Η αύξηση τιμών αποτρέπει την εφαρμογή μόνωσης στην ταράτσα

Τα τελευταία δύο έτη παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των μονωτικών και οικοδομικών υλικών λόγω της αύξησης του πετρελαίου ώς συνέπεια και του πολέμου.

Εκτιμάται ότι η αύξηση των υλικών που απαρτίζουν μία θερμομόνωση ταράτσας είναι της τάξεως των 20% έως και 35% σε πολλές περιπτώσεις.

Θερμομόνωση ταράτσας: Υλικά που σημείωσαν αύξηση την τελευταία 2ετία

Στα θερμομονωτικά υλικά το έτος 2023 σημειώθηκε αύξηση μεγαλύτερη του 15% αφορούσε υλικά όπως εξηλασμένη πολυστερίνη xps, διογκωμένη πολυστερίνη eps, γραφιτούχα gps, πετροβάμβακα, περλίτη, πολυουρεθάνη και τσιμεντοκονιάματα, θερμο κονιάματα όπως και αφρομπετόν εφόσον παράγονται από τσιμέντο. Συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν να ανέβουν αντίστοιχα οι τιμές σε μεροκάματα και εργατικό δυναμικό.

Στεγανοποίηση ταράτσας: Στεγανωτικά υλικά με ραγδαία αύξηση τιμών

Στην κατηγορία των στεγανωτικών υλικών που σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη 15% είναι τα ασφαλτόπανα ή οι ασφαλτικές μεμβράνες, μεμβράνες pvc και epdm, υαλοϋφάσματα, εποξειδικές ρητίνες, και άλλα στεγανωτικά φύλλα, αλλά και μονωτικά υλικά εμποτισμού.

Μικρότερη αύξηση τιμών (10% – 20%) παρουσίασαν τα επαλειφόμενα στεγανωτικά όπως πολυουρεθανικά και υβριδικά ταχείας πήξεως. Τα πισσοειδή  υλικά (ασφαλτικά γαλακτώματα νερού, πίσσα, βερνίκια ασφάλτου, πολτοί ασφαλτικοί, ασφαλτοσκυροδεματα) είχαν και τη μικρότερη αύξηση τιμής που δεν ξεπέρασε το 12%.

(ζητήστε εδώ εκτίμηση κόστους για στεγανοποίηση ταράτσας)

Το κόστος για τη μόνωση ταράτσας είναι πλέον απαγορευτικό

΄Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση πού θα κληθεί να αντιμετωπίσει όποιος έχει πρόβλημα υγρασίας από την ταράτσα του. Σε πιο δύσκολη ακόμα θέση θα βρεθούν όσοι δεν έχουν κάνει ποτέ μόνωση ταράτσας και θα χρειαστεί να μονώσουν εξαρχής με πλήρη εργασία που περιλαμβάνει στεγανοποίηση και θερμομόνωση. Αυτοί που χτίζουν νέα οικοδομή θα επωμιστούν επίσης το αναπόφευκτο κόστος της μόνωσης.

Ποια είναι η τιμή για θερμομόνωση και στεγανοποίηση ταράτσας

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στεγανοποίησης ταράτσας ξεκινά από 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και φτάνει στο 30€ ένα τετραγωνικό σε εφαρμογές ειδικών απαιτήσεων. Στην θερμομόνωση ταράτσας το κόστος είναι αρκετά υψηλότερο εφόσον περιλαμβάνεται στην εργασία και το κομμάτι της στεγανοποίησης. Οι τιμές για αυτές τις εφαρμογές ξεκινούν από 45€ / 1 τετραγωνικό μέτρο και μπορεί να φτάσουν και τα 70€/ 1m2, όταν ζητηθεί 100% βατή τελική επίστρωση.

Τιμές υλικών θερμοπρόσοψης

Τα υλικά της θερμοπρόσοψης έχουν παρόμοια αύξηση με τα θερμομονωτικά υλικά των ταρατσών, τα τελευταία δύο χρόνια. Οι τιμές για την εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίου (θερμοπρόσοψη) ξεκινούν από 47€/1 τ.μ. χωρίς φπα 24%.

Επιδοτούμενο πρόγραμμα ΄εξοικονομώ΄ 2024 στις μονώσεις

Ανάσα δίνει το πρόγραμμα εξοικονομώ στα νοικοκυριά επιδοτώντας μέχρι και το 70% συνολικού κόστος για την δαπάνη της θερμομόνωσης ταράτσας ή και της θερμοπρόσοψης.

Ιδιοκτήτες μπορούν να συμβουλευτούν ενεργειακό μηχανικό και να καταθέσουν τα χαρτιά τους προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα όπως ήταν άλλοτε, συνήθως διεκπεραιώνεται εξολοκλήρου μέσα σε διάστημα τριών έως 5 μηνών.

Χρειάζονται περισσότερα κίνητρα από το κράτος και μείωση ΦΠΑ

Πρόκειται για έργα υψίστης σημασίας για το περιβάλλον και την οικονομία φυσικών πόρων. Η ενεργειακή πολιτική του κράτους έπρεπε να δώσει περισσότερα κίνητρα και εκπτώσεις στους πολίτες για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θίγει άμεσα το περιβάλλον και την υγεία. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας κυμαίνεται σήμερα στο 24% για μονωτικά υλικά και εφαρμογές μονώσεων. Είναι ένας ακόμα λόγος για να καταστήσει τις θερμομονώσεις κτιρίων και την μόνωση της ταράτσας αποτρεπτικές εφαρμογές, ενώ στην ουσία είναι απαιτητές για την σωστή λειτουργία ενός κτιρίου.

Μονώσεις Monotica – Μονώσεις ταρατσών

Μυριοφύτου 30, Αιγάλεω 12242 GR

τηλ. 2102381855

https://www.monoseis-monotica.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.