Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας για την υποστελέχωση και το επικείμενο κλείσιμο των χειρουργείων στο Παίδων “Αγία Σοφία”

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης, που πιστή στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει την εμπορευματοποίηση της Υγείας με αποτέλεσμα την επικίνδυνη υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία», με προοπτική τον τερματισμό των τακτικών χειρουργείων την 1.6.2024.

Είναι απαράδεκτο τα τελευταία 4 χρόνια χειρουργικές αίθουσες να παραμένουν κλειστές εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές) και να μεγαλώνουν διαρκώς οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων αλλά και να καθυστερούν τακτικά περιστατικά μεγάλης βαρύτητας. Όπως απαράδεκτη είναι και η πρόταση από πλευράς διοίκησης του νοσοκομείου για κοινή λειτουργία των αναισθησιολογικών τμημάτων των δύο νοσοκομείων προκειμένου να καλυφθούν προσχηματικά τα κενά που υπάρχουν.

Είναι επικίνδυνο σε κάθε κρεβάτι της ΜΕΘ να καταλήγει 1 νοσηλευτής για κάθε 2-3 παιδιά, ενώ με βάση τον κανονισμό λειτουργίας θα πρέπει σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ να αντιστοιχούν 3 νοσηλευτές, προκειμένου να θεωρείται ασφαλής και εύρυθμη η λειτουργία του τμήματος.

Με την υπάρχουσα αναλογία νοσηλευτών προς κρεβάτια ΜΕΘ, ήδη ακυρώνονται προγραμματισμένες χειρουργικές παρεμβάσεις και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να μειωθούν και οι λειτουργικές κλίνες αν δεν ενισχυθεί άμεσα η ΜΕΘ σε νοσηλευτικό προσωπικό. Απειλή για την ασφαλή νοσηλεία των παιδιών μας είναι και το ότι οι νοσηλευτές της ΜΕΘ καλούνται να υποστηρίξουν τη διαχείριση ενός βαρέος περιστατικού σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα του νοσοκομείου ή τη μεταφορά παιδιών στο τμήμα απεικονίσεων, απουσιάζοντας από το τμήμα για όσο χρόνο χρειαστεί.

Είναι εγκληματικό η κυβέρνηση να οργανώνει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και την παράδοση κρατικών υποδομών των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα, με το κάλπικο επιχείρημα ότι έτσι θα μειωθεί η λίστα αναμονής των χειρουργείων, τη στιγμή που καθημερινά βγαίνουν στην επιφάνεια όλες οι τραγικές επιπτώσεις της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Δεν ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πέρα από τα όρια τους, σε συνθήκες υπερεφημέρευσης και υπερεργασίας, σε συνθήκες εξοντωτικές για τους ίδιους και επισφαλείς για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο προσωπικό του νοσοκομείου, ιδιαίτερα στις γυναίκες εργαζόμενες, που η εντατικοποίηση που βιώνουν έχει “χτυπήσει κόκκινο”.
Είμαστε στο πλευρό τους και αγωνιζόμαστε μαζί !

Δεν ανεχόμαστε την επικίνδυνη υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση του νοσοκομείου Παίδων.

Δε δεχόμαστε την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την αφαίμαξη των οικογενειών μας που χρυσοπληρώνουν διπλά και τριπλά για νοσηλεία και φάρμακα.

Διεκδικούμε να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προκηρυχθεί με επείγουσες διαδικασίες το σύνολο των κενών θέσεων σε νοσηλευτές ΜΕΘ, αλλά και σε νοσηλευτές των υπόλοιπων εντατικών μονάδων (μονάδες νεογνών, καρδιοχειρουργική εντατική μονάδα).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.