Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος ανησυχούν τους καταναλωτές που ψάχνουν τρόπους να κάνουν οικονομία. Ποιες είναι όμως οι συσκευές που καταναλώνουν την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια; Ο πρόεδρος ηλεκτρολόγων Θεσσαλονίκης Άγγελος Κουντουργιάννης μίλησε στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη και έδειξε πόσο ρεύμα «καίει» κάθε συσκευή ακόμα και σε standby mode.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικιακές συσκευές που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα στον ετήσιο λογαριασμό ενός νοικοκυριού είναι:
Θερμοσίφωνας: 20%
Φούρνος: 15%
Κουζίνα: 15%
Πλυντήριο ρούχων: 10%
Κλιματιστικό: 20%
Φωτισμός και λοιπές συσκευές: το υπόλοιπο του λογαριασμού
Στο σπίτι μας οι συσκευές που «καίνε» το περισσότερο ρεύμα είναι:
τα κλιματιστικά
η κουζίνα και τα ηλεκτρικά μάτια
το ψυγείο / ο καταψύκτης
το πιστολάκι
ο αφυγραντήρας
το πλυντήριο ρούχων / το στεγνωτήριο
οι θερμάστρες / το αερόθερμο
ο θερμοσίφωνας
ο βραστήρας
οι συσκευές σε αναμονή όπως τηλεόραση, φορτιστές, κλπ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουντουργιάννη, το σημαντικό στις ηλεκτρικές συσκευές είναι η ισχύς αλλά και οι ώρες χρήσης. Το κλιματιστικό, για παράδειγμα, αν και έχει μικρότερη ισχύ από τον φούρνο, έχει μεγαλύτερη χρήση το καλοκαίρι στη χώρα μας. Επίσης καθοριστικός παράγοντας είναι και η τεχνολογία των συσκευών. Ένα κλιματιστικό παλιάς τεχνολογίας, δηλαδή 10-12 χρόνια παλιό, μπορεί να επηρεάσει τον λογαριασμό και η διαφορά να φτάνει μέχρι και το 30%.
Οι σημάνσεις των ηλεκτρικών συσκευών που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μας δείχνουν την ενεργειακή απόδοση των συσκευών με χαμηλότερη στην κλίμακα την G και αποδοτικότερη την Α. Αυτό σημαίνει πως μια συσκευή με ενεργειακή απόδοση G καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή του ίδιου έργου από μια συσκευή με ενεργειακή απόδοση A. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των συσκευών με την χαμηλότερη κατανάλωση να προτιμάτε συσκευές από κοντά στο Α ή ακόμα και Α+, Α++, Α++++.
Πόσο καίνε οι «κλειστές» συσκευές
Σημαντικό σύμφωνα με τον κ. Κουντουργιάννη είναι ότι και οι κλειστές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια, ακόμη και όταν βρίσκονται σε stand by mode. Η ετήσια κατανάλωση κάποιων συσκευών που συνηθίζουμε να αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής είναι:
Τηλεόραση: 29 ευρώ
Τηλεόραση με αποκωδικοποιητή η dvd player: 56 ευρώ
Φούρνος μικροκυμάτων: 20 ευρώ
Κονσόλες gaming: 15 ευρώ
Υπολογιστές: 13 ευρώ
Πλυντήριο: 6 ευρώ
Εκτυπωτής: 5 ευρώ
Φορτιστής κινητού: 1,5 ευρώ
Σύνολο: έως 116,50 ευρώ