Οι πεσόντες στο Αλβανικό μέτωπο από την Ραφήνα


1.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Ήρωας του Αλβανικού έπους. Γεννήθηκε το 1910 στην Τρίγλια της Μ.Ασίας. Ο Στάθης Δημητρακός ήταν γιος του Αρχιμήδη και της Μαρίας. Παντρεμένος με την Τριγλιανή Ελευθερία Χρυσ. Καπάντρια.

Επιστρατεύτηκε ως έφεδρος «για τα νέα όπλα» το Σεπτέμβριο του 1940, πριν την κήρυξη του πολέμου, λοχίας στο 7ο Σύνταγμα Πεζικού Χαλκίδας.

Το 7ο Σύνταγμα Πεζικού μεταφέρθηκε σιδηροδρομικώς από την Χαλκίδα στην Καλαμπάκα στα μέσα του Οκτώβρη και την 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν στο Καστράκι της Καλαμπάκας.

Από το Καστράκι της Καλαμπάκας ξεκίνησε το 7ο Σύνταγμα Πεζικού την 28η Οκτωβρίου για την αντιμετώπιση των Ιταλικών δυνάμεων εισβολής. Έλαβε μέρος στις μάχες της Πίνδου(Σαμαρίνα, Δίστρατο,Σμόλικας), όπου οι Έλληνες στρατιώτες ανέκοψαν τους Αλπίνι (Αλπινιστές) της Μεραρχίας Τζούλια. Το 7ο Σύνταγμα Πεζικού συνέχισε τον αγώνα στην Πίνδο εναντίον της Ιταλικής εισβολής, όπου οι ελληνικές δυνάμεις απώθησαν τον εισβολέα . Από τα μέσα του Νοέμβρη -14 Νοεμβρίου 1940 και μετά- αρχίζει η ελληνική αντεπίθεση και η προέλαση στην Αλβανία. Το 7ο Σ.Π συμμετείχε σε επιθετικές επιχειρήσεις. Στις 23/12/1940 άρχισε η επίθεση των ελληνικών μονάδων για την κατάληψη του στενωπού της Κλεισούρας. Έπεσε την πρώτη ημέρα της επίθεσης στη θέση Κούκιαρι (αντέρεισμα) Ν/Α της Κλεισούρας (23/12/1940), ξημερώνοντας παραμονή των Χριστουγέννων. Η σύζυγός του Ελευθερία Δημητρακού ήταν έγκυος στην κόρη τους Μαρία. Η γυναίκα του δεν είδε πια τον άνδρα της και η κόρη τους Μαρία δε γνώρισε ποτέ τον πατέρα της.

Δείτε ακόμα:  Αρ. Αδαμόπουλος: Ποιος είναι ο άνθρωπος που φέρεται ως ύποπτος για τον βιασμό της Σοφίας Μπεκατώρου

2.ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ήρωας του Άλβανικού έπους.

O Νίκος Βαμβακάς του Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1916 στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας . Έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς. Μεγάλωσε με την οικογένεια του Μπάρμπα- Γιώργη Ζαχαρίου (Καμπούρη), την σύζυγο του Βασιλική και τα τρία παιδιά τους.

Ήταν ανιψιός της Κυρά- Βασιλικής. Ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά στη Ραφήνα.
Επιστρατεύθηκε την 28η Οκτωβρίου 1940 στο 34ο Σύνταγμα Πεζικού. Πέθανε στο 1ο Σ.Ν. Ιωαννίνων (5/1/1941), όπου μεταφέρθηκε με κρυοπαγήματα.

Δείτε ακόμα:  Μπαίνει σε... ράγες η επέκταση του Προαστιακού προς Ραφήνα και Λαύριο, με ιδιώτη σύμβουλο!

3.ΑPAΠΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Ήρωας του Αλβανικού έπους. Γεννήθηκε το 1912 στα Νέα Στύρα , γιος του ψαρά Φώτη Αραπάκη(Καμπαράδου) και της Ζαμπέτας. Ο Φώτης Αραπάκης καταγόταν από την Ερμιόνη και ήρθε στο Νότιο Ευβοϊκό στις αρχές του 20ου αιώνα. Αρχικά κατοικούσε στα Νέα Στύρα της Ευβοίας. Λίγο μετά την εγκατάσταση των Τριγλιανών προσφύγων, η οικογένεια Φώτη Αραπάκη ήρθε μόνιμα στην Ραφήνα. Τα παιδιά της οικογένειας του Φώτη Αραπάκη ήταν ψαράδες .

Ο Αγγελής Αραπάκης επιστρατεύθηκε στο 3ου Σύνταγμα πεζικού Χαλκίδας.Έπεσε στις 25/1/1941, υψ.1285 Ν/Δ της Κλεισούρας.

Δείτε ακόμα:  Αττική: Που βρίσκονται τα 215 νέα κρούσματα – Τι συμβαίνει σε Ραφήνα, Πικέρμι & Αν. Αττική

Πηγές:
1.ΓΕΣ/ΔΙΣ – Στοιχεία-Εκδόσεις.
2. Εφημερίδα «Καθημερινή». Ειδική έκδοση. Που έπεσαν οι 7.948 του Ελληνοϊταλικού πολέμου, Σάββατο 28 και Κυριακή 29/10/1995.
3. Ιστορία του Ελληνοϊταλικού και Ελληνογερμανικού Πολέμου, Αλέξανδρου Εδιπίδου, Εκδοτικός Οίκος Σ.Α.Τζήριτα, 1959.

Του Στάθη Δημητρακού triglianoi.gr