Γιώργος Σωφρόνης: Ο Δήμος Σαρωνικού Επενδυτικός και τουριστικός προορισμός

Μια συνέντευξη με τον 38χρονο δήμαρχο Σαρωνικού, κ. Γεώργιο Σωφρόνη, ειδικά την τελευταία περίοδο, όπου η απόφαση του να δεχθεί την κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού στα όρια του Δήμου του, παρά τις μειοψηφικές αντιδράσεις, κυρίως όμως τις αντιδράσεις του προκατόχου του, κ. Πέτρου Φιλίππου, του οποίου χρημάτισε αντιδήμαρχος και για μεγάλο διάστημα υπερθεματιστής τη σύνδεσης με την Ψυτάλλεια, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, διαπιστώσαμε, ότι η θέρμη, η πίστη, ο ιδεαλισμός και η αποφασιστικότητα για την επιτυχία του εγχειρήματός του και προπάντων να μην διαψεύσει τις προσδοκίες των δημοτών που τον τίμησαν, είναι στοιχεία σιγουριάς και οδηγός επιτυχίας.

Το πιο κάτω «μανιφέστο», ή «συμβόλαιο» με τους δημότες του μαρτυρά του λόγου μας το αληθές.

«Ως Δήμαρχος Σαρωνικού έχω δεσμευτεί και αυτό πράττω καθημερινά, να υπηρετώ με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των συνδημοτών μου. Θέλουμε να οδηγήσουμε τον Δήμο μας σε τροχιά ανάπτυξης και ανάδειξης. Θέτουμε υψηλούς στόχους και εργαζόμαστε άοκνα για την επίτευξή τους. H μεγαλύτερη δυνατή δικτύωση του Δήμου Σαρωνικού, η ανάπτυξη συνεργασιών με έμφαση στους τομείς της χρηματοδότησης και της απορρόφησης επιχειρησιακών και επενδυτικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους, είτε αυτοί προκύπτουν από αμιγώς ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, είναι το στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε αυτή την πενταετία».

Μικρό βιογραφικό

Γεννημένος το 1978 στο Λαγονήσι του Δήμου Καλυβίων Θορικού Αττικής. Συνέχισε τις μεταλυκειακές του σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες, αποκτώντας το αντίστοιχο πτυχίο από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College). Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών του σπουδών δραστηριοποιήθηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από νωρίς. Με πολύχρονη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος κατά την περίοδο 2007 – 2010, ενώ το 2009 ανέλαβε καθήκοντα Αντιδημάρχου Οικονομικών, Τεχνικής Υπηρεσίας, Πολιτικής Προστασίας καθώς και Αναπληρωτή Δημάρχου. Το 2011 επανεξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σαρωνικού και διετέλεσε Αντιδήμαρχος (2011-2012) στους τομείς των Οικονομικών, της Διαύγειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς επίσης και της Πολιτικής Προστασίας. Από το 2013 έως και το Μάιο του 2014 διετέλεσε Υπεύθυνος Οικονομικών του Δήμου Σαρωνικού. Επιπρόσθετα διατέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών 2013-2014 και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. Το έντονο αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύη προς τους συνδημότες του δε σταματά εκεί. Το 2009 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων και στη συνέχεια Δήμου Σαρωνικού, της οποίας ήταν υπεύθυνος έως το 2014.

Η συνέντευξη

Διαδεχθήκατε έναν βετεράνο πλέον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον κ. Πέτρο Φιλίππου, σημερινό αντιπεριφερειάρχη. Σας ανησυχεί σύγκριση διοίκησης από τους δημότες σας;

Το 2011 επήλθε η συνένωση δύο Δήμων και τριών Κοινοτήτων. Καλυβίων, Αναβύσσου, Κουβαρά, Σαρωνίδος και Παλαιάς Φώκαιας. Διαδέχθηκα ένα καλλικρατικό δήμαρχο τον κ. Πέτρο Φιλίππου, σημερινό αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής. Ο κ. Φιλίππου είναι ένας αυτοδιοικητικός με τεράστια γνώση κι εμπειρία και προϋπηρεσία, από τις πέντε θητείες του, αρχικά ως κοινοτάρχης και μετά ως δήμαρχος. Ο νέος Δήμος Σαρωνικού έχει σήμερα εντελώς διαφορετικές ανάγκες, απ’ ότι στο παρελθόν. Ένας νέος Δήμος, έχει νέες ανάγκες, νέες προκλήσεις και απαιτεί σύγχρονη αντίληψη στην αντιμετώπιση και προσέγγιση όλων των θεμάτων, ώστε να βρίσκεται μια πραγματική, σταθερή και βιώσιμη λύση . Μεταξύ αυτών των θεμάτων είναι και ο Βιολογικός Καθαρισμός.

Τι από όσα υποσχεθήκατε στου δημότες σας υλοποιήσατε;

Ο Δήμος Σαρωνικού χρωστούσε 14,5 εκατομ. Σήμερα δεν χρωστά ούτε ένα Ευρώ σε τρίτους. Είχαμε υποσχεθεί το συμμάζεμα των οικονομικών. Και αυτό προηγήθηκε. Σήμερα ο Δήμος μας είναι σε τροχιά ανάπτυξης. Προηγήθηκε όμως η έμμεση συνεργασία με όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα. Ο κύριος στόχος μας ήταν τα έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης ενέργειας. Το υποσχεθήκαμε και το πράξαμε.

Τι έργα έχετε υλοποιήσει στα 2 χρόνια δημαρχεία σας;

Τα αυτονόητα, που είναι και σημαντικά για την καθημερινότητα των Δημοτών. Αντικατάσταση, όλων των λαμπτήρων φωτισμού. Εκσυγχρονισμό των σχολικών κτιρίων, (περίπου 550.000 Ευρώ), κατασκευή και επισκευή πεζοδρομίων, αντικατάσταση χλοοταπήτων στα δύο γήπεδα, αναβάθμιση των παιδικών χαρών. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι έχουμε 40!!! Παιδικές Χαρές και καμία δεν ήταν δηλωμένη και κατασκευασμένη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Όλα αυτά με χρήματα του Δήμου;

Όχι. Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 14 εκατομμυρίων Ευρώ από την Περιφέρεια.

Συνεχίστε… με τις άμεσες και αναγκαίες προτεραιότητες του Δήμου σας;

Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και των βλαστικών. Μόνο τα κλαδέματα υπερβαίνουν τους 10.000 τόνους το χρόνο και αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα γιατί έχουμε πολλές μικρές και άτυπες χωματερές. Μια δυσάρεστη εικόνα που ως διοίκηση έχουμε βάλει στόχο να την αλλάξουμε. Μαζί με την επίλυση του αποχετευτικού, θα δημιουργηθεί και κέντρο κομποστοποίησης για τη διαχείριση των πράσινων απορριμμάτων.

Βιολογικός Καθαρισμός (ΚΕΛ)

Πως θα αντιμετωπίσετε τις αντιδράσεις των όμορων δήμων για την κατασκευή του ΚΕΛ στο χώρο σας; Επίσης, υπάρχει μια παρέμβαση του κ. Φιλίππου που λέει: «Νομίζω ότι ο Δήμος Σαρωνικού και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρέπει να αποδεχθούν όχι μόνο για τα Καλύβια αλλά και για όλο τον Δήμο Σαρωνικού τις λύσεις που αποφάσισε η ΕΥΔΑΠ (και δεν γνωρίζουμε ποιοι άλλοι φορείς) ερήμην μας και να προσπαθήσουν να βρουν λύση είτε με την υλοποίηση της εγκεκριμένης πρότασης όπως έγινε και με τον Δήμο Παλλήνης, είτε σε συνεργασία με όμορους Δήμους, είτε μια λύση με την αποδοχή και τη συναίνεση των πολιτών».

Κοιτάτε, το θέμα Ψυτάλλεια είναι μια λύση που τόσο η προηγούμενη διοίκηση, όσο και η σημερινή το πάλεψε περίπου 4 χρόνια. Όμως διαπιστώσαμε ότι είναι μια έωλη προσπάθεια και δεν υπάρχει περίπτωση και για πολλούς λόγους ο Δήμος Σαρωνικού να αποχετευτεί στην Ψυτάλλεια.

Όμως ο κ. Φιλίππου παραμένει και επιμένει στη λύση Ψυτάλλειας.

Για μένα είναι πολύ εύκολο να παραμείνω σε μια λύση ενώ ξέρω ότι η εμμονή μου αυτή δεν αποτελεί λύση. Δηλαδή να περνάει ο χρόνος και να μη λύνεται το πρόβλημα, για να μη γίνω κακός με μερίδα δημοτών. Οι ατέρμονες συζητήσεις, είναι άλλων εποχών και μας οδηγούν στην αναποτελεσματικότητα. Η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου ΚΕΛ θα φέρει τεράστια οφέλη στο Δήμο μας. Επαναχρησιμοποίηση του νερού, η δημιουργία πράσινου σημείου για τη διαλογή μέρους των απορριμμάτων, η κομποστοποίηση των χιλιάδων τόνων βλαστικών, το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τις επόμενες γενεές, είναι έργα που θα αλλάξουν την εικόνα και θα φέρουν πρόοδο και ανάπτυξη.

Τι απαντάτε στις αντιδράσεις όμορου Δήμου;

Υπάρχει μια συμφωνία με το Δήμο Μαρκόπουλου. Να δούμε πρώτα τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αν άπτονται των συμφερόντων του Δήμου τους να συζητηθεί στο ΔΣ. Εδώ πρέπει να σας τονίσω ότι σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε 100%, το νερό. Ότι ποσότητα νερού περισσεύει, που πολύ αμφιβάλω, θα το διοχετεύουμε στα δικά μας ρέματα και όπως τα νερά της βροχής θα καταλήγει στη δική μας παράκτια ζώνη. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε κάποιο ρέμα που διέρχεται από το Μαρκόπουλο.

Είστε εκτεθειμένοι στα πρόστιμα;

Όπως είπε σε ομιλία του ο κ. Φιλίππου όχι. «Γιατί κατά κάποιο τρόπο έχουμε «κοροϊδέψει» την ΕΕ δείχνοντας το ΚΕΛ της Γερακίνας». Νομίζω όμως, ότι είμαστε εκτεθειμένοι. Ίσως και αυτό είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που φέρνουμε απέναντι στους Δημότες μας. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να είμαι αυτός, που μια ωραία πρωία θα βρεθώ αντιμέτωπος με τα πρόστιμα, επειδή έχω φέρει αρνητικά αποτελέσματα στους Συμπολίτες μου λόγω πολιτικής ανικανότητας, αδράνειας, ή, λαθεμένης εκτίμησης των καταστάσεων.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Δήμου σας;

Ο Δήμος Σαρωνικού έχει την τύχη να διαθέτει μια ακτογραμμή πάνω στο Σαρωνικό κόλπο, μήκους 21 χιλιόμετρων παράκτιας ζώνης. Ένα μέρος της έχει αξιοποιηθεί. Όπως η χερσόνησος του Λαγονησίου, η περιοχή Αναβύσσου και Αγίου Νικολάου. Μέλημα μου είναι να αξιοποιηθεί και το κτήμα των αλυκών έκτασης 800 περίπου στρεμμάτων. Το κτήμα αυτό παρόλο που είναι περιφραγμένο δυστυχώς κάποιοι το χρησιμοποιούν για χωματερή. Εν ολίγοις και με πολύ δουλειά, έχουμε όλα τα προσόντα να γίνουμε τουριστικός και επενδυτικός προορισμός

Ο δήμος σας έχει μεγάλη έκταση και είναι αραιοκατοικημένος. Με τα θέματα καθαριότητας, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού πως πάτε;

Στην ύδρευση έχουμε αντικαταστήσει πάρα πολλά δίκτυα, με αποτέλεσμα ο δείκτης απωλειών να είναι πολύ χαμηλός. Μετά το κλείσιμο των δύο χωματερών, Καλυβίων και Φώκαιας, είχαμε έντονο πρόβλημα. Δυστυχώς στο πρόβλημα συμβάλλουν και οι κάτοικοι. Από τη νέα χρονιά θα εφαρμόσουμε νέο κανονισμό καθαριότητας, ο οποίος θα περιέχει και επιβολή προστίμων. Δεν είναι θέαμα πολιτισμού ο κάδος να είναι άδειος και γύρω του να είναι πεταμένα τα σκουπίδια. Όπως είπατε ο δήμος μας είναι πολύ αραιοκατοικημένος και αυτό επιφέρει μεγάλες δυσκολίες στις υπηρεσίες του Δήμου. Ζητούμε κατανόηση και συμπαράσταση από όλους τους συμπολίτες μας.

Ποια είναι η Κοινωνική Πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος σας;

Ο Δήμος Σαρωνικού είναι ο Leader στο επισιτιστικό πρόγραμμα της Ανατολικής Αττικής. Διαχειριζόμαστε πάνω από 2.300.000 Ευρώ σε τρόφιμα τα οποία διαμοιράζουμε σε 12 Δήμους. Έχουμε ιδρύσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο και παρέχουμε τρόφιμα σε 300 και πλέον οικογένειες.

Αθλητισμό, Τρίτη ηλικία, Σχολεία…

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους αθλητικούς χώρους, στα ΚΑΠΗ και φυσικά στα σχολεία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ΕΠΑΛ, για να σταματήσουν οι μαθητές μας να ταξιδεύον στους γύρω Δήμους. Π.χ. Κορωπί, Λαύριο, Βάρη. Διαθέτουμε επτά βρεφονηπιακούς σταθμούς και κατασκευάζουμε ακόμα έναν στον Κουβαρά, κόστους 2.000.000 Ευρώ, ώστε και αυτή η Δημοτική ενότητα να μην υστερεί. Έχουμε 4 ποδοσφαιρικά γήπεδα και ισάριθμες ποδοσφαιρικές ομάδες και τρία κλειστά γυμναστήρια.

Σαν επίλογο και χωρίς ερωτήσεις

Δήμαρχος: Φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά που είχαμε οικονομικό πλεόνασμα, το οποίο το διαθέσαμε σε έργα σε έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών μας.

Στη Λεωφόρο Καλυβίων για να αποφθεχθούν τα δυστυχήματα, όλοι ξέρουν ότι είναι μια ευθεία, ανά διάστημα έχει τοποθετηθεί κυκλικός κόμβος, που ναι με δεν σταματά τη ροή των οχημάτων, όμως υποχρεώνει τους οδηγούς στη μείωση ταχύτητας. Ο αριθμός δυστυχημάτων, μετά από αυτές τις κατασκευές έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο Δήμος Σαρωνικού διαθέτει έξι αντιδημάρχους. Οι τέσσερις είναι έμμισθοι. Η αντικατάσταση όλων, στο μέσο της θητείας είναι δεδομένη. Σκοπός μου είναι να περάσουν όλοι οι Δημοτικοί μου Σύμβουλοι από θέσεις ευθύνης.

Θα είμαι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Παρότι ο πολιτικός χώρος που ανήκω μου έχει κάνει επανειλημμένες προτάσεις.

Συνέντευξη στο Δημήτρη Πνευματικάτο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.