Παραπλανητικές διαφημίσεις από Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας σε σχέση με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που χορηγεί η Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης εντόπισε η ΡΑΕ.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της αυτές τις περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, η Αρχή αναφέρει:
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εν λόγω επιδότηση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών χρηματοδοτείται από πόρους του ΤΕΜ, δηλαδή από κρατικούς πόρους, και δεν συνιστά έκπτωση που παρέχεται από τους Προμηθευτές, στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής, όφειλε να είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε αναφορά, απεικόνιση ή συνυπολογισμός του ποσού εκ της εν λόγω κρατικής επιδότησης στα νέα τιμολόγια των Προμηθευτών πρέπει να δηλώνεται με σαφήνεια ως προερχόμενη από την Πολιτεία.
Ατυχώς, όμως, πολύ πρόσφατες διαφημιστικές και επικοινωνιακές τακτικές Παρόχων Ηλεκτρικής Ενέργειας χαρακτηρίζονται από ασάφεια και ανακρίβεια ως προς τα ουσιώδη στοιχεία τής εμφανιζόμενης ως “μείωσης”, “έκπτωσης” ή εναλλακτικής έκπτωσης” της Χρέωσης Προμήθειας, καθότι αποκρύπτουν το ότι αυτή χορηγείται οριζόντια και εξίσου σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως Προμηθευτή και αντιθέτως την παρουσιάζουν ως εμπορικό προνόμιο του συγκεκριμένου προμηθευτή.
Επισημαίνεται ότι τέτοιες τακτικές είναι προδήλως παραπλανητικές, δεδομένου ότι δύνανται να δημιουργήσουν στους καταναλωτές ψευδείς εντυπώσεις περί της τιμολογιακής πολιτικής του Προμηθευτή. Πράγματι, η απόκρυψη του χαρακτήρα της μείωσης – έκπτωσης ή/και η στρεβλή ή επιλεκτική παρουσίασή της διαβρώνουν το δικαίωμα του καταναλωτή σε ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και προϊόντος προμήθειας, κατόπιν ορθής και διαφανούς ενημέρωσής του. Επιπλέον, μέσω τέτοιου είδους παρελκυστικών τακτικών, ορισμένοι Προμηθευτές δύνανται να αποκομίζουν αθέμιτα πλεονεκτήματα, με αποτέλεσμα τη διατάραξη του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής. Για τους ανωτέρω λόγους, οι καταχρηστικές αυτές πρακτικές παραβιάζουν κατάφορα το υφιστάμενο πλαίσιο».
Η ΡΑΕ δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της τον κατάλογο με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν προχθές οι προμηθευτές και ισχύουν για όλο τον Αύγουστο
Σκρέκας: Στήριξη ύψους 1,136 δις τον Αύγουστο
Μετά την ανακοίνωση της ΡΑΕ για τις παραπλανητικές διαφημίσεις από προμηθευτές ενέργειας, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας προειδοποίησε το κράτος θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρό σε περιπτώσεις παραβάσεων.
«Ανακοινώσαμε μόνο για τον Αύγουστο επιδοτήσεις που φθάνουν το 1,136 δισεκ. ευρώ ακριβώς για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση» ανέφερε ο κ. Σκρέκας σχετικά με τα όσα κάνει το κράτος για να απορροφήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια.
«Βασική μας προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα μέσα από το μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και ένα έμμεσο πλαφόν στη λιανική, όπου απορροφούμε το 90% των ανατιμήσεων» εξήγησε.
«Η ενεργειακή κρίση είναι η χειρότερη ενεργειακή κρίση από το ’70 και μετά, χειρότερη κι από τις πετρελαϊκές κρίσεις του ’70, που περιορίζονταν μόνο στην τιμή του πετρελαίου, η σημερινή είναι μια πιο πολύ πιο δύσκολη κρίση με υψηλές τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ενέργεια» εξήγησε ο κ. Σκρέκας.
Όπως διεμήνυσε, «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίσαμε για την προστασία των καταναλωτών».
«Είδαμε από λίγους προμηθευτές να μεταβάλλουν τις πάγιες χρεώσεις, και να τις αυξάνουν δυσθεώρητα, περάσαμε διάταξη με πλαφόν μέχρι 5 ευρώ το μήνα για τις πάγιες χρεώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών, θα προστατέψουμε τους καταναλωτές, δεν θα ανεχθούμε καταχρηστικές συμπεριφορές από κανέναν, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς». Οι προμηθευτές, σημείωσε, θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές τους ξεκάθαρα για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε, και εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα τις επιδοτήσεις… ο καταναλωτής θα ξέρει πόσο αγοράζει ρεύμα.
Ο Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε ότι «περάσαμε διάταξη νόμου που επιτρέπει στον καταναλωτή την αλλαγή παρόχου αζημίως χωρίς πέναλτι, χωρίς κάποια αποζημίωση, θα πρέπει να εξοφλήσει βέβαια τον προηγούμενο λογαριασμό του».
Υπενθύμισε ακόμα ότι καταργείται για ένα έτος τουλάχιστον η ρήτρα αναπροσαρμογές για ένα έτος τουλάχιστον και οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν υποχρεωτικά τους καταναλωτές τους για τις τιμές του επόμενου μήνα. «Γίνεται ήδη μέσω της ιστοσελίδας της ΡΑΕ και ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει τιμές και να επιλέξει ποιος είναι προμηθευτής είναι ο πιο ανταγωνιστικός» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.
Οι τιμοκατάλογοι
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις ιστοσελίδες των εταιρειών παροχής ρεύματος, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμή κιλοβατώρας 0,486 ευρώ και αφορά τις μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες. Το πάγιο είναι στα 3,5 ευρώ το μήνα. Έτσι, με την κρατική επιδότηση η τιμή της κιλοβατώρας πέφτει στα 0,149 ευρώ.
Ωστόσο, ακόμη πιο φθηνή κιλοβατώρα διαμορφώνει η εταιρεία ΗΡΩΝ. Αν και αυτή είναι στα 0,595 ευρώ ανά Κιλοβατώρα με πάγια χρέωση τα 3 ευρώ ανά μήνα, εντούτοις παρέχει έκπτωση συνέπειας 20% με αποτέλεσμα αυτή να προσγειώνεται στα 0,476 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με την κρατική επιδότηση η τελική τιμή για τα νοικοκυριά υποχωρεί στα 0,139 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Την υψηλότερη τιμή της αγοράς την ανακοίνωσε η Elpedison. Τα τιμολόγια της κυμαίνονται από 0,939 έως και 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγια έως 4,99 ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία παραπέμπει σε νεότερες ανακοινώσεις της για τη χορήγηση έξτρα εκπτώσεων από τον Σεπτέμβριο.
Η NRG ανάρτησε χθες αργά το βράδυ τιμές κιλοβατώρας για προγράμματα που απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές 0,499 έως 0,569 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγιες χρεώσεις 4,8 έως 5 ευρώ.
Η Protergia, έχει ανακοινώσει εύρος τιμών από 0,549 έως 0,568 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγιες χρεώσεις από 1 έως 5 ευρώ.
Η ZENIΘ, ανάρτησε τιμή 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγια μηνιαία χρέωση 4,5 ευρώ.
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» ανάρτησε τιμή 0,563 ευρώ ανα κιλοβατώρα για τους συνεπείς πελάτες και 0,583 ευρώ χωρίς συνέπεια. Η πάγια χρέωση ανέρχεται στα 5 ευρώ.
Η Watt & Volt γνωστοποίησε τιμή στα 0,585 ευρώ ανά κιλοβατώρα χωρίς πάγιο, ενώ η Volterra 0,67 ευρώ με 4,5 ευρώ πάγια μηνιαία χρέωση.