Η Σφίγγα των Σπάτων και οι μαρτυρίες για τα έργα στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”

Γράφει σε ανάρτηση της η κα Ολυμπια Νικοπουλου, για την Σφίγγα των Σπάτων, το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα που έχε βρεθεί στην περιοχή

“Η Σφίγγα των Σπάτων (570-550 πΧ)-Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Σημαντικότατο εύρημα της περιοχής μας αποτελεί η Σφίγγα, εφάμιλλο των κούρων και των κορών της Αθήνας .

Αποτέλεσε για πολλά χρόνια έμβλημα και λογότυπο του Δήμου Σπάτων

Η Σφίγγα για τους Αρχαίους Έλληνες ήταν μια άγρα και παράξενη μορφή που σχετιζόταν με τον θάνατο. Ήταν όμως και μορφή αποτροπαϊκή δηλαδή προστάτευε από το κακό , την κακοτυχία και την συμφορά τον τόπο της. Οι Σφίγγες στήνονταν σε ψηλές μαρμάρινες στήλες που τοποθετούνταν πάνω στους τάφους για να προστατεύουν το μνημείο και να θυμίζουν στους περαστικούς τον σκοτεινό και φοβερό κάτω κόσμο απ’ όπου προέρχονται.

Ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες αναφέρουν ότι όταν άρχισαν τα έργα του αεροδρομίου(σε αυτήν την περίοδο βρέθηκε) ουρλιαχτά ακούγονταν σε όλα τον κάμπο!! Ήταν η Σφίγγα των Σπάτων που δυστυχώς δεν μπόρεσε να προστατεύσει τον τόπο μας!!”

Σύμφωνα με το wikipedia, η Σφίγγα Βρέθηκε επάνω σε στήλη στα Μεσόγεια ανατολικά των Σπάτων στην Αττική.

Είναι φτιαγμένη από πεντελικό μάρμαρο. Λείπουν τα μπροστινά πόδια, τα άκρα των πίσω ποδιών και των πτερύγων και μέρος της ουράς. Η Σφίγγα κάθεται στα πίσω πόδια της με διεύθυνση προς τα δεξιά. Έχει στραμμένο το κεφάλι προς τον θεατή.

Στο κεφάλι φοράει ψηλό στεφάνι, στο οποίο ήταν ζωγραφισμένοι τρεις ανάγλυφοι ρόδακες και ίσως ανθέμια ανάμεσά τους. Υπολείμματα των χρωμάτων σώζονται στη κόμη και στις φτερούγες. Τα φτερά ήταν ζωγραφισμένα κόκκινα και μπλε (που ξεθώριασε σε βαθύ πράσινο). Η κόμη ήταν καστανή. Το επάνω μέρος του γλυπτού και το πίσω μέρος δεν είναι εντελώς επεξεργασμένο, γι’ αυτό και συμπεραίνουμε ότι βρισκόταν σε σημείο αρκετά ψηλά, από όπου ήταν ορατό μόνο το μπροστινό μέρος.

Η Σφίγγα ήταν ίσως επιτύμβια και στεκόταν σε κάποιο τάφο. Σφίγγες, όπως αυτή είναι τα αρχαιότερα αγάλματα ελληνικής τέχνης, στα οποία παρατηρούμε πολύχρωμη ζωγραφική. Το έργο χρονολογείται κατά το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.