Ειρήνη Κομνηνού: “Τώρα πια ζωγραφίζω αυτό που βλέπω”

Mε αφορμή το σάιτ που έφτιαξε για να εκθέτει τις δημιουργίες της αλλά και για να μαθαίνει ο κόσμος τα… νέα της, μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την Ειρήνη Κομνηνού.

Η ίδια αναφέρει…

Ζωγραφίζω αυτό που βλέπω.

Τώρα πια ζωγραφίζω αυτό που βλέπω και σκέφτομαι παρατηρώντας τον άνθρωπο εντός του περιβάλλοντός του. Κάθε φαινομενικά ασήμαντη στιγμή μπορεί να γίνει η αφορμή μιας ιστορίας που θέλω να διηγηθώ. Ο τρόπος που βαδίζει κάποιος, ο τρόπος που στέκεται, ο τρόπος που κινείται, όλα όσα φαίνονται φευγαλέα μπορούν να σταματήσουν χρονικά σ’ ένα έργο. Μόνος ή όχι, αλλά ουσιαστικά μόνος, ο άνθρωπος βρίσκεται στο κέντρο της αφήγησής μου.

Δείτε ακόμα:  Κομμένα Τα Πρέπει: Το music video για το νέο τραγούδι του Μιχάλη Χατζηγιάννη μόλις κυκλοφόρησε!

Κάποτε χρησιμοποιούσα τεχνικές που έκαναν την τεχνοτροπία μου ανάγλυφη γύρω από επιζωγραφισμένες φωτογραφίες. Ήταν μια μεγάλη σειρά έργων η οποία ξεκίνησε με αφορμή την αφήγηση της δικής μου οικογενειακής ιστορίας.

Τώρα, περιγράφω ακόμα τους ίδιους προσωπικούς μύθους μέσα από φιγούρες αγνώστων, που έχουν την πλάτη γυρισμένη σε μένα και στον θεατή. Μπορεί να είναι ο διπλανός μας, εμείς, εγώ, οποιοσδήποτε.

Το σχέδιο είναι για μένα η επιστροφή στη μάθηση. Με βοηθάει να ξαναβρίσκω τον δρόμο και να πατάω σταθερά για να μπορώ να κάνω το άλμα από το συγκεκριμένο και οριοθετημένο προς το εσωτερικό και αόριστο. Το μολύβι στα σχέδιά μου και τα ακρυλικά στον καμβά είναι τα βασικά μέσα που χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια.

Δείτε ακόμα:  Το νέο μυθιστόρημα της Δήμητρας Ιωάννου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Είναι η γλώσσα που μιλώ.

Προς το παρόν, πάντα.

Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με καθηγητή τον Δημοσθένη Κοκκινίδη και σκηνογραφία με τον Γιώργο Ζιάκα.

Άλλες σπουδές: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.