Γιορτινός «μποναμάς»: Αναλυτικά όλες οι πληρωμές μέχρι την Πρωτοχρονιά

Μέχρι την Πρωτοχρονιά, αναμένεται να σημειωθεί μια σειρά πληρωμών σε πάνω από ένα εκατομμύριο επιδοματούχους, ασφαλισμένους και ανέργους.

Συγκεκριμένα, πληρώνονται οι επιδοματούχοι του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), άνεργοι του ΟΑΕΔ αλλά και οι ασφαλισμένοι μη μισθωτοί του ΕΦΚΑ που έχουν επιστροφή από τις εισφορές του 2019.

Στην αντίπερα όχθη, άλλες κατηγορίες εργαζομένων και δικαιούχων θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμη, καθώς οι πληρωμές που τους αφορούν τοποθετούνται εντός Ιανουαρίου.

Οι πληρωμές μέχρι 31 Δεκεμβρίου:

Εργαζόμενοι-αναστολές

Σήμερα, 29 Δεκεμβρίου καταβάλλονται 3,6 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 5.621 εργαζόμενους – δικαιούχους για αναστολές Νοεμβρίου και μονομερείς. Ειδικότερα σήμερα εξοφλούνται :

5.161 εργαζόμενοι τα 800€ του Νοεμβρίου
358 εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία τα 534 ευρώ
102 επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί που υπέβαλλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις

Ασφαλισμένοι ΕΦΚΑ

Έως την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου επιστρέφεται από τον e-ΕΦΚΑ σε δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το πιστωτικό υπόλοιπο που οφείλεται μετά την εκκαθάριση των εισφορών του 2019.

​Μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 – τελευταία χρονιά κατά την οποία οι μη μισθωτοί πλήρωσαν εισφορές με βάση το εισόδημά τους – 343.669 ασφαλισμένοι κατέληξαν με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ. Αυτό συνέβη διότι το 2018 δήλωσαν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το 2017 και έπρεπε να πληρώσουν λιγότερες εισφορές.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι είχαν χρονικό περιθώριο έως 30 Νοεμβρίου να δηλώσουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ αν επιθυμούν τον συμψηφισμό του πιστωτικού τους υπολοίπου με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Όσοι δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού, δεν θα λάβουν τώρα εφάπαξ το ποσό της επιστροφής, αλλά αυτό θα παραμείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και θα συμψηφίζεται με μελλοντικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. Οι υπόλοιποι θα λάβουν εφάπαξ πίστωση στον λογαριασμό τους μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Επιδοματούχοι ΟΠΕΚΑ

Το απόγευμα της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου ξεκινά η διαδικασία πληρωμών των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, στους δικαιούχους. Η διαδικασία καταβολών θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου. Στο παρά πέντε πριν την εκπνοή του χρόνου εξοφλούνται:

Διπλό επίδομα ΚΕΑ σε 256.562 νοικοκυριά, που καλύπτουν 482.335 ωφελούμενους. Οι επιδοματούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν το ποσό του επιδόματος που παίρνουν κάθε μήνα επί δυο.

Για παράδειγμα:

Νοικοκυριό με ένα άτομο, θα λάβει έως 400 ευρώ ανάλογα το εισόδημά του.
Ζευγάρι χωρίς παιδιά ή μονογονεική οικογένεια με 1 παιδί θα λάβουν έως 600 ευρώ. Αν έχει 6μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ, θα λάβει 440 ευρώ.
Ζευγάρι με ανήλικο παιδί θα λάβει έως 700 ευρώ.
Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά θα λάβει έως 800 ευρώ. Αν έχει εισόδημα 200 ευρώ το μήνα το τελευταίο 6μηνο θα λάβει 486 ευρώ.

Επίδομα Παιδιού σε 860.000 οικογένειες-δικαιούχους

Πληρώνεται το 2μηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, δηλαδή η 6η και τελευταία δόση του 2020. Όλοι όσοι υπέβαλλαν αίτηση και η αίτησή τους εγκρίθηκε έως 10 Δεκεμβρίου εξοφλούνται για το 2020 στην επικείμενη πληρωμή.

Επίδομα γέννας
Επίδομα στέγασης
Προνοιακά αναπηρικά επιδόματα
Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων
Μακροχρόνια άνεργοι – 400€

Έως χθες, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα συνεχίζονταν η ηλεκτρονική διαδικασία επιβεβαίωσης ΙΒΑΝ από τους μακροχρόνια ανέργους δικαιούχους της εφάπαξ επιδότησης των 400 ευρώ. Μέχρι την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, 36.000 δικαιούχοι δεν είχαν ολοκληρώσει την προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να λάβουν τα 400 ευρώ της έκτακτης επιδότησης. Για όλους όσοι έσπευσαν, έστω και τελευταία στιγμή να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική διαδικασία επιβεβαίωσης ΙΒΑΝ αναμένεται να συνεχιστούν οι πληρωμές του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ.

Πληρωμές τον Ιανουάριο του 2021

Αποζημίωση αναστολών Δεκεμβρίου – 534€

Τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθούν τον Ιανουάριο. Για κάθε μέρα αναστολής ο εργαζόμενος δικαιούται 17,8 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι οι δηλώσεις των αναστολών, τόσο για κλειστούς με κρατική εντολή όσο και για πληττόμενους βάσει ΚΑΔ θα υποβάλλονται από 8 έως 31 Δεκεμβρίου με βάση κοινή προθεσμία.

Υπόλοιπα Δώρου Χριστουγέννων

Οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν ένα δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων τον Ιανουάριο και έως 31/1 από το κράτος. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από 1η έως 31 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στις 21 Δεκεμβρίου το κράτος πλήρωσε σε 1.060.434 εργαζόμενους, το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα:

Εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό (καθαρές αποδοχές 550 ευρώ), σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Έλαβε 297 ευρώ από τον εργοδότη και 248 ευρώ από το κράτος στις 21 Δεκεμβρίου. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 618 ευρώ.

Εργαζόμενος με καθαρό μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, έλαβε στις 21 Δεκεμβρίου 646 ευρώ από τον εργοδότη και 105 ευρώ από το κράτος. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 824 ευρώ.

Εργαζόμενος με καθαρό μισθό 900 ευρώ, σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έλαβε στις 21 Δεκεμβρίου 485 ευρώ από τον εργοδότη και 248 ευρώ από το κράτος. Τον Ιανουάριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος. Σύνολο Δώρου 806 ευρώ.

Εφάπαξ επίδομα σε επιστήμονες

Για τον Ιανουάριο παραπέμπεται και η πληρωμή του ειδικού εφάπαξ επιδόματος σε επιστήμονες, δηλαδή σε γιατρούς, οδοντιάτρους, δικηγόρους, μηχανικούς, εργολήπτες, γεωτεχνικούς, δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγους.

​Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση αναμένεται να είναι της τάξης των 400 ευρώ και θα καταβληθεί μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για τον καθορισμό των δικαιούχων, του ύψους του επιδόματος, των εισοδηματικών κριτηρίων, των όρων, των προϋποθέσεων της διαδικασίας κλπ. Σε κάθε περίπτωση, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπόλοιπα από τις αναστολές Νοεμβρίου – 800€

Από τη διαδικασία των αναστολών Νοεμβρίου είχαν απομείνει μετά τις μεγάλες πληρωμές :

23.866 εργαζόμενοι που δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη δήλωση εργαζομένου αποδοχής στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr. Η Εργάνη παραμένει ανοικτή και δέχεται δηλώσεις. Οπότε οι εν λόγω εργαζόμενοι πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να αποδεχθούν την δήλωση αναστολής του εργοδότη τους, ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές.
9.602 εργαζόμενοι που εμφανίζονται στο σύστημα «Εργάνη» με πολλαπλή πλήρη απασχόληση και ελέγχεται αν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού
Δεδομένου ότι σήμερα πληρώνονται 5.161 εργαζόμενοι τα 800€ του Νοεμβρίου, απομένουν ακόμη 28.307 μισθωτοί που θα λάβουν σε επόμενες πληρωμές την ειδική αποζημίωση του Νοεμβρίου.

Αναδρομικά κληρονόμων

Μέχρι 28 Φεβρουαρίου μπορούν οι δικαιούχοι κληρονόμοι των 172.222 θανόντων συνταξιούχων να επισυνάπτουν στην αίτησή τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνταν ο θανών ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ και εντός Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι τακτικές, εμβόλιμες πληρωμές με τις οποίες θα εξοφλούνται σταδιακά οι κληρονόμοι – δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται πως ζητούνται 3 πιστοποιητικά :

Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης.
Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.

Συνταξιούχοι του Δημοσίου: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 11.254 ευρώ και το μέσο ποσό στα 990 ευρώ.
Συνταξιούχοι του ΙΚΑ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 5.839 ευρώ και το μέσο στα 623 ευρώ.
Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 10.284 ευρώ και το μέσο στα 647 ευρώ.
Συνταξιούχοι από ΟΓΑ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 1.726 ευρώ και το μέσο στα 242 ευρώ.
Συνταξιούχοι του ΝΑΤ: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 6.054 ευρώ και το μέσο στα 1.153 ευρώ.
Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει δεύτερη, συμπληρωματική πληρωμή του Επιδόματος Παιδιού 2020 για όλους όσοι υποβάλλουν αίτηση από χθες 28 Δεκεμβρίου έως 15/1.

Υπενθυμίζεται πως χθες 28 Δεκεμβρίου άνοιξε ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις Α21 για τους δικαιούχους που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση αλλά και για όσους ξεκίνησαν την δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή.

Οι αιτήσεις Α21 θα συνεχίζονται έως 15 Ιανουαρίου και ακολούθως θα γίνει συμπληρωματική πληρωμή για τους τελευταίους δικαιούχους του 2020.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.