Η παραλία -και όχι μόνο- της Αρτέμιδας με drone (video)

Η Αρτέμιδα (Άρτεμη ή Άρτεμις) αποτελεί πόλη και δημοτική κοινότητα του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας στα Ανατολικά προάστια της Αθήνας και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ιερό της Βραυρώνας όπου λατρευόταν η Άρτεμη, θεότητα του κυνηγιού.

Η αρχική ονομασία του παραδοσιακού παράκτιου οικισμού ήταν Λούσα λόγω της εγκατάστασής της σε παραθαλάσσια ζώνη. Στα αρχαία (ρ. Λούω) η ονομασία αυτή αντιπροσώπευε ένα μέρος όπου κάποιος μπορούσε να κάνει τα μπάνια του.

Η περιοχή τιμάται με την ονομασία της Θεάς Άρτεμης καθώς η ομώνυμη λεωφόρος που διέρχεται από το παραδοσιακό κέντρο καταλήγει νότια στην Αρχαία Βραυρώνα όπου σώζονται τα ερείπια του ναού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος.
Στο έμβλημα δε του δήμου χαράσσεται η εικόνα της θεάς Άρτεμης.

Η περιοχή κατοικήθηκε από το 2.000 π.Χ., δηλαδή κατά την διάρκεια της πρωτοελλαδικής περιόδου. Στην περιοχή Αλυκή αποκαλύφθηκε οχυρωμένος πρωτοελλαδικός οικισμός, οι Αραφηνίδες Αλές, ο οποίος αποτελούσε το δεύτερο σε μέγεθος Δήμο των αρχαίων Αραφηνίων. Ο μύθος αναφέρει πως ο Ορέστης επιστρέφοντας από την Ταυρική χερσόνησο με την Ιφιγένεια και το θαυματουργό ξόανο της Αρτέμιδος, αποβιβάστηκε στις Αραφηνίδες Αλές, όπου ίδρυσε ναό για την Αρτέμιδα και έστησε άγαλμα. Τα θεμέλια του ναού διατηρούνται σήμερα σε ελεγχόμενο χώρο στην κεντρική παραλία του δήμου, όπως επίσης και ο βωμός της θεάς σε κοντινή απόσταση επάνω στην ακτή. Στο ναό λατρευόταν η Άρτεμη ως «ταυροπόλος» θεά, ενώ η Ιφιγένεια αποσύρθηκε στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, το οποίο σώζεται έως σήμερα.

Δείτε ακόμα:  Πικέρμι: 300 ευρώ για παράνομη τοποθέτηση βλαστικών υπολειμμάτων στο Ντράφι!

Πηγή: Tasos Fotakis DroneWorks