Η πιο «αλκοολική» χώρα στην Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας

Σε μία ελπιδοφόρα τάση, η κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά μέσο όρο 0,5 λίτρα τη δεκαετία 2010 και 2020. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές χώρες όπου η κατανάλωση αυξήθηκε.

«Κανένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι ασφαλές για την υγεία μας», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με το euronews. Ωστόσο, η ποσότητα του αλκοόλ που πίνουμε εξακολουθεί να είναι σημαντική, με κάποια κράτη να σημειώνουν ανησυχητική συνολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ως συνολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζονται οι ετήσιες πωλήσεις καθαρού αλκοόλ, σε λίτρα, ανά άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω. Ο όγκος του συνολικού αλκοόλ εξάγεται από τον καταγεγραμμένο όγκο των ποτών που έχουν διατεθεί, και της περιεκτικότητάς τους. Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν μη καταγεγραμμένη κατανάλωση.

Η πιο «αλκοολική» χώρα και η Ελλάδα

Στην ΕΕ, η συνολική κατανάλωση αλκοόλ ανά άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω μειώθηκε κατά 2,9 λίτρα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, από 12,7 λίτρα το 1980 σε 9,8 λίτρα το 2020, που αντιστοιχεί σε μείωση 23%.

Παρά την πτώση αυτή, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ ανά άτομο στον κόσμο. Και στην κορυφή βρέθηκε η Λετονία, με κατά μέσο όρο κατανάλωση 12,1 λίτρα το 2020, ενώ παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης, της τάξης του 23,5%.

Χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση

Παράλληλα, η Ελλάδα, σε μία θετική -για μια φορά- ανατροπή, σημείωσε την 4η μικρότερη κατανάλωση, με 6,3 λίτρα μέσο όρο. Όχι, μόνο αυτό, αλλά σημειώσαμε και μία θετική πρωτιά, αφού καταγράψαμε την υψηλότερη μείωση κατανάλωσης από το 2010 μέχρι το 2020, της τάξης του -24,1%.

Ποσοστιαία μεταβολή στον μέσο όρο κατανάλωσης αλκοόλ

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.