Η ώρα της εκδίκασης των αγωγών για τη φονική φωτιά σε Ραφήνα & Μάτι

Οι καπνοί είχαν ήδη καλύψει τον Νέο Βουτζά όταν έφτασε εκεί για να απομακρύνει έναν ηλικιωμένο συγγενή της, ο οποίος αδυνατούσε να κινηθεί μόνος του. Παρά την περιορισμένη ορατότητα βρήκε διέξοδο στη λεωφόρο Μαραθώνος. Ο δρόμος είχε ήδη αποκλειστεί από την Τροχαία. Ρώτησε τους αστυνομικούς εάν γινόταν να επιστρέψει στην παραθεριστική της οικία, στο Μάτι. «Ασφαλώς μπορείτε», της απάντησαν. Ηταν Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018, θεωρούσε ότι είχαν γλιτώσει.

Στις 17.30 κόπηκε το ρεύμα. Από το παράθυρο της κουζίνας είδε ότι ο πυκνός μαύρος καπνός τούς είχε ακολουθήσει. Μέχρι να σηκώσει τον 85χρονο συγγενή της, να πάρει τα κλειδιά του αυτοκινήτου, να κατέβει τα μαρμάρινα σκαλοπάτια και να διασχίσει τον κήπο για να βγει στον δρόμο, ο καπνός τους είχε τυλίξει. Τους έλουζε βροχή από καύτρες και το αυτοκίνητο είχε πυρακτωθεί, ενώ τα πλαστικά τμήματά του είχαν αρχίσει να λιώνουν. Ο συγγενής της απεβίωσε λίγες ημέρες αργότερα λόγω εγκαυμάτων και εισπνοής καπνού. Η γυναίκα νοσηλεύτηκε για έναν μήνα με εγκαύματα στις ωμοπλάτες, στον σβέρκο, στα χέρια και τα πόδια. Τον Ιανουάριο του 2020 εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο για νέα χειρουργική επέμβαση, ώστε να αποκατασταθούν οι ρικνωτικές ουλές που είχαν σχηματιστεί στο αριστερό της χέρι. Για καιρό αδυνατούσε να ντυθεί, να κάνει μόνη της μπάνιο, να καλύψει βασικές ανάγκες της χωρίς βοήθεια. Τώρα, ζητεί δικαίωση.

Το χρονικό του εγκλωβισμού της περιγράφεται αναλυτικά στην ομαδική αγωγή 24 πυρόπληκτων από τη φωτιά στην Ανατολική Αττική το 2018, που πρόκειται να εκδικαστεί στις 27 Μαΐου στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι ενάγοντες στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης και διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ανά περίπτωση. Μεταξύ των εναγόντων βρίσκονται εγκαυματίες, συγγενείς θυμάτων και πυρόπληκτοι των οποίων οι οικίες υπέστησαν ολική καταστροφή ή σημαντικές φθορές.

Στην πολυσέλιδη αγωγή τους κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές. Ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς του 2018 στο Μάτι, στον Νέο Βουτζά και το Κόκκινο Λιμανάκι ήταν 102 νεκροί και δεκάδες εγκαυματίες.

Επικαλούμενοι στοιχεία που έχουν προκύψει από την ποινική δικογραφία, οι ενάγοντες αναφέρουν ότι παρά την υψηλή επικινδυνότητα εκείνης της ημέρας, τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής παρέλειψαν να φροντίσουν τη μεταστάθμευση των εναέριων μέσων. Ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν, δύο ελικόπτερα κατάσβεσης με κωδικούς S64-Ν.194 και S64-Ν.218 δεν μπόρεσαν να απογειωθούν την κρίσιμη στιγμή από την Ελευσίνα για να επιχειρήσουν άμεσα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

Τονίζουν επίσης ότι δεν έγινε εισήγηση για εκκένωση της περιοχής, ακόμη και μία ώρα μετά, παρότι στις 17.20 υπήρξε ενημέρωση από το μοναδικό ελικόπτερο που επιχειρούσε ότι «η πυρκαγιά κινείται ανατολικά και θα απειλήσει σπίτια». Σχετικά με τη διάσωση των πληγέντων οι ενάγοντες κάνουν λόγο για εγκληματική παράλειψη των αρμοδίων. Αναφέρουν ότι δεν δόθηκε εντολή μετάβασης στην περιοχή των σωστικών λέμβων που διαθέτει η 1η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα και ότι δεν ενεργοποιήθηκαν πυροσβεστικά πλοιάρια που βρίσκονταν στον Πειραιά, ώστε να συνδράμουν στη διάσωση των πυρόπληκτων που επί ώρες βρίσκονταν στη θάλασσα. Στην ομαδική αγωγή επιρρίπτονται ευθύνες και στην αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκτροπή οχημάτων κατά την ημέρα της πυρκαγιάς. Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τους ενάγοντες, δεν μερίμνησε για τον προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, δεν προέβη σε ενέργειες ενημέρωσης των πολιτών και συγκάλεσε το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας πολύ καθυστερημένα, το οποίο συνεδρίασε αφού η φωτιά είχε πλέον σβήσει μόνη της φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα. Παραλείψεις καταλογίζονται και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους δήμους της περιοχής.

Μεταξύ των εναγόντων βρίσκεται και ένας άντρας ο οποίος προσπάθησε μάταια να απεγκλωβίσει τους ηλικιωμένους γονείς του. Αντίκρισε την ημέρα της πυρκαγιάς μια σορό που θεώρησε ότι ανήκε στη μητέρα του, αλλά όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν άλλης γυναίκας. Το σπίτι τους είχε καεί ολοσχερώς, δεν υπήρχε σημάδι τους στα χαλάσματα. Οι γονείς του ταυτοποιήθηκαν τελικά μέσω εξέτασης DNA – ήταν πλήρως απανθρακωμένοι.

Στο ψυχικό τραύμα που τους ακολουθεί μέχρι και σήμερα αναφέρονται κάποιοι από τους ενάγοντες. Δεν είναι μόνο οι εικόνες καταστροφής που αντίκρισαν, αλλά και οι συνεχείς σκέψεις του δικού τους επικείμενου θανάτου. Στην ομαδική αγωγή υπάρχουν μαρτυρίες για ανθρώπους που παρέμειναν έως και πέντε ώρες μέσα στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες, βουτώντας κάθε τόσο το κεφάλι τους στο νερό για να αντέξουν την υψηλή θερμοκρασία.

«Επιτέλους, τέσσερα χρόνια μετά αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκδίκασης των αστικών αξιώσεων προς αποζημίωση των θυμάτων. Οι πληγές είναι βαθιές και η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του κράτους απέναντι στον ατελείωτο πόνο εγκαυματιών και συγγενών θυμάτων, δυστυχώς όχι η ενδεδειγμένη», δηλώνει στην «Κ» ο δικηγόρος Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος, που εκπροσωπεί τους 24 ενάγοντες. «Εύχομαι η απόφαση που έλαβε το ελληνικό κράτος στην υπόθεση της Marfin –να μην εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα αποζημιώνοντας γρηγορότερα τους συγγενείς των αδικοχαμένων εργαζομένων της τράπεζας– να τύχει και σε αυτή την τραγική ιστορία ανάλογης εφαρμογής».

«Να διαισθανθούν το εύρος της ευθύνης»

Ο κ. Παπαστεριόπουλος αναφέρει ότι τα διεκδικούμενα ποσά «είναι ανάλογα της έκτασης των υλικών ζημιών, αλλά πρωτίστως της βαριάς ηθικής βλάβης όσων έζησαν και επέζησαν της καταστροφής, αλλά και της ψυχικής οδύνης που βίωσαν όλες οι οικογένειες που μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους». Ο ίδιος εύχεται «να μην αντιμετωπιστεί αυτή η δίκη σαν μία τακτική ένδικη διαφορά από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά πρωτίστως η πλευρά του κράτους να διαισθανθεί το εύρος της ευθύνης και την ηθική υποχρέωση να ανατάξει άμεσα και αποτελεσματικά τη ζημιά που προκάλεσαν τα όργανα του κράτους από πράξεις και παραλείψεις τους». Παράλληλα, τέσσερα χρόνια μετά, παραμένει ανοιχτό το ποινικό σκέλος. Συγγενείς θυμάτων της φωτιάς στην Ανατολική Αττική έχουν τονίσει επανειλημμένως πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει σε βάθος η ποινική διαδικασία και να μην περιοριστεί η υπόθεση σε διώξεις για πλημμελήματα.

kathimerini.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.