικώς θεωρείτο ανενεργό.

Κατά συνέπεια δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα γίνει κάπου ένας ισχυρός σεισμός, μόνο για πιθανότητες μπορούμε να μιλάμε. Οι πιθανότητες είναι χαμηλές αυτή την εποχή για να γίνει ισχυρός σεισμός στην Κρήτη. Αυτή είναι η εκτίμησή μου» είπε ο σεισμολόγος.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων και μέτρων αντισεισμικής προστασίας τόσο στην Κρήτη, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Καθησυχαστικός για τη δόνηση μεταξύ Κρήτης και Κάσου

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό 4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κάσου, κάνοντας λόγο για συνηθισμένα μεγέθη για την συγκεκριμένη περιοχή. «Πολύ περισσότερο επειδή είναι και σε υποθαλάσσιο περιβάλλον δεν μας δημιουργούν κανέναν απολύτως προβληματισμό», τόνισε.

Αναφερόμενος, τέλος, στην προειδοποίηση Ολλανδού ερευνητή Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος «βλέπει» μεγάλο σεισμό νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για δήθεν πρόγνωση από κάποιον που δεν είναι ερευνητής – επιστήμονας: «Είναι ερασιτέχνης και αυτά που λέει δεν ευσταθούν, δεν ακολουθούν την επιστήμη».

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.