Γώγος: Τα κρούσματα είναι κατά μέσο όρο πενταπλάσια από αυτά που δείχνουν τα τεστ – Στο “κόκκινο” η Αττική

Η Αττική είναι στο «κόκκινο» δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας και τόνισε ότι δεν μπορούσε να εκτιμηθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς η έξαρση ήταν ραγδαία.

«Δεν είναι ένα βήμα πριν από το lockdown η Αττική, είναι στο “κόκκινο”, είναι μια αστική ζώνη που υπάρχει μεγάλη ευκολία διασποράς του ιού. Έτσι έγινε και στη Θεσσαλονίκη, η οποία μετατράπηκε από πορτοκαλί σε κόκκινη γρήγορα. Υπάρχει κίνδυνος στην Αττική αλλά δεν πρέπει να προτρέχουμε», σχολίασε αρχικά στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε όσον αφορά στα «κρυφά κρούσματα»:

«Δεν ξέρω ποιος το λέει αυτό. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν κρύβονται κρούσματα. Τα θετικά κρούσματα βγαίνουν από εργαστήρια που είναι επώνυμα και σοβαρά, πανεπιστημιακά και κρατικά. Δεν κρύβεται κάτι, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τα κρούσματα που βγαίνουν είναι η κορυφή της πυραμίδας και υπάρχει σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που δεν έχει εξεταστεί και δεν έχουν ελεγχθεί. Τα τεστ έχουν αυξηθεί, είναι πάνω από 20.000 και επίσης είναι πολλά και τα αντιγονικά, οπότε είναι μεγαλύτερος ο αριθμός».

Για τα μέτρα και στο σύστημα υγείας: «Έχει επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας, έχει βαρύνει γιατί ασχολείται πολύ καιρό με αυτό το θέμα και πρέπει να βάλουμε τις δυνάμεις μας και να συγκρατηθούμε. Πρέπει όμως να κοιτάμε και λίγο αισιόδοξα. Σε 1-2 μήνες θα έρθουν τα εμβόλια, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ευάλωτες ομάδες, θα έχουμε λιγότερα θύματα και μέχρι τον Μάιο θα έχει σπάσει λίγο η πανδημία. Μέχρι τότε πρέπει να κάνουμε πολλά και η πολιτεία κυρίως. Πρέπει να επιτηρεί, να ελέγχει, είναι υποχρέωσή της. Η φάση των συστάσεων δεν έφερε αποτελέσματα, ίσως θέλει επιτήρηση και απαγόρευση. Δεν φταίνε οι επιχειρηματίες που τηρούσαν τα μέτρα να την πληρώνουν για κάποιους που την τα τηρούσαν. Πρέπει να ανοίξουμε νέες μονάδες Covid, να βάλει πλάτες ο ιδιωτικός τομέας σε αυτή τη φάση και να βάλει πλάτες και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να κάνει τεστ ο κόσμος στα σπίτια του όχι να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, έτσι ώστε να έχουμε εικόνα για το τι γίνεται στην κοινωνία και να λαμβάνονται μέτρα άμεσα όπου χρειάζονται».

Για το αν τα τεστ πρέπει να γίνονται δωρεάν: «Δωρεάν είναι τα τεστ, υπάρχει η δυνατότητα αυτή στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία. Πρέπει όμως τα τεστ να πάνε στην περιφέρεια για να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία. Ξέρω ότι πολύς κόσμος κάνει σε ιδιωτικά εργαστήρια τα τεστ, γιατί δυσκολεύεται να βρει χώρο και αυτό στοιχίζει. Στο δημόσιο όμως είναι δωρεάν. Στα ιδιωτικά εργαστήρια δεν μπορεί να γίνει συνταγογράφηση γιατί δεν υπάρχει κοστολόγηση των τεστ, κάποια στιγμή πρέπει να γίνει».

Για το αν υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη:«Η αλήθεια είναι ότι η Θεσσαλονίκη επιβαρύνθηκε ταχύτατα. Πριν προλάβει να ανασάσει κανείς, γιατί υπήρχε τεράστια χαλάρωση όταν μπήκε σε πορτοκαλί ζώνη. Τα μέτρα που είχαν παρθεί ήταν σημαντικά μέτρα, όμως τα δεδομένα που προέκυψαν οδήγησαν στο lockdown, το οποίο έγινε για να αντέξει το σύστημα υγείας και να υπάρξει αποκλιμάκωση. Δεν μπορεί να πει κανείς πόσο γρήγορα λαμβάνονται τα μέτρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προτρέχουμε, δεν πρέπει να κυνηγάμε τα μέτρα, αλλά να είναι μπροστά και να μπλοκάρουν τη διασπορά. Πολλές φορές αυτό πάει απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία, όμως η δημόσια υγεία έρχεται πρώτη. Σε 15 μέρες θα έχουμε εικόνα».

Για το πόσοι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν από έναν θετικό: «Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Η καλύτερη εικόνα που μπορούμε να πάρουμε για το πόσοι είναι από κάτω από την κορυφή του παγόβουνου, είναι από τους θανάτους και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ. Ξέρουμε πόσο σχετίζονται με τον αριθμό των περιστατικών στην κοινότητα. Αυτό οδηγεί σε έναν αριθμό που μπορεί να είναι από τριπλάσιος μέχρι δεκαπλάσιος. Συνήθως τα νούμερα είναι περίπου πενταπλάσια τα κρουσματα σε σχέση με αυτά που εντοπίζονται και τα ίδια νούμερα είναι και στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή οι εντατικές δέχονται πίεση, όμως υπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα, στο 30-40% ανάλογα με την περιοχή. Ακόμα και στη Θεσσαλονίκη».

Για το ότι κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν πριν προλάβουν να μπουν στις ΜΕΘ: «Αυτό γίνεται κυρίως στους ηλικιωμένους που μπορεί να έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και να καταλήξουν γρήγορα. Ελεύθερα κρεβάτια υπάρχουν ακόμα».

newpost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.