Οι Μεγάλες Στιγμές του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Οι Μεγάλες Στιγμές του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.
Σάββατο 21 Απριλίου 2018.

Ο Σταμάτης Ζόγκαρης με την εξαιρετική ερευνητική του ομάδα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) επισκέπτεται την Ραφήνα.

Είναι η Ημέρα Μετανάστευσης των Ψαριών και ο Σταμάτης Ζόγκαρης επιλέγει τιμητικά το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας για την πραγματοποίηση της δράσης.

Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε το μεσημέρι του Σαββάτου στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας στο πάρκο Καραμανλή.

Έδωσαν το παρών μικροί και μεγάλοι μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο και αρκετοί φίλοι της Φύσης και του Ποταμού.

Η επιλογή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έγινε, μεταξύ άλλων, για να δοθεί η ευκαιρία να “φωτιστεί” έστω και για λίγο το οικοσύστημα του Μεγάλου Ρέματος που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση αν υλοποιηθούν τα σχέδια της Περιφέρειας που αφορούν τον εγκυβωτισμό του.

Είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι στη Ραφήνα που έχουν συνειδητοποιήσει πόσο πολύπλοκο είναι το οικοσύστημα του ρέματος και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην περιοχή, αλλά και στην υγεία των κατοίκων .

Ο Σταμάτης ο Ζόγκαρης έλπιζε να βρει χέλια, τα οποία είναι ψάρια που μεταναστεύουν σε μακρινές θάλασσες για να γεννήσουν.

Το χέλι είναι μια εκπληκτική περίπτωση ψαριού που ζει στα ποτάμια και τα ρέματα και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του θα κάνει ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή μέχρι την θάλασσα των Σαργασών στην Καραϊβική, κάπου κοντά στις Βερμούδες.

Ένα μακρύ ταξίδι μέχρι τη θάλασσα των Σαργασσών.

Εκεί σε βάθος 1000 m τα χέλια θα γεννήσουν και τα μικρά χελάκια θα επιστρέψουν στο μέρος από το οποίο έφυγαν οι γονείς τους.

Το ταξίδι χωρίς επιστροφή από το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας μέχρι τις Βερμούδες πραγματοποιείται όταν τα χέλια γίνουν περίπου 10 ετών.

Η ομάδα του Σταμάτη Ζόγκαρη εντόπισε χέλια στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τα οποία συνέλλεξαν με απόχες προκειμένου να τα δείξουν στους μικρούς και τους μεγάλους φίλους της Φύσης.

Στο τέλος της γιορτής τα ψάρια επιστράφησαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Χέλια, δύο είδη κεφάλων, καραβίδες.

Ο απολογισμός ήταν εξαιρετικός.

Εκτός από αυτά τα είδη μεγάλη ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εύρεση της ποταμοσαλιάρας, ένα ποταμίσιο είδος που δεν είχε αναφερθεί μέχρι τώρα η ύπαρξή του στην Αττική.

Είναι σίγουρο πως το οικοσύστημα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας κρύβει ακόμα πολλά μυστικά.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.