HellasFin: Επένδυση σε Μετοχές

Οι μετοχές, είναι μια μορφή επένδυσης που αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία σε μια εταιρεία. Είναι ένας τρόπος να αποκτήσετε ένα “κομμάτι” μιας εταιρείας και ενδεχομένως να κερδίσετε απόδοση αυτής της επένδυσης μέσω μερισμάτων και υπεραξίας κεφαλαίου. Οι μετοχές μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν σε χρηματιστήρια, όπως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), του Λονδίνου (LSE), της Φρανκφούρτης (FSX), των Αθηνών (XAA) και άλλα.

Βασικό πλεονέκτημα

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της επένδυσης σε μετοχές είναι η δυνατότητα υψηλών αποδόσεων. Μακροπρόθεσμα, οι μετοχές έχουν ιστορικά υψηλότερες αποδόσεις από τα ομόλογα και άλλες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Για παράδειγμα, από το 1926 έως το 2020, η μέση ετήσια απόδοση για τον S&P 500, ο οποίος είναι ένας ευρύς δείκτης αγοράς 500 μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης της Η.Π.Α., ήταν περίπου 10%. Αυτό συγκρίνεται ευνοϊκά με τη μέση ετήσια απόδοση περίπου 5% για τα ομόλογα κατά την ίδια περίοδο.

Η διαφοροποίηση είναι σημαντική

Ένας τρόπος για να μετριάσετε τον κίνδυνο όταν επενδύετε σε μετοχές είναι να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας. Η διαφοροποίηση σημαίνει να κατανέμετε τα χρήματά σας σε διαφορετικές μετοχές, τομείς και κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, αντί να βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον συνολικό κίνδυνο, καθώς η απόδοση μιας μετοχής ή ενός τομέα είναι λιγότερο πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό σας στο σύνολό του.

Μετοχικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια – ETFs

Ένας άλλος τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος είναι να επενδύσετε σε αμοιβαία κεφάλαια δεικτών, τα οποία είναι ένας τύπος αμοιβαίου κεφαλαίου ή διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου (ETF) που στοχεύει στην παρακολούθηση της απόδοσης ενός συγκεκριμένου δείκτη αγοράς, όπως ο S&P 500. Επειδή τα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών κατέχουν πολλές διαφορετικές μετοχές, προσφέρουν ενσωματωμένη διαφοροποίηση. Θεωρούνται επίσης γενικά λιγότερο επικίνδυνα από τα ενεργά διαχειριζόμενα κεφάλαια.

Για πόσο χρόνο μπορείτε να επενδύσετε

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα κατά την επένδυση σε μετοχές είναι ο χρονικός σας ορίζοντας. Εάν επενδύετε μακροπρόθεσμα (10 χρόνια ή περισσότερο), μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, να είστε πιο υπομονετικοί και να ξεπεράσετε τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηρίου. Ωστόσο, εάν επενδύετε για μικρότερο χρονικό διάστημα (λιγότερο από 5 χρόνια), πιθανότατα θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί και να μην αναλαμβάνετε τόσο μεγάλο κίνδυνο.

Επιλέξτε την στρατηγική

Όσον αφορά την αγορά και πώληση μετοχών, υπάρχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μια δημοφιλής στρατηγική ονομάζεται μέσος όρος κόστους δολαρίου, ο οποίος περιλαμβάνει την επένδυση ενός σταθερού χρηματικού ποσού σε μια μετοχή σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από την τιμή της μετοχής. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αγοράς σε λάθος χρόνο και μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που μόλις αρχίζουν να επενδύουν.

Η στρατηγική αυτή εφαρμόζεται και με αμοιβαία κεφάλαια και ETFs. θεωρείτε παθητική επένδυση (Passive investment) και επιλέγετε από επενδυτές που αγοράζουν και κατέχουν κυρίως ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, αντί να αγοράζουν και να πουλούν ενεργά μεμονωμένους τίτλους (Active investment).

Ο στόχος της παθητικής επένδυσης είναι να επιτύχει αποδόσεις που να είναι παρόμοιες με τη συνολική αγορά, αντί να προσπαθεί να την ξεπεράσει. Οι πιο κοινές μορφές παθητικής επένδυσης είναι τα αμοιβαία κεφάλαια δείκτη και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), τα οποία παρακολουθούν έναν συγκεκριμένο δείκτη αγοράς όπως ο S&P 500. Παράδειγμα παθητικής επένδυσης είναι το FAMILY χαρτοφυλάκιο της HellasFin.

Αντίθετα, η ενεργή επένδυση (Active investment) αναφέρεται σε μια στρατηγική όπου ο επενδυτής διαχειρίζεται ενεργά ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές, ομόλογα ή άλλους τίτλους, με στόχο την καλύτερη απόδοση από ένα δείκτη αναφοράς. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει συνήθως την έρευνα και την ανάλυση μεμονωμένων τίτλων, τη λήψη αποφάσεων αγοράς και πώλησης με βάση τις συνθήκες της αγοράς και την απόδοση της μεμονωμένης εταιρείας με σκοπό τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων.

Η ενεργητική επένδυση απαιτεί υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων και γνώσεων σε σύγκριση με την παθητική επένδυση και συχνά συνεπάγεται υψηλότερο κόστος λόγω της ανάγκης για έρευνα, ανάλυση και εκτέλεση. Η στρατηγική μπορεί επίσης να εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους, καθώς η επιτυχία του χαρτοφυλακίου εξαρτάται από την ικανότητα του επενδυτή να εντοπίσει και να κεφαλαιοποιήσει τις τάσεις της αγοράς και την απόδοση της εταιρείας. Παράδειγμα ενεργητικής επένδυσης θα βρείτε στα Πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η στρατηγική που ονομάζεται επένδυση αξίας (Value investment), η οποία περιλαμβάνει την αγορά μετοχών που είναι υποτιμημένες από την αγορά, με την προσδοκία ότι η πραγματική τους αξία θα αναγνωριστεί τελικά. Αυτή η στρατηγική συνδέεται συχνά με θρυλικούς επενδυτές όπως ο Warren Buffett, ο οποίος είναι γνωστός για την ικανότητά του να βρίσκει μεγάλες εταιρείες σε ελκυστικές τιμές.

Μην ξεχνάτε

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η επένδυση σε μετοχές απαιτεί χρήματα που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να χάσετε. Δεν πρέπει ποτέ να επενδύετε χρήματα που χρειάζεστε για έξοδα διαβίωσης ή άλλες σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις.

Συνοπτικά, οι μετοχές είναι ένας τύπος επένδυσης που μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα για υψηλές αποδόσεις, ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αναλαμβάνουμε συγχρόνως υψηλό επίπεδο κινδύνου. Διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιό κάνοντας την έρευνά σας και επιλέγοντας την στρατηγική που θα ακολουθήσετε, μπορείτε να βοηθήσετε στη διαχείριση αυτού.

Είμαστε δίπλα σας

Θα είμαστε δίπλα σας για να σας καθοδηγήσουμε σωστά στην επένδυση. Μην διστάσετε να μας ρωτήσετε για ότι σας απασχολεί, δεν χρειάζεται να τα γνωρίσετε όλα. Οι επαγγελματίες σύμβουλοί μας θα σας βοηθήσουν να βρείτε την κατάλληλη επενδυτική λύση.

HellasFin

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.