Η φιλοξενία στη Ραφήνα των Γερμανών μαθητών


Ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος 2014-2015 ξεκίνησε για το Γενικό Λύκειο Ραφήνας με υπεύθυνους καθηγητές τους κ.κ Θεοφίλου Ανδρέα, Πιτσογιάννη Σοφία και τη Διευθύντρια του σχολείου κα Αγγελή Μαρία η συνεργασία και αδελφοποίηση με το Ludwig- Georgs- Gymnasium, ένα δημόσιο σχολείο Β/θμιας Εκπαίδευσης στην πόλη Darmstadt της Γερμανίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1629 και το οποίο είναι προσανατολισμένο στις ελληνικές σπουδές. Στο γερμανικό σχολείο διδάσκονται αρχαία και νέα ελληνικά, όπως και φιλοσοφία, ενώ πραγματοποιούνται projects σχετικά με την ελληνική ιστορία και γενικότερα τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Είναι αξιοσημείωτο πως στο λογότυπο του σχολείου υπάρχει η «γλαύκα», η οποία και τονίζει την ιδιαίτερη σχέση με την Αρχαία Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό της αδελφοποίησης των δύο σχολείων, τη χρονιά που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Γερμανία, που είχε ως κέντρο αναφοράς την αλληλεπίδραση των πολιτισμών των δύο χωρών. Αφετηρία διερεύνησης αυτής της σχέσης αλληλεπίδρασης υπήρξε η ανταλλαγή μαθητών που για πρώτη φορά έλαβε χώρα φέτος, με φιλοξενία κατά πρώτον μαθητών του σχολείου μας από οικογένειες μαθητών του γερμανικού σχολείου και στη συνέχεια με ανταπόδοση της φιλοξενίας από τους Έλληνες μαθητές .

Δείτε ακόμα:  Διήμερο με διακοπές ρεύματος στην Αρτέμιδα - Δείτε σε ποιες περιοχές

Ως εκ τούτου, τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των Γερμανών μαθητών στη Ελλάδα με τη συνοδεία των δύο υπεύθυνων για το πρόγραμμα καθηγητών τους κκ Dieter Krementhal, και Katharina Waack, καθώς και η φιλοξενία τους στις οικογένειες μαθητών του σχολείου μας στη Ραφήνα. Αντιστοίχως, φιλοξενήθηκαν και οι Γερμανοί καθηγητές.

Οι Γερμανοί μαθητές έφτασαν το απόγευμα της 18ης Απριλίου στη Ραφήνα, όπου και τους παρέλαβαν οι ελληνικές οικογένειες. Πέρα από το μέγιστο της ελληνικής φιλοξενίας που προσφέρθηκε από την κάθε ελληνική οικογένεια στον φιλοξενούμενό της, πραγματοποιήθηκαν από κοινού δραστηριότητες και επισκέψεις με πρωτοβουλία του Λυκείου Ραφήνας.

Στις 19 Απριλίου οι μαθητές των δύο σχολείων επισκέφθηκαν το ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα και περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο που περιελάμβανε το ναό της Αρτέμιδος, τη Στοά σε σχήμα Π, την μοναδική γέφυρα που σώζεται από την εποχή και άλλα μνημεία. Ακολούθησε εκδρομή στο Σούνιο, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την υπέροχη φύση, το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και φυσικά, τον επιβλητικό ναό του Ποσειδώνα που δεσπόζει στο αττικό τοπίο.

Δείτε ακόμα:  Γιώργος Κώτσηρας: Αυτές είναι οι αρμοδιότητες του νέου Υφυπουργού Δικαιοσύνης από τη Νέα Μάκρη

Το πρωινό της επόμενης ημέρας οι Γερμανοί μαθητές επισκέφθηκαν το Γενικό Λύκειο της Ραφήνας, γνώρισαν τους χώρους του και παρακολούθησαν για 2 ώρες μάθημα, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που ίσχυε στο σχολείο τη συγκεκριμένη ημέρα.

Έπειτα οι Γερμανοί μαθητές προέβαλαν και παρουσίασαν στο αμφιθέατρο του σχολείου μικρές ταινίες που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει και που αφορούσαν την προηγούμενη επίσκεψη των Ελλήνων μαθητών στη Γερμανία, όπως και μια σύντομη γνωριμία της πόλης του Ντάρμσταντ.

Στη συνέχεια, όλοι μαζί αναχώρησαν για την περιοχή του Οχυρού, όπου με την ιδιαίτερα κατατοπιστική ξενάγηση αξιωματικών του στρατού, είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν τα πολυβολεία και τους χώρους που απέμειναν από εκείνη την εποχή, αλλά και να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου, η οποία σημαδεύτηκε από τη γερμανική κατοχή. Επίσης, να προβληματιστούν, να γνωρίσουν τη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας και να μετατρέψουν τη γνώση αυτή σε εγρήγορση και σπουδαίο μάθημα για το μέλλον.

Δείτε ακόμα:  Επίδομα θέρμανσης : Τα ποσά που θα λάβουν τα νοικοκυριά στη Ραφήνα

Η τόσο πλούσια σε εμπειρίες ημέρα ολοκληρώθηκε με τη συγκέντρωση αργά το μεσημέρι στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου μας, όπου οι Έλληνες μαθητές δεξιώθηκαν τους Γερμανούς μαθητές και καθηγητές, με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα που είχαν προετοιμάσει μαζί με τους γονείς τους.

Έχοντας γνωρίσει ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας, της ελληνικής ομορφιάς, της ιστορίας μας, του τρόπου ζωής και της νοοτροπίας μας οι μαθητές του Γερμανικού σχολείου και οι καθηγητές τους αναχώρησαν για την πατρίδα τους την επόμενη ημέρα αφήνοντας έναν πλούτο συναισθημάτων και εντυπώσεων και για τις δύο πλευρές.

Προπάντων όμως αφήνοντας την υπόσχεση ότι μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος αδελφοποίησης μπήκαν τα στέρεα θεμέλια όχι μόνο για μια ουσιαστική γνωριμία και προσέγγιση των δύο πολιτισμών, αλλά για όμορφες φιλίες που θα κρατήσουν για πάντα.