Καύσιμα: Ξαφνική και αδικαιολόγητη αύξηση της βενζίνης – Δέκατη ακριβότερη χώρα η Ελλάδα στον κόσμο!

Οι τιμές στα καύσιμα εξακολουθούν να ανεβαίνουν, με την αμόλυβδη βενζίνη να φτάνει πάλι στα υψηλά των 2 ευρώ το λίτρο.

Η αύξηση είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, φτάνοντας ακόμη και στα 12-15 λεπτά ανά λίτρο σε ορισμένες περιοχές εντός μόλις 4 εβδομάδων.

Παρά την κίνηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, που παραμένει σταθερή κοντά στα 82 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές στην εσωτερική αγορά συνεχίζουν να εκτοξεύονται κάτι που είναι αδικαιολόγητο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων έχει ανέλθει στα 1,902 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν ήταν στα 1,815 ευρώ, με διαφορά 8,5 λεπτών το λίτρο.

Σε περιφερειακό επίπεδο, όπως στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, οι τιμές έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. Η τάση ανακλά την αύξηση και στο πετρέλαιο, με τη μέση τιμή του diesel να φτάνει τα 1,742 ευρώ το λίτρο από τα 1,646 ευρώ πριν έναν μήνα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης παρουσιάζει επίσης αύξηση, αλλά με μικρότερο ρυθμό, τώρα είναι στα 1,346 ευρώ το λίτρο, από τα 1,288 ευρώ πριν από έναν μήνα, αυτό σημαίνει ότι για 500 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, ένας καταναλωτής πρέπει να πληρώσει σήμερα 673 ευρώ, έναντι 644 ευρώ πριν από 30 ημέρες, δηλαδή 29 ευρώ περισσότερα.

Πώς διαμορφώνεται η τιμής της βενζίνης

Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες. Κατ’ αρχήν, η τιμή του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές επηρεάζει το κόστος της βενζίνης.

Πέραν αυτού, το πετρέλαιο πρέπει να διυλιστεί, να μεταφερθεί και να διανεμηθεί, προσθέτοντας περαιτέρω έξοδα.

Επιπλέον, υπάρχουν φόροι και τέλη που επιβάλλονται από το κράτος, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και το ΦΠΑ. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανά περιοχή εξαιτίας διαφορών στα έξοδα μεταφοράς και διανομής, καθώς και λόγω τοπικών επιβαρύνσεων και τελών.

Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας λειτουργεί η σελίδα fuelprices (ΕΔΩ) όπου μπορείτε να δείτε και να συγκρίνετε τις τιμές των καυσίμων στην περιοχή σας.

Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα «Εάν είστε Καταναλωτής, ψάξτε για πρατήρια, διευθύνσεις, καύσιμα και τιμές σε όλη την Ελληνική Επικράτεια».

Πετρέλαιο

Με το μπρεντ στα ίδια περίπου επίπεδα σήμερα με (82,17 δολάρια το βαρέλι) πέρυσι (στις 2.2.2023), η τιμή της απλής αμόλυβδης είχε φτάσει στα 1,918 ευρώ το λίτρο. Αξιοσημείωτο είναι πως με την τιμή του μπρεντ επίσης στα ίδια επίπεδα -αλλά προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που άλλαξε τις ισορροπίες και στην εν λόγω αγορά- το κόστος για την απλή αμόλυβδη βενζίνη ήταν πολύ χαμηλότερο. Ειδικότερα, στις 6.1.2022 με το μπρεντ στα 81,99 δολάρια το βαρέλι, το κόστος για τη βενζίνη διαμορφωνόταν στα 1,753 ευρώ το λίτρο. Ενα χρόνο πριν (8.10.2021), με το μπρεντ στα 82,39 δολάρια το λίτρο, η βενζίνη στοίχιζε 1,731 ευρώ το λίτρο. Ηταν, δηλαδή, κατά 8,5% και 9,88% αντιστοίχως φθηνότερη, συγκριτικά με σήμερα, παρότι η τιμή του μπρεντ ήταν σχεδόν ίδια.

Υπογραμμίζεται, σε κάθε περίπτωση, πως η τιμή της βενζίνης εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι αποκλειστικά, από αυτήν του μπρεντ. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν, για παράδειγμα πρόκειται για ένα ανεξάρτητο χρηματιστηριακό προϊόν, με τη δική του δυναμική. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της τιμής.

Οι έλεγχοι

Tα καύσιμα συμπεριλαμβάνονται στα προϊόντα για τα οποία διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΝ (ΔΙΜΕΑ), καθώς είναι ένα αγαθό υψηλής σημασίας για τους καταναλωτές, όπου έχουν διαπιστωθεί κατά καιρούς κρούσματα αισχροκέρδειας.

Οι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ πραγματοποιούνται βάσει του νόμου, που απαγορεύει την αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Καταγγελίες

Οι καταναλωτές που εκτιμούν ότι έχουν εξαπατηθεί, διαπιστώνοντας αισχροκέρδεια σε βάρος τους, μπορούν να υποβάλουν την καταγγελία τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://kataggelies.mindev.gov.gr/ Για καταγγελίες και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο 1520.

Η Ελλάδα 7η ακριβότερη στην Ευρώπη

Τη 10η ακριβότερη απλή αμόλυβδη βενζίνη, παγκοσμίως, μαζί με την Σιγκαπούρη και την 7η στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα. Η τιμή για το συγκεκριμένο είδος καυσίμου έφτασε τα 1,900 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία (19/2) από το Global Petrol Prices. Η πιο ακριβή βενζίνη πωλείται στο Χονγκ Κονγκ (2,885 ευρώ το λίτρο). Επονται το Μονακό (2,130 ευρώ), η Ισλανδία (2,124 ευρώ), η Δανία (1,987 ευρώ), η Νορβηγία (1,984 ευρώ), η Ολλανδία (1,970 ευρώ), τα Μπαρμπέιντος (1,935 ευρώ), το Λιχτενστάιν (1,930 ευρώ) και το Ισραήλ (1,914 ευρώ).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.