Η «εξέγερση» της Μυκόνου κατά των κυβερνητικών μέτρων: «Εάν τολμάτε ελάτε να μας κλείσετε τα μαγαζιά»

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις των επιχειρηματιών εστίασης της Μυκόνου και της κυβέρνησης μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων-αλαλούμ που θυμίζουν φαρσοκωμωδία αναφορικά με το καθεστώς των ορθίων και τα εξοντωτικά πρόστιμα που σχεδιάζουν να επιβάλλουν οι Αρχές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pronews.gr τις περασμένες ημέρες έγινε σύσκεψη στην αστυνομική διεύθυνση Μυκόνου όπου ο διοικητής του αστυνομικού Τμήματος διεμήνυσε σε εκπροσώπους των Ενώσεων Εστίασης του νησιού ΣΕΔΕΜ και ΣΕΕΧΩΜ ότι είναι αποφασισμένος θα επιβάλλει τα νέα μέτρα στον «απόλυτο βαθμό και χωρίς καμία παρέκκλιση και ανοχή» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η φράση αυτή φαίνεται πως εξόργισε τους επιχειρηματίες εστίασης του νησιού με έναν εξ αυτών το Η.Ζ. (μεγάλος επιχειρηματίας της εστίασης και των ξενοδοχείων) να σηκώνεται και απευθυνόμενος στον αστυνομικό διοικητή να του λέει:

«Εμείς δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε στα μέτρα αυτά και δεν πρόκειται να καταστρέψουμε τις περιουσίες μας.

Με το πρώτο πρόστιμο όμως που θα ρίξετε, σε οποιονδήποτε από εμάς, δεν θα περιμένουμε το δεύτερο για να μας πάρετε την αδεία.

Εμείς θα τα κλείσουμε τα μαγαζιά όλοι μας και θα δεχόμαστε σε αυτά μόνο τους φίλους μας και θα κάνουμε πάρτι δωρεάν και δεν μπορεί κανείς ούτε εσείς να μπείτε μέσα.

Ανάγκη από λεφτά δεν έχουμε. Έχουμε να ζήσουμε για 10 ζωές.

Εμείς εδώ είμαστε και εδώ θα μείνουμε», είπε ο γνωστός επιχειρηματίας για να προσθέσει απευθυνόμενος στον διοικητή:

«Εσείς και ο πρωθυπουργός σας είσαστε αυτοί θα φύγουν. Αν τολμάτε ελάτε να μας τα κλείσετε».

Να σημειωθεί πως ο επιχειρηματικός κόσμος της Μυκόνου είναι ανάστατος από τα μέτρα καθώς τώρα μελετάται νέα προσαρμογή των μέτρων στο αλαλούμ τους ελέγχους τα πράσινα και τα κόκκινα «φωτάκια» και τους «αμιγείς» χώρους και τους «μεικτούς», που κανείς δεν έχει καταλάβει πως αυτό το πράγμα πρόκειται να λειτουργήσει.

Σε ένα μέτρο φαίνεται να είναι σταθερή η κυβέρνηση μόνο στους ορθίους το οποίο φαίνεται είναι και το πιο κωμικό όλα.

Έτσι και οι δύο Ενώσεις των Επιχειρηματιών ΣΕΔΕΜ και ΣΕΕΧΩΜ σε ανακοίνωσή τους που είχαν εκδώσει την περασμένη Πέμπτη είχαν προειδοποιήσει μεταξύ άλλων για αντιδράσεις που δεν έχουν προηγούμενο. Και φαίνεται ότι προς τα εκεί βαδίζουμε.

Αλαλούμ με τα μέτρα για την εστίαση

Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ήδη για τις 15 Ιουλίου αυτό θα γίνει, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης όλα αυτά εν μέσω της τουριστικής περιόδου, με ότι μπορεί να σημαίνει με τους κυβερνητικούς ερασιτεχνικούς χειρισμούς.

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς» σημείωσε, λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή».

«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν» πρόσθεσε.

Με εφαρμογές και «πράσινα» και «κόκκινα» φωτάκια τινάζουν στον αέρα την τουριστική οικονομία

Στις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι στα καταστήματα εστίασης τόνισε εχθές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να «διαβάζει» το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. «Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid» σημείωσε.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού. «Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα» εξήγησε σχετικά με την λειτουργία της εφαρμογής.

Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.

Νωρίτερα, κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει δηλώσει τη χρήση του χώρου του (αμιγής -μεικτός) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ κατά την είσοδο στο κατάστημα θα υπάρχει ειδική σήμανση, για να γνωρίζει ο πελάτης εκ των προτέρων το καθεστώς λειτουργίας του χώρου. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ απαγορεύεται σε όλα τα καταστήματα να υπάρχουν όρθιοι πελάτες. Οι πελάτες με τη σειρά τους θα αποκτούν εικόνα για την επιλογή λειτουργίας (αμιγής-μεικτή) κάθε καταστήματος, πλοηγούμενοι στο gov.gr, όπου θα υπάρχουν σχετικές λίστες με πληροφορίες.

Για επιχειρηματίες που θα παραβιάσουν τα νέα μέτρα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις που κλιμακωτά επιβάλλουν:

pronews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.