Για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση θα δικαστούν οι κατηγορούμενοι για τους θανάτους στο γηροκομείο της φρίκης στα Χανιά

Με την κατηγορία της διεύθυνσης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση θα δικαστούν τελικά οι κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση του Γηροκομείου της Αγίας Σκέπης στα Χανιά, όπου τον Απρίλιο του 2021 διαπιστώθηκε σωρεία θανάτων ηλικιωμένων, προκαλώντας «μούδιασμα» στο πανελλήνιο.

Οπως έγινε γνωστό, ο Αρειος Πάγος αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Χανίων, με το οποίο είχε αφαιρεθεί η κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο οι κατηγορούμενοι διά των συνηγόρων τους πέτυχαν να εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Χανίων, με το οποίο αφαιρέθηκε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο ύστερα από αίτηση αναίρεσης που ασκήθηκε από τους συγγενείς των θυμάτων στον Αρειο Πάγο το βούλευμα αυτό κατέπεσε. Ως εκ τούτου απορρίπτονται οι σχετικές εφέσεις των κατηγορουμένων και η υπόθεση παραπέμπεται σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Υπενθυμίζεται πως στη δικογραφία έχουν περιληφθεί 32 υποθέσεις θανάτων ηλικιωμένων για τους οποίους «δέθηκαν» κατηγορίες, ενώ από την έρευνα των Αρχών διαπιστώθηκε πως σε διάστημα έξι χρόνων, από το 2015 ως και το 2021, πέθαναν τουλάχιστον 293 ηλικιωμένοι! Οι αρχικές κατηγορίες αφορούσαν τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης για τις δύο ιδιοκτήτριες, μητέρα και κόρη, ηλικίας 70 και 45 ετών σήμερα, και για τον 52χρονο γιατρό της μονάδας, ο οποίος υπέγραφε τα πανομοιότυπα πιστοποιητικά θανάτου. Στους υπόλοιπους τρεις, έναν ψυχίατρο και δύο νοσηλεύτριες, απαγγέλθηκε η κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Και οι έξι κατηγορούνται για 32 περιπτώσεις εξαθλίωσης ηλικιωμένων, αφού, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «παρέλειπαν να χορηγούν την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά, στους ηλικιωμένους φιλοξενουμένους, δεδομένου ότι η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγηση γινόταν ταχύτατα, σε ελάχιστο χρόνο, εν όψει του ότι η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια, με συχνότερη τη χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών, οι μερίδες φαγητού πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού που χορηγούνταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ήταν ελάχιστη, π.χ. ένα φλιτζάνι του καφέ με δυο τρεις κουταλιές». Μάλιστα, τους έδιναν μέχρι και επικίνδυνες για την υγεία τροφές, π.χ. εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν στο γηροκομείο, ενώ παρέλειπαν να χορηγούν τα απαραίτητα αναλώσιμα για την καθαριότητα και την υγιεινή τους.

Επιπλέον, προέβαιναν σε «χημική καθήλωση» των τροφίμων μετά την εισαγωγή τους στη δομή προκειμένου να αδρανοποιούνται, με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την επαφή τους με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και καθηλωμένοι σε καρέκλες και αναπηρικά αμαξίδια. Παράλληλα, προχωρούσαν σε «τεχνητή καθήλωση» μέσω της τοποθέτησης ιατρικών συσκευών για την παροχεύτευση τροφής και ουροκαθετήρων για την ούρηση, αν και δεν χρειάζονταν ιατρικώς. Τέλος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρέλειπαν συστηματικά τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία και εκδήλωναν σταθερά απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

newsbreak.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.