«Καίει» την τσέπη των πολιτών το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει με τις νέες ανατιμήσεις

Μία πρώτη εικόνα αλλά και την εκτίμησή του για τις τιμές των κρεάτων ενόψει των Χριστουγέννων 2024 έδωσε το πρωί της Πέμπτης (30/11) ο γραμματέας των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς, Γιώργος Ευρυπιώτης, με τον ίδιο να αναφέρει πως «σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι τιμές, αλλά προφανώς μέσα στα Χριστούγεννα θα ανέβουν».

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανατιμήσεις που ξεπερνούν το 20% και οι ενδείξεις από τις χονδρικές τιμές στην Κεντρική Αγορά Αθηνών δείχνουν νέα σημαντική άνοδο στις τιμές των προϊόντων μέχρι τις γιορτές.

Βέβαια στον «πόλεμο» της ακρίβειας η απάντηση της κυβέρνησης είναι το… «καλάθι των Χριστουγέννων» και πιθανότατα του Αγίου Βασίλη, με παιδικά παιχνίδια.

Πόσο κοστίζουν τα κρέατα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

«Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή κατά την οποία δεν καταναλώνεται μόνο γαλοπούλα, αλλά πολλά είδη κρέατος όπως γουρούνι, μοσχάρι, αρνί, γουρουνάκι μικρό γάλακτος», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Ευρυπιώτης.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος τόνισε ότι «αφενός δεν είναι ανάγκη να επικεντρωθεί κάποιος στη γαλοπούλα και αφετέρου δεν γνωρίζουμε ακόμα για τις τιμές για τις γαλοπούλες, η περσινή τιμή ήταν 9 ευρώ το κιλό».

Σύμφωνα με τον κ. Ευρυπιώτη, η τιμή για το χοιρινό στη Βαρβάκειο είναι από 4,99 μέχρι 6 ευρώ το κιλό.

Στο αρνάκι οι τιμές ξεκινάνε από 7,99 ευρώ το κιλό.

Το μοσχάρι χωρίς κόκαλο, το καθαρό, πωλείται στα 9,80 ευρώ το κιλό.

«Σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι τιμές, αλλά προφανώς μέσα στα Χριστούγεννα θα ανέβουν», είπε. «Οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές στη Βαρβάκειο, εδώ είναι μια αγορά η οποία πουλάει φτηνά», κατέληξε ο ίδιος.

Παράλληλα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρουν πως σε σχέση με το 2022 οι αυξήσεις στα λίπη και στα έλαια φτάνουν το 26%, στη ζάχαρη το 8,2 %, ενώ στα γαλακτοκομικά στο 7%. Οι αυξήσεις αυτές επηρεάζουν και τα παραδοσιακά γλυκά της περιόδου, καθώς το φρέσκο βούτυρο έχει πάρει ανατίμηση 2 με 2,5 ευρώ και το μέλι 2 με 3 ευρώ το κιλό.

Ενδεικτικές τιμές χονδρικής τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου

Καρότα: Από 0,50 ευρώ πέρυσι φέτος κυμαίνεται στο 0,75 ευρώ.
Κρεμμύδια φρέσκα: Από 1 ευρώ πέρυσι, φέτος κυμαίνεται στο 1,4 ευρώ φέτος.
Τα τοματάκια βελανιδιά: Από 1,5 ευρώ πέρυσι, φέτος θα τα βρούμε 2,5 ευρώ.
Ρόδια: Από 0,9 ευρώ πέρυσι, φέτος στοιχίζει 1,2 ευρώ.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.