Καύσωνας και θερμοπληξία: Συμπτώματα, πρώτες βοήθειες και συμβουλές

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και, αν και ακόμα είναι μέσα Μαΐου, οι θερμοκρασίες που έρχονται θα δημιουργήσουν συνθήκες καύσωνα. Παρακάτω θα βρείτε γενικές συμβουλές για να προστατέψετε τον σκύλο σας από τη θερμοπληξία, μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του που -δυστυχώς- αρκετοί κηδεμόνες σκύλων δεν γνωρίζουν ή πιστεύουν ότι τα ζώα γενικότερα δεν έχουν πρόβλημα με τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που έχει πόρους, τα ζώα συντροφιάς (ο σκύλος και η γάτα) λαχανιάζουν για να δροσιστούν. Γι’ αυτόν τον λόγο, όταν βάζουμε το σκύλο (ή τη γάτα) μας για οποιοδήποτε λόγο στο αυτοκίνητο πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

Μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ο σκύλος και η γάτα κινδυνεύουν να πεθάνουν από θερμοπληξία.

Δεν τα αφήνουμε ποτέ μόνα στο αυτοκίνητο, έστω κι αν επιστρέψουμε σε 2 λεπτά. Μπορεί κάτι να μας συμβεί, να δούμε κάποιον και να πιάσουμε κουβέντα. Στο μεταξύ, το αυτοκίνητο μέσα σε λίγα λεπτά θα έχει μετατραπεί σε φούρνο.

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 22 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να αγγίξει σε ελάχιστο χρόνο τους 47 βαθμούς Κελσίου, οπότε το εγκλωβισμένο ζώο αρχίζει να υποφέρει και σε λίγα λεπτά μπορεί να πεθάνει. Μπορείτε να καταλάβετε ότι ειδικά σε περιόδους με καύσωνα, τα “λίγα λεπτά” γίνονται ακόμα λιγότερα.

Δείτε ακόμα:  Δείτε πώς θα μάθετε τι πληροφορίες έχει συγκεντρώσει για εσάς η Google

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ένα ανοιχτό παράθυρο ή ένα σκίαστρο στο τζάμι προστατεύει το ζώο από τις συνέπειες της ζέστης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ:

– Βαρύ λαχάνιασμα
– Άφθονο σάλιο
– Ταχυπαλμία
– Ερυθρά ούλα ή γλώσσα
– Λήθαργος
– Έλλειψη συντονισμού
– Απροθυμία ή ανικανότητα να σηκωθεί
– Εμετός
– Διάρροια
– Αφασία

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ:

Με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος μετακινήστε τον/την σε σκιερό και δροσερό μέρος και τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον κτηνίατρό σας. Αν δεν βρίσκετε κτηνίατρο ακολουθήστε τα παρακάτω μέτρα για την άμεση αλλά σταδιακή μείωση της σωματικής θερμοκρασίας του σκύλου ή της γάτας:

– Βρέξτε το σώμα με άφθονο νερό –ΟΧΙ παγωμένο ειδάλλως θα πάθει σοκ.
– Βάλτε το ζώο ήρεμα μέσα στο μπάνιο και βρέξτε το με το ντους ή
– Βάλτε σε ψεκαστήρα δροσερό νερό και ψεκάστε το κοντά σε ανεμιστήρα
– Δώστε μικρές ποσότητες δροσερού νερού (όχι παγωμένου).

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Χάθηκε στο Κόκκινο λιμανάκι - Όποιος γνωρίζει κάτι....

Προσοχή! Πρέπει να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία σταδιακά, για να μην το πιάσει ρίγος.

Μόλις το ζώο συντροφιάς επανέλθει το πάμε αμέσως στον κτηνίατρο.

Πιο επιρρεπή στη θερμοπληξία είναι τα ζώα με κοντή και πλακουτσωτή μουσούδα, παχύσαρκα, μυώδη, μακρύτριχα, γέρικα αλλά και πολύ νεαρά, όπως επίσης τα κουτάβια και τα γατάκια. Τέλος, όσα ζώα παίρνουν φάρμακα ή υποφέρουν από κάποια ασθένεια.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ:

– Η μετακίνηση του ζώου συντροφιάς με το αυτοκίνητο πρέπει να γίνεται όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, δηλαδή πολύ νωρίς το πρωί ή το βραδάκι. Το ίδιο ισχύει και για τη βόλτα άσκησης και για την ώρα του φαγητού.

– Εάν ο σκύλος μας ζει έξω, το κατάλυμά του πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό σημείο καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, να αερίζεται και να είναι πάντα καθαρό.

Δείτε ακόμα:  Αράχωβα: Η βασίλισσα του χιονιού και της χειμερινής διασκέδασης στα καλύτερα της (βίντεο)

– Στην αρχή του καλοκαιριού κουρεύουμε τα μακρύτριχα σκυλιά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου μας. Καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, βουρτσίζουμε τακτικά και τους σκύλους και τις γάτες.

– Έχουμε πάντα καθαρό νερό σε σκιερό σημείο και σε δοχείο βαρύ, ώστε να μην το αναποδογυρίσει άθελά του το ζώο.

– Και ο σκύλος και η γάτα μπορούν να πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο. Πιο ευάλωτα είναι τα ζώα με ανοιχτόχρωμες μύτες και αυτιά, γι’ αυτό συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το κατάλληλο αντηλιακό.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, ΔΕΝ μεταφέρουμε ΠΟΤΕ κανένα ζώο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου ή στη μπαγκαζιέρα λεωφορείου ή πούλμαν. Ως ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς φερόμαστε υπεύθυνα, σεβόμαστε τους νόμους και γνωρίζουμε τι κυρώσεις επιφέρουν.

Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι και τα αδέσποτα υποφέρουν από τη ζέστη και τον καύσωνα. Δεν μας στοιχίζει, λοιπόν, τίποτα να γεμίσουμε για τα αδέσποτα ένα πήλινο, φιλικό προς το περιβάλλον δοχείο, με καθαρό νερό. Μια πράξη ανθρωπιάς και πολιτισμού.

Πηγή: www.adespoto.gr