Η Ραφηνιώτισσα Ειρήνη Σαρηκώστα, την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Καλλιτεχνούπολη είναι μια μαγική, αν και ελάχιστα γνωστή στους Αθηναίους, περιοχή. Δημιουργήθηκε από καλλιτέχνες (τον ΟΣΚΕ, δηλαδή τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Καλλιτεχνών Ελλάδος) πριν μερικές δεκαετίες, και παραμένει μια περιοχή πράσινη και ήσυχη, στις παρυφές της Πεντέλης, κοντά στο Πικέρμι και τη Ραφήνα, που ακόμα κατοικείται από πολλούς μουσικούς, ηθοποιούς αλλά και δημοσιογράφους του πολιτιστικού ρεπορτάζ.

Όσοι ζούμε εδώ γνωρίζουμε πολύ καλά την προσφορά της εξαιρετικής καταξιωμένης πιανίστα Ειρήνης Σαρηκώστα -την «ψυχή» της Καλλιτεχνούπολης και πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου της. Είναι ο άνθρωπος που μαθαίνει μουσική στα παιδιά μας, η δεξιοτέχνης πιανίστα που τα μυεί σε αυτό το υπέροχο όργανο και διοργανώνει συναυλίες στις οποίες πρωταγωνιστούν, μαθαίνοντάς τα μουσική αλλά και ήθος -έχει άλλωστε εξειδικευτεί στον σχεδιασμό, στην οργάνωση και στη διεξαγωγή συναυλιών – παρουσιάσεων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ έχει λάβει πιστοποίηση στην μουσικοθεραπεία. Και βέβαια είναι αυτή που πρωτοστατεί στις πολιτιστικές δράσεις της ευρύτερης περιοχής, της Ραφήνας και του Πικερμίου, ακαταπόνητη, ενθουσιώδης και πάντα γεμάτη ιδέες για κάτι νέο και διαφορετικό. Ντελικάτη στην όψη αλλά δυνατή μέσα της, του σαλονιού αλλά και της πιάτσας, γοητευτική και εξωστρεφής, η Ειρήνη Σαρηκώστα είναι η «φωνή» της Καλλιτεχνούπολης που της χρωστά πολλά.

Αυτήν την Κυριακή 15 Μαϊου (20.30), η Ειρήνη Σαρηκώστα θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Πολυχώρος του Συλλόγου ”Οι Φίλοι της Μουσικής”). Μαζί με με την βιολονίστα Αθηνά Γρατσούνα, θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση FRAGMENTS (/ˈfraɡm(ə)nts/ έννοια: θραύσµατα, τεµάχια, αποσπάσµατα ).

Στην παράσταση αυτή θέτει μερικά πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα: Μπορεί η µουσική να αντιµετωπιστεί αποσπασµατικά; Είναι σωστό να αποµονώνουµε τµήµατα από ολοκληρωµένα έργα σπουδαίων συνθετών;

Πεποίθησή της ωστόσο είναι πως στην Τέχνη, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Υπάρχει µόνον κατάλληλη ή ακατάλληλη προσέγγιση. Έτσι, η Ειρήνη Σαρηκώστα και η βιολονίστα Αθηνά Γρατσούνα, µετρώντας πολυετή παρουσία στον χώρο της µουσικής, αποφάσισαν να επιλέξουν την οδό της… ρηξικέλευθης προσέγγισης: Διαλέγουν έργα για βιολί και πιάνο των Γάλλων συνθετών Olivier Messiaen (1908-1992), Claude Debussy (1862-1918) και Maurice Ravel (1875-1937) και δεν διστάζουν να τα πλησιάσουν ως σηµείο εκκίνησης για ένα µοναδικό ταξίδι εικόνας, λογοτεχνίας και µουσικής.

Tι κοινό έχει το γαµήλιο δώρο του Olivier Messiaen στη σύζυγό του, βιολονίστα Claire Delbos, µε τη ροµαντική εξοµολόγηση του Mr. D’Arcy στην ηρωίδα του “Περηφάνια & Προκατάληψη” της Jane Austen; Γιατί ο Maurice Ravel θα µπορούσε να είχε γράψει το… σάουντρακ του “Υπέροχου Γκάτσµπυ”; Τι συνδέει τη σονάτα για βιολί του Claude Debussy µε το “Αποχαιρετισµός Στα Όπλα” του Νοµπελίστα Ernest Hemingway; Και πώς, στο µεταξύ, όλα αυτά ντύνονται εικαστικά από τα ψηφιακά κολάζ της εικονογράφου Κατερίνας Σωτηροπούλου και την καλλιτεχνική επιµέλεια των The Page Τurners;

Οι απαντήσεις την Κυριακή 15 Μαϊου, στις 20.30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκεί όπου οι Τέχνες συνδυάζονται αρµονικά αλλά και διαλεκτικά, εκεί όπου η δύναµη της Εικόνας ενισχύει τη µαγεία του Λόγου και ο συνδυασµός τους υπηρετεί τη Μουσική µε έναν µοναδικό τρόπο.

Εισιτήριο 10€ Φοιτητικό/Ανέργων 6€ Εισιτήρια online στο ticketservices.gr, τηλεφωνικά στο 2107234567 και στο εκδοτήριο της Ticket Services στην Πανεπιστηµίου 39.

Η Ειρήνη Σαρηκώστα

Η Ειρήνη Σαρηκώστα σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο και συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στο Royal College of Music London. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Λονδίνο, επιλέχθηκε από το Live Music Now ( ιδρυτής Sir Yehudi Menuhin) να συμμετάσχει σε σειρά συναυλιών στην Αγγλία, Ιρλανδία, Αυστρία και Γερμανία. Στον οργανισμό Live Music Now συνεργάστηκε σε workshops, μεταξύ άλλων, και με μουσικούς της London Symphony Orchestra και εξειδικεύτηκε στον σχεδιασμό, στην οργάνωση και στη διεξαγωγή συναυλιών – παρουσιάσεων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ένα μεγάλο μέρος της καριέρας της είναι αφιερωμένο στην μουσική δωματίου.

​Το 2008 δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική για Όλους ενώ το 2009 και για δύο χρόνια συνεργάστηκε με την Γενική Γραμματεία Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας και την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής εκπαιδεύοντας ενήλικες σε προγράμματα σεμιναρίων μουσικής με στόχο την συμπλήρωση της βασικής παιδείας του γενικού πληθυσμού.

Το πολύπλευρο ενδιαφέρον της για την προώθηση της κλασικής μουσικής στο ευρύτερο κοινό, την οδήγησε στην παρακολούθηση και απόκτηση εξειδικευμένης πιστοποίησης στην Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων καθώς και στην Μουσικοθεραπεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ηχογραφήσει για το Radio France, το Ελληνικό Τμήμα του BBC Radio, το Ισραηλινό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα και την Ελληνική Τηλεόραση.

Στο πιανιστικό διδακτικό της έργο περιλαμβάνονται συνεργασίες ως βοηθός καθηγητή στο The Yehudi Menuhin School (Surrey) και ως μόνιμη καθηγήτρια στο Manor House Boarding School (Surrey).

Από το 2001 έως το 2018 ήταν σε μόνιμη συνεργασία με τον βιολονίστα Αλέξη Θεοφυλάκτου, Εξάρχοντα της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και με το Κεντρικό Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Το 2012-2014 διετέλεσε Υπεύθυνη Πολιτισμού στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου. Έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια με θέμα την μουσική διδασκαλία και εκπαίδευση. Είναι ιδρυτικό μέλος του APOCHROSIS Ensemble και μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών με αρμοδιότητα το Μουσικό τμήμα.

Ευάννα Βενάρδου

.huffingtonpost.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.