Για τον ένα χρόνο από την καταστροφή στην Ανατολική Αττική

Για τον ένα χρόνο από την καταστροφή στην Ανατολική Αττική, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής τιμά τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους πριν ένα χρόνο στην καταστροφική φωτιά στο Μάτι, συνεχίζοντας την πάλη για αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία της χώρας, ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοια καταστροφή. Δυστυχώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά “Μάτια” και οι κρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Είναι πραγματικά τραγικό, το 2019 με την επιστήμη και την τεχνολογία να έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα που να μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε πρόληψη, ενημέρωση, μέτρα θωράκισης, υποδομής και να συζητάνε οι κρατικοί παράγοντες αν και πώς θα λειτουργήσει το 112. Αυτό έχει την εξήγησή του στο ότι όλα αυτά τα έργα υποδομής που απαιτούνται δεν είναι επιλέξιμα από το κεφάλαιο γιατί δεν προσφέρουν την κερδοφορία που επιθυμούν, αλλά και από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις που το ζεστό χρήμα που μαζεύουν από τη φοροληστεία του λαού το δίνουν με τη μορφή επιδοτήσεων στους μονοπωλιακούς ομίλους με βάση τις στρατηγικές επιλογές τους που έχουν να κάνουν με την Ενέργεια, τον Τουρισμό, τις Μεταφορές.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της καταστροφής και συνέδραμε στην ανακούφιση των πυρόπληκτων με ηθική και υλική βοήθεια. Στήσαμε το Στέκι Αλληλεγγύης στη Μαραθώνος και διαχειριστήκαμε τη βοήθεια που συγκεντρώθηκε από όλη την Ελλάδα, από σωματεία και φορείς, με στόχο να φτάσει σε όλους τους πυρόπληκτους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Συγκροτήθηκαν συνεργεία ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και οικοδόμων και έγιναν παρεμβάσεις όπου μας ζητήθηκε. Η οργάνωση όλης αυτής της προσπάθειας είναι μια πλούσια πείρα για το εργατικό κίνημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις που το κράτος και οι μηχανισμοί του δείξουν αδυναμία στην προστασία του λαού από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ένα χρόνο μετά την καταστροφή και τα μεγάλα προβλήματα των πυρόπληκτων παραμένουν άλυτα. Πολλά από αυτά προϋπήρχαν της καταστροφής και εντάθηκαν μετά αυτής. Είμαστε δίπλα στους πυρόπληκτους και διεκδικούμε μαζί τους:

– Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

– Λήψη μέτρων ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, για επιδότηση ενοικίου σε όσους το χρειάζονται.

– Άμεση αποκατάσταση των υποδομών, χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων, για απορρύπανση της περιοχής.

– Επίσπευση των απαραίτητων μελετών – μετρήσεων προκειμένου να υλοποιηθούν τώρα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

– Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους, με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα μέσα. Να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει άμεσα γενικό δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Άμεση λήψη ειδικών μέτρων για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών.

– Δημιουργία σύγχρονου οικισμού με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους και χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

– Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όλων των πληγέντων.

– Λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

– Να παγώσουν όλα τα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

– Καθαρισμό και προστασία του πευκοδάσους του Σχοινιά και όλων των δασικών εκτάσεων της Αττικής με ευθύνη του κράτους και άμεση αντιμετώπιση των τραγικών ελλείψεων στους τομείς της Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης και εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

– Να μπει τέρμα σε κάθε σχεδιασμό δημιουργίας ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή και να αποδοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους για τις ανάγκες πολιτισμού και άθλησης.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ».

Διαβάστε επίσης