Η επέκταση της Αττικής Οδού προς Ραφήνα και το Master Plan του Λιμανιού


Στην πρίζα μπαίνουν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Εθνική Οδό, Ραφήνα, Λαύριο και Λ. Βουλιαγμένης.

Πρώτη στη σειρά θα είναι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, η οποία με αστική σήραγγα 2,1 χιλιομέτρων θα φτάσει μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Λυκόβρυσης. Το έργο αυτό θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του τμήματος Κηφισίας-Μεταμόρφωση και ιδιαίτερα τον κόμβο Μεταμόρφωσης που σήμερα μπλοκάρει τις ώρες αιχμής. Πιο απλά, τα οχήματα θα μπορούν να εξέρχονται και να εισέρχονται στην Αττική Οδό από τον Βορρά, παρακάμπτοντας τον κόμβο Μεταμόρφωσης.

«Το έργο της Λεωφόρου Κύμης είναι συνολικού μήκους 3,8 χλμ. και προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ», είπε χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, τονίζοντας ότι το έργο θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2021. «Εκτιμούμε ότι πάνω από 30.000 οχήματα θα περνούν από αυτόν τον δρόμο, ενώ έχουν προβλεφθεί και έργα ανάπλασης και πρασίνου περίπου 30 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με τα αντιπλημμυρικά έργα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Πόλος έλξης το Ιστιοφόρο του Μεγάλου Πέτρου! (φωτό)

Οι επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο

Οι επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο θα γίνουν ως έργα συνδυασμένων μεταφορών, καθώς θα γίνει παράλληλη οδική και σιδηροδρομική επέκταση της Αττικής Οδού. Για την επέκταση προς Ραφήνα, υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για διπλή σύνδεση (από Παλλήνη και από το αεροδρόμιο), ενώ ο γενικός γραμματέας Υποδομών ανέφερε πως ένα τμήμα θα είναι υπόγειο.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, στο master plan του λιμανιού της Ραφήνας υπάρχουν δύο πράγματα. «Πρώτον, η σιδηροδρομική σύνδεση θα είναι υπόγεια. Θα βγαίνουμε ουσιαστικά κοντά στο λιμάνι, όπου θα κάνουμε έναν μικρό σταθμό, για τους χρήστες του λιμανιού. Υπάρχει χάραξη, υπάρχει διαβούλευση με τους δήμους της περιοχής και υπάρχει η πρόθεση να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου - Εξοικονόμηση ενέργειας 98%!

Η επέκταση προς Λαύριο είναι παλιά υπόθεση που έρχεται και πάλι στην επιφάνεια και θα αφορά τη διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα από το Μαρκόπουλο μέχρι το λιμάνι. «Ουσιαστικά θα επεκτείνουμε τον προαστιακό της Αττικής, ώστε να αναβαθμίσουμε και τα δύο λιμάνια, και του Λαυρίου και της Ραφήνας, να εξυπηρετείται ο κόσμος», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Η αστική σήραγγα Ηλιούπολης

Αναφορικά με την τέταρτη επέκταση της Αττικής Οδού, αυτή θα είναι η περίφημη αστική σήραγγα Ηλιούπολης που θα ενώνει τη Λεωφόρο Κατεχάκη και τον Καρέα με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης σε ελάχιστα λεπτά.

Πρόκειται για μία σήραγγα χωρίς εξόδους η οποία θα είναι μια συνέχεια της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού και η οποία θα λειτουργεί ως παρακαμπτήριος για τη Λεωφόρο Καρέα, την Κατεχάκη και τη Μεσογείων, κάνοντας πραγματικότητα την απευθείας και χωρίς φανάρια σύνδεση των νοτίων προαστίων με τα βόρεια προάστια και τα Μεσόγεια.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Δείτε live την παρουσίαση του τόμου “Συλλογικότητες Μαρκόπουλο – Ραφήνα” (βίντεο)

Είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με την επένδυση του Ελληνικού, καθώς παράλληλα σχεδιάζεται και η ανισοπεδοποίηση του τμήματος της Λ. Βουλιαγμένης που ξεκινά από το ύψος της Ηλιούπολης (κοντά στο Metro Mall) και θα καταλήγει στο ύψος του Ελληνικού (κοντά στο σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος).

«Το 2022 θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τι ακριβώς θα κάνουμε με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται χρηματοοικονομικά μοντέλα, γιατί είτε θα γίνει δημόσιο έργο, είτε γίνει παραχώρηση, πρέπει να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις.

«Τρέχουμε για να αλλάξουμε ουσιαστικά όλο τον τρόπο μετακίνησης στην Αττική. Και φανταστείτε, μαζί με τα έργα μετρό, πώς θα είναι η Αττική τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

imerisia.gr