Και οι γυναίκες στον στρατό – Ο Νίκος Δένδιας φέρνει ριζικές αλλαγές στη θητεία

Σε ριζικές αλλαγές στο στράτευμα προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ενίσχυση του ρόλου των εφέδρων, αλλά και την εθελοντική στράτευση των γυναικών.

Οι επικείμενες αλλαγές αναμένεται να έχουν ως βάση το φινλανδικό μοντέλο. Η εθελοντική στράτευση των γυναικών είναι, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ένα από σχέδια για την νέου τύπου θητεία.

Το σχέδιο του ελληνικού υπουργείου είναι να αλλάξει το μοντέλο στράτευσης και στη χώρα μας, με την αναβάθμιση της εφεδρείας, δηλαδή των πολιτών, οι οποίοι θα δύναται να συνεισφέρουν περισσότερο, επιχειρησιακά, στον Ελληνικό Στρατό.

Σήμερα ο επίσκεψη στην 95 ΑΔΤΕ στη Ρόδο πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, ενώ έστειλε και μήνυμα αποτροπής.

Το φινλανδικό μοντέλο

Το μοντέλο της Φινλανδίας αναφορικά με τη στρατιωτική θητεία και στο στράτευμα προσανατολίζεται να υιοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μετέβη πρόσφατα στη Φινλανδία προκειμένου να ενημερωθεί από τον Φιλανδό ομόλογό του για το πώς λειτουργεί ο στρατός της χώρας.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας παρακολούθησε εκπαίδευση εφέδρων σε στρατιωτική μονάδα της Φινλανδίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη σκανδιναβική χώρα.

Η Φινλανδία διαθέτει τον μισό πληθυσμό από την Ελλάδα, όμως έχει ισχυρή πολιτοφυλακή η οποία εκπαιδεύεται κάθε χρόνο στη χρήση όπλων και τη λειτουργία μικρών κλιμακίων, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Απογευματινής. Ο στρατός της αποτελείται από ένα σκελετό επαγγελατιών στρατιωτών που πλαισιώνεται από κάθε διαθέσιμο έφεδρο πολίτη. Μάλιστα, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποφάσισε να ενισχύσει την εκπαίδευση όλων των πολιτών, τόσο ανδρών όσο και γυναικών, ανοίγοντας περισσότερα από 300 νέα σκοπευτήρια για την ενίσχυση της άμυνας, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι “σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, νέοι άνθρωποι μετατρέπονται σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους”, όπως επίσης και από το γεγονός ότι “γίνεται μεγάλη, εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης.

newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.