Γιατί δεν έχουν σταλεί ακόμα τα χρήματα από την Αυστραλία που συγκεντρώθηκαν για τους πυρόπληκτους σε Ραφήνα & Μάτι

Πριν λίγες εβδομάδες ο «Νέος Κόσμος» είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι χρήματα που συγκεντρώθηκαν στη Νότια Αυστραλία για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας του 2018 δεν είχαν αποσταλεί. Είχε σταλεί μέρος του ποσού και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αυστραλία.

Τότε ο πρόεδρος της Ερανικής Επιτροπής κ. Γκόνης εξήγησε στο «Νέο Κόσμο» γιατί έγινε αυτό. Τώρα επανήλθε με αναλυτικότερη επιστολή που έχει ως εξής:

«Αγαπητά μέλη και φίλοι του Εράνου για τους Πυροπαθείς της Ελλάδας (Μάτι),

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε περαιτέρω σχετικά με το θέμα του Εράνου για τις Πυρκαγιές στο Μάτι έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και συνοχή.

Στο παρακάτω χρονοδιάγραμμα φαίνονται χρονικά οι κινήσεις μας αλλά και τα εμπόδια που συναντήσαμε από τα τέλη του 2018.

Κατά τη διάρκεια των τρομερών πυρκαγιών στο Μάτι, συστάθηκε η Οργανωτική Επιτροπή του «Εράνου για τις Πυρκαγιές στην Ελλάδα 2018» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ν.Α.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Το Σάββατο τα 18α Αραφήνεια! Mε 400 "δελφίνια" από 14 συλλόγους!

Η Επιτροπή αποτελείται από μέλη που εκπροσωπούν διάφορους Κοινοτικούς Συλλόγους καθώς και από ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και άλλων φορέων.

Ανοίξαμε ξεχωριστό λογαριασμό και όλες οι συνεισφορές προς τα θύματα της πυρκαγιάς αποταμιεύτηκαν στις Τράπεζες Κομονγουέλθ, Ντέλφι και Σύδνεϋ.

Τον Οκτώβριο του 2018 Ερανική Επιτροπή παραχώρησε ένα σημαντικό ποσό για την αγορά ειδικού μηχανήματος για μοσχεύματα δέρματος το οποίο εστάλη ως δωρεά στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας προκειμένω να βοηθήσει στη θεραπεία των θυμάτων της πυρκαγιάς στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου

Από τότε, η Επιτροπή έχει έλθει επανειλημμένα σε επαφή με διάφορες Αρχές στην Ελλάδα με σκοπό να εξετάσει την χρηματοδότηση κάποιου κοινωφελούς έργου με τα χρήματα που έχουν μείνει στους λογαριασμούς.

Τον Μάρτιο του 2019 πληροφορηθήκαμε ότι επιδόθηκαν ευθύνες για την πυρκαγιά σε 20 άτομα, ανάμεσά τους, οι Δήμαρχοι της Ραφήνας και του Μαραθώνα.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Επέμβαση του δήμου για την κατασκευή υποδομών αποχέτευσης στον Ι.Ν της Παντοβασίλισσας (φωτό)

Τον Σεπτέμβριο του 2019, Βουλευτής από την Νότια Αυστραλία μετέβη στην Ελλάδα και συναντήθηκε με διάφορες Αρχές στην Αττική και το Μάτι για να εξετάσει την πιθανή κατασκευή έργου που θα ωφελούσε τις οικογένειες των πυρόπληκτων, όπως άλλωστε προέβλεπε και η σύσταση της Επιτροπής.
Επιστρέφοντας από την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2020, ο Βουλευτής παρέδωσε γραπτή αναφορά στην Επιτροπή την οποία αναφορά εξέτασαν λεπτομερώς.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ξέσπασε η πανδημία της COVID-19 και δυστυχώς από τότε άλλαξε η ζωή μας. Μετά τους θανάτους που προκάλεσε (και προκαλεί) ο ιός, η προσοχή όλων, όπως και στους Δήμους Μαραθώνος και Μάτι στράφηκε στην ασφάλεια των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το ίδιο έχουμε βιώσει και στην Αυστραλία, με το κλείσιμο τοπικών εγχώριων συνόρων και την καταστολή ταξιδιών στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, η επικοινωνία μεταξύ με τις διάφορες Ελληνικές Αρχές έχει υπάρξει δύσκολη.

Δείτε ακόμα:  Αυγενάκης: 32 εκατ. ευρώ για το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ραφήνας - Σύντομα οι ανακοινώσεις

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Επιτροπή θέλοντας να επεκτείνει τους στόχους της, απευθύνθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νότια Αυστραλία και σήμερα συνεχίζει να αναζητά την κατανομή του ποσού από τον έρανο προς ένα κατάλληλο έργο, αντιπροσωπευτικό των στόχων της Επιτροπής, εκπληρώνοντας έτσι την υποχρέωσή της προς τα θύματα της πυρκαγιάς αλλά και στα μέλη της ευρύτερης κοινότητας που έδωσαν χρήματα.

Έχω λοιπόν συνοψίσει τις σημαντικότερες κινήσεις μας χρονικά, ενώ ταυτόχρονα βαδίζει θετικά και η συνεχής επαφή και συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις τοπικές Αρχές στη Ραφήνα – Πικέρμι.

Θα σας ενημερώσουμε σχετικά εάν έχουμε νεότερα για το θέμα αυτό.

Με εκτίμηση

Βασίλειος Γκόνης

Πρόεδρος Ερανικής Επιτροπής Πυρκαγιών στο Μάτι

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΟΙΝΟΙΤΗΤΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ».