Η τιμή της ζάχαρης «χτύπησε ταβάνι» τον Σεπτέμβριο

Η τιμή της ζάχαρης παγκοσμίως έφτασε τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και 13 χρόνια εξαιτίας των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του φαινομένου El Niño στις σοδειές στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο δείκτης των τιμών της ζάχαρης, όπως υπολογίστηκε από τον FAO, αυξήθηκε κατά 9,8% σε ένα μήνα. Η αύξηση αυτή «οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο τον περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς στην επόμενη σοδειά (2023- 2024)», εξήγησε ο Οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μείωση της παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγό ζάχαρης παγκοσμίως, εξαιτίας του El Niño. Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο συνδέεται με αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και συνοδεύεται από ξηρασία σε κάποιες περιοχές του κόσμου και με ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες. Ωστόσο, ο FAO εκτίμησε ότι οι τιμές της ζάχαρης περιορίστηκαν χάρη «στον μεγάλο όγκο της σοδειάς στη Βραζιλία», τη μεγαλύτερη παραγωγό και παγκόσμια εξαγωγό χώρα.

Αναμονή για τη σοδειά των σιτηρών

Από την πλευρά τους οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως σταθεροποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, με την τιμή των ελαίων να μειώνεται κατά 3,9%, των γαλακτοκομικών κατά 2,3% και του κρέατος κατά 1%, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις στις τιμές της ζάχαρης και του καλαμποκιού. Ο δείκτης του Οργανισμού για τις τιμές των διατροφικών προϊόντων, που παρακολουθεί τις αλλαγές στις τιμές σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων, είναι μειωμένος κατά 10,7% σε ετήσια βάση και κατά 24% σε σχέση με την κορύφωσή του τον Μάρτιο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο FAO ανακοίνωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2023, που ανέρχεται σε 2.819 εκατομμύρια τόνους, ένα ρεκόρ.

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.