Γιατί εξετάζει την αποχώρησή της από τα εμβόλια η AstraZeneca;

Σε εξαγορές μικρών και μεσαίων φαρμακευτικών εταιρειών που ειδικεύονται στην ογκολογία και στις καρδιαγγειακές θεραπείες προσανατολίζεται η AstraZeneca, η οποία τώρα εξετάζει την αποχώρησή της από την παραγωγή εμβολίων κατά του κοροναϊού.

Τις προθέσεις της εταιρείας γνωστοποίησε ο CEO της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, μιλώντας στο Reuters, όπου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι η εταιρεία θα παραμείνει στον κλάδο των εμβολίων κατά του COVID».

Πρόσθεσε ακόμη ότι μπορεί να εγκαταλείψει τα σχέδια για τη δημιουργία ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου εμβολίων.

Όσον αφορά τα σχέδια για εξαγορές, ο Σοριό, που βρίσκεται στο τιμόνι της AstraZeneca μια δεκαετία, είπε: «Πάντα αναζητούμε εξωτερικές ευκαιρίες».

Προτιμήθηκαν τα mRNA
Οι καθυστερήσεις στην παραγωγή, οι αναφορές για παρενέργειες και η σχετικά μικρή διάρκεια ανοσοποίησης του εμβολίου της AstraZeneca για τον κοροναϊό εμπόδισαν την ευρύτερη χρήση του σε σχέση με τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna, τα οποία προτιμήθηκαν.

Επιπλέον ήδη πια, τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, η χρήση του έχει μειωθεί δεδομένου ότι πολλές – ανεπτυγμένες τουλάχιστον – χώρες έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, ενώ στις ΗΠΑ δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση.

Λιγότερα καινοτόμα φάρμακα
Αξιοσημείωτο είναι, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας προειδοποίησε πως στο μέλλον θα αναπτυχθούν λιγότερα καινοτόμα φάρμακα, λόγω της νέας νομοθεσίας για τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Ακόμη, ερωτηθείς για τις πληθωριστικές πιέσεις, είπε ότι η καινοτομία και η παραγωγικότητα είναι το κλειδί. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θα πρέπει να γίνουμε πιο καινοτόμοι και παραγωγικοί. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τιμές πώλησής μας θα ανέβουν».

 

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.