Ιταλία: Εξάντλησε ήδη τους φυσικούς της πόρους για το 2022

Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται προ των πυλών στην Ιταλία, σύμφωνα με την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network, καθώς η χώρα μόλις εξάντλησε τους φυσικούς της πόρους για το 2022. Αυτό λοιπόν, σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Ιταλίας έχουν κατά κεφαλήν καταναλώσει μέχρι στιγμής φέτος περισσότερους φυσικούς πόρους απ’ όσους η Γη μπορεί να ανανεώσει μέσα σε 12 μήνες.

Έτσι, αν ο κάθε πολίτης στον κόσμο ζούσε όπως ζουν οι πολίτες στην Ιταλία, η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν κατά προσέγγιση 2,7 γαίες. Με άλλα λόγια, η Ιταλία χρειάζεται 5,3 «Ιταλίες» για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κατοίκων της μακροπρόθεσμα.

«Ανησυχούμε για τα στοιχεία και ακόμη περισσότερο ανησυχούμε για την πολιτική ασυναρτησία με την οποία γίνεται η διαχείριση των στοιχείων αυτών», είπε χαρακτηριστικά στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA η Μπάρμπαρα Τζάμπα του ιταλικού παραρτήματος των «Γονέων για το Μέλλον», ενός κινήματος που επιδιώκει τη στήριξη του δικτύου των νεαρών ακτιβιστών «Παρασκευές για το Μέλλον».

Δείτε ακόμα:  «Είχα φάει κι εγώ πολύ ξύλο από το Θέμη Αδαμαντίδη» λέει η πρώην σύντροφός του και μητέρα των παιδιών του

«Βλέπουμε να λαμβάνονται ανόητες αποφάσεις, οι οποίες είναι αποσυνδεδεμένες από τα επιστημονικά δεδομένα, ασυνάρτητες σε ό,τι αφορά τις πιθανές λύσεις και βαθύτατα άδικες αναφορικά με τους λαούς που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες εξαιτίας της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και σε σχέση με τις μελλοντικές γενιές. Οι μητέρες και οι πατέρες συνήθως θέλουν να αφήσουν πίσω τους κάτι για τα παιδιά τους. Εδώ τους στερούμε το παρόν και το μέλλον. Δυστυχώς, όταν αντιμετωπίζει κανείς υπολογισμούς και αριθμούς, δεν έχει σημασία αν μιλάμε για την “Ημέρα της Υπέρβασης” (ή “Overshoot Day”, σύμφωνα με την αγγλική ονομασία της), το ρολόι της κλιματικής αλλαγής, τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα ή τον διεθνή στόχο του περιορισμού της μελλοντικής αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι η σοβαρότητα με την οποία αυτά τα στοιχεία αντιμετωπίζονται και η σοβαρότητα με την οποία τίθενται σε εφαρμογή προληπτικά και επανορθωτικά μέτρα», λέει η Τζάμπα.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Νέα “έκρηξη” κρουσμάτων σήμερα – Οι τελευταίες πληροφορίες

Τι είναι η «Ημέρα της Υπέρβασης»
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η «Ημέρα της Υπέρβασης» υπολογίζεται κάθε χρόνο από το 2003 από την μκο αυτή και έχει στόχο να καταδείξει την όλο και πιο γρήγορη κατανάλωση ενός ανθρώπινου πληθυσμού ο οποίος επεκτείνεται πάνω σ’ έναν περιορισμένο πλανήτη.

Η ημερομηνία υπολογίζεται συνδυάζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (οι επιφάνειες της ξηράς και της θάλασσας που είναι απαραίτητες για να παραχθούν οι πόροι που καταναλώθηκαν και για να απορροφηθούν τα απόβλητα του πληθυσμού) και τη «βιοϊκανότητα» της Γης (η ικανότητα των οικοσυστημάτων να αναγεννώνται και να απορροφούν τα απόβλητα που παράγονται από τον άνθρωπο, ιδιαίτερα το CO2).

Δείτε ακόμα:  «Γρίφος» οι λογαριασμοί ρεύματος - Δεν είναι σίγουροι οι καταναλωτές για τα τιμολόγια που πληρώνουν

Η «υπέρβαση» συμβαίνει όταν η ανθρώπινη πίεση υπερβαίνει τις ικανότητες αναγέννησης των φυσικών οικοσυστημάτων και, σύμφωνα με τη μκο, εδώ και 50 χρόνια δεν έχει σταματήσει να έρχεται νωρίτερα: 29 Δεκεμβρίου το 1970, 4 Νοεμβρίου το 1980, 11 Οκτωβρίου το 1990, 23 Σεπτεμβρίου το 2000, 7 Αυγούστου το 2010.

 

newsbeast.gr