Η Πρωταθλήτρια & Ολυμπιονίκης Τατιάνα Καββαδία μιλάει στο irafina.gr, για το τουρνουά We Love basketball που θα γίνει στο Πικέρμι!


Πρωταθλήτρια Ελλάδος, Ολυμπιονίκης και μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης Γυναικών, η Τατιάνα Καββαδία μας μιλάει για το Γυναικείο Μπάσκετ και το όραμά της για την ανάπτυξή του.


Μας παρουσιάζει τα Τουρνουά We Love Basketball και μας ανακοινώνει το 2ο Tουρνουά Αγοριών We Love basketball, που θα λάβει χώρα στις 16 Δεκεμβρίου στο Πικέρμι και που ως κοινωνικό στόχο έχει να κερδίσουν το «Ροζ Φύλλο του Αγώνα της Ζωής» τόσο τα καρκινοπαθή παιδιά της Ελπίδας, όσο και οι πυροπαθείς της περιοχής μας.

Tατιάνα, με ποια αφορμή αποφάσισες να ασχοληθείς με το μπάσκετ;

Το έπος της κατάκτησης του Eurobasket του 1987 από την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ των Ανδρών με ενέπνευσε ώστε να ασχοληθώ με το Μπάσκετ. Θυμάμαι ότι είχα συγκλονιστεί από τον Νίκο Γκάλη, ο οποίος αποτελεί πρότυπό μου ακόμη και σήμερα και μόλις οι παίκτες της Εθνικής σήκωσαν το Κύπελλο, θυμάμαι ότι είπα στον πατέρα μου «μπαμπά αυτό είναι το άθλημα που θέλω να ασχοληθώ» και έκτοτε δεν το έχω αφήσει ποτέ.

Έχοντας κερδίσει τα πάντα, ποιες διακρίσεις ξεχωρίζεις και τι έχεις κρατήσει ως εμπειρίες μετά από μία τέτοια χρόνια;

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποια διάκριση, καθώς αυτά που έζησα 30 χρόνια ως ενεργή αθλήτρια ήταν όλα πολύ όμορφα και σημαντικά για μένα. Κρατώ όμως σαν πιο ξεχωριστή τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004!! Όσον αφορά τι κρατώ από το μπάσκετ ως εμπειρία, αυτά είναι το να είμαι αγωνίστρια και να μη τα παρατάω. Έμαθα να λειτουργώ σε ένα σύνολο και να καταλαβαίνω το ρόλο μου μέσα σε αυτό. Και το πιο σημαντικό, συνειδητοποίησα τις έννοιες της αξιοκρατίας, της εργατικότητας, της επιμονής και του σεβασμού.

Έχεις ένα όραμα· να συμβάλεις στην ανάπτυξη του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ. Θα ήθελες να το μοιραστεί μαζί μας;

Το όραμά μου αυτό παίρνει σάρκα και οστά , μέσα από την εκπόνηση του Αθλο-εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθαίνω το Μπάσκετ, Αγαπώ τον Αθλητισμό», το οποίο έχει ως στόχο την ανάπτυξη της Καλαθοσφαίρισης Γυναικών, μέσω της επένδυσης στις νεαρές ηλικίες. Με την συμπαράσταση των εμβληματικών φυσιογνωμιών της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης (Ανδρών και Γυναικών), μέσα από μία σειρά από αγώνες, εκδηλώσεις και δρώμενα, στο να εμφυσήσουμε την αγάπη ολοένα περισσότερων κοριτσιών για το άθλημα, που κάνει τους Έλληνες διαρκώς υπερήφανους. Θέλω να μάθουν ότι πάνω από όλα μετράει να κάνουν καλά αυτό που κάνουν και να περνάνε καλά κάνοντάς το. Άλλωστε το μπάσκετ είναι ένα σπορ το οποίο συμβάλλει στη σωματική υγεία αλλά και στη ψυχική! Επιπλέον στις αρχές Ιανουαρίου του 2018, παλαιές μου συναθλήτριες από την Εθνική Ομάδα καθώς και λοιπές εμβληματικές προσωπικότητες της Καλαθοσφαίρισης Γυναικών, ενστερνιζόμενες το όραμα για την ανάπτυξη του Γυναικείου Μπάσκετ, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μου να δημιουργήσουμε τον πρώτο Γυναικείο Βετερανικό Αθλητικό Σύλλογο στην Ελλάδα. Έτσι αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε διαδικασία σύστασης του Συλλόγου Βετεράνων Ελληνίδων Καλαθοσφαιριστριών, ο οποίος σκοπεύουμε να αποτελέσει έναν επιπλέον μοχλό προαγωγής και εξέλιξης της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης Γυναικών.

Είσαι η επικεφαλής των We Love Basketball Tournaments. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσες την διοργάνωση του Toυρνουά We Love Basketball For BOYS!! Έχουν προηγηθεί άλλα 4. Που οφείλεται η επιτυχία τους;

Τα Τουρνουά «We Love Basketball» αποτελούν το επιστέγασμα της συνεργασίας του αθλο-εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθαίνω το Μπάσκετ, Αγαπώ τον Αθλητισμό» που έχω την τιμή να ηγούμαι και της Εκστρατείας για το «Ροζ Φύλλο του Αγώνα της Ζωής» που έχει εκπονήσει ο Γιάννης Σταθόπουλος και έχει ως στόχο να αποτελέσουν τα γήπεδα και το κοινό του μπάσκετ την πλατφόρμα για την έμπρακτη αρωγή ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Έχουμε διοργανώσει μέχρι στιγμής 3 Τουρνουά για κορίτσια και 1 για αγόρια.

Στις 16 Δεκεμβρίου, θα διοργανωθεί στο Κλειστό της Διώνης στο Πικέρμι το 2ο Τουρνουά We Love Basketball για αγόρια, όπου θα μας τιμήσει με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Βαγγέλης Μπουρνούς καθώς και μέλη του Δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων της Πόλης.

Στα 3 προηγούμενα Τουρνουά We Love Basketball για κορίτσια καθώς και στο περσινό των αγοριών, ενεργοποιήσαμε την Εκστρατεία για το Ροζ Φύλλο του Αγώνα της Ζωής, ώστε να γίνουν όλοι οι παριστάμενοι γονείς και λοιποί ενήλικες εθελοντές δότες μυελού των οστών, δίνοντας λίγο από το σάλιο τους, προς υποστήριξη των καρκινοπαθών παιδιών της ΕΛΠΙΔΑΣ.

Στο προσεχές Toυρνουά We Love Basketball στο Πικέρμι, θα υποστηρίξουμε ΚΑΙ τους πυροπαθείς συνανθρώπους μας της Ραφήνας, προσφέροντας τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Όπως τα προηγούμενα We Love Basketball Τοurnaments έτσι κι αυτό θα συνδυάσει την Αθλητική Δραστηριότητα με πολλά μπασκετικά δρώμενα που ενθουσιάζουν τα παιδιά, την κοινωνική προσφορά και την επαφή των παιδιών με εμβληματικές προσωπικότητες του αθλήματος, που ανήγαγαν το μπάσκετ στο επίπεδο που είναι σήμερα. Θα συμμετέχουν οι Ακαδημίες Αγοριών του Παναθηναϊκού, του Αετού Πικερμίου, του Αργοναύτη Ραφήνας και του Πανιωνίου, ενώ με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Αετού Πικερμίου κ. Αριστείδη για την διάθεση και την συνεργασία του να φιλοξενήσει το Τουρνουά στην ομώνυμη πόλη. Ελπίζουμε τόσο οι μικροί αθλητές, όσο και οι γονείς να το απολαύσουν και να αποτελέσει ένα εφόδιο εμπειριών για την μετέπειτα εξέλιξη των παιδιών. Εκτός από την φιλόξενη πόλη της Ραφήνας-Πικερμίου, οφείλω ακόμη να ευχαριστήσω τους χορηγούς και υποστηρικτές του Τουρνουά όπως την εταιρεία BIG SHOES για όλη την βοήθεια, τον Σύλλογο ΜΑΖΙ για την Σίφνο μας που έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με την πόλη της Ραφήνας και την LifeGuard Hellas για την Ιατρική Υποστήριξη

Παρουσιάζεις πολύ έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Θέλεις να μας πεις δύο λόγια επ’ αυτού; Προσφέρονται οι αγώνες μπάσκετ για την διοργάνωση κοινωνικών δράσεων;

Θεωρώ πως όλοι όσοι αποτελούμε πρότυπα είτε μέσω του αθλητισμού, είτε μέσω του πολιτισμού, είτε μέσω της επιστήμης, πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι σε κοινωνικές δράσεις προς αρωγή ευπαθών ομάδων, ιδιαίτερα μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Προσωπικά συμμετέχω σε όλες τις κοινωνικές δράσεις που έχει εκπονήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών για τους λόγους που σας ανέφερα, ενώ είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι όλοι οι Αθλητικοί Αγώνες σε όλα τα αθλήματα, προσφέρονται για κοινωνικές δράσεις, καθώς είναι μία πολύ καλή ευκαιρία οι φίλαθλοι να παρακινηθούν από τους αθλητές και να συνδράμουν.

Έτσι, όπως ανέφερα παραπάνω, βασικός θεμέλιος λίθος των Toυρνουά We Love Basketball αποτελεί η Εκστρατεία «Το Ροζ Φύλλο του Αγώνα της Ζωής», που ως στόχο έχει να αποτελέσουν τα γήπεδα και το κοινό του μπάσκετ την πλατφόρμα για την έμπρακτη αρωγή ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως Καρκινοπαθείς, ΑΜΕΑ, άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση κι άλλα. Το Ροζ Φύλλο του Αγώνα είναι το απόκομμα με τα στατιστικά της Γραμματείας Αγώνων Μπάσκετ, που λαμβάνει η νικήτρια ομάδα και ως εκ τούτου η Εκστρατεία «Το Ροζ Φύλλο του Αγώνα της Ζωής» μας δείχνει το δρόμο να παλεύουμε πάντα για τη νίκη και για την υπερπήδηση των εμποδίων και των δυσκολιών της ζωής. Η Εκστρατεία αυτή θα αποτελέσει και τον βασικό μοχλό της κοινωνικής μας δράσης και στο Σύλλογο Βετεράνων Ελληνίδων Καλαθοσφαιριστριών, και είμαστε περήφανοι που μέσα από τα Τουρνουά We Love Basketball, συμβάλαμε ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών κατά εκατοντάδες άτομα. Και συνεχίζουμε…