Καινοτόμα δράση και επίσκεψη Αμερικάνικου Πανεπιστημίου σε Ραφήνα, Παιανία και Μαραθώνα (φωτό)

Για την ταυτότητα της Ανατολικής Αττικής με την τετραπλή έλικα

Ολοκληρώθηκε, με την παρουσία και την στήριξη του Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνούς, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΟΠΑΠ την Τρίτη 30/5/2023, η πιλοτική δράση της πρωτοβουλίας 4helix σε συνεργασία με το ιστορικό Κολλέγιο του Τσάρλεστον των ΗΠΑ(College of Charleston), σχετικά με το brandname της Αττικής. Την ελληνική επιστημονική πρωτοβουλία εκπροσώπησαν η κοινωνιολόγος Ζωγραφιά Γιακουβάκη, ο σύμβουλος καινοτομίας Μιχάλης Μπούργος και ο σύμβουλος επικοινωνίας Μιχάλης Παναγιωτάκης, για την δοκιμή και αξιολόγηση καινοτόμων εργαλείων και δράσεων με σκοπό την ανάδειξη της Ταυτότητας Τόπου στην Ανατολική Αττική.

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Διεθνές Μάρκετινγκ», η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια, και μάλιστα από την Τρίγλια Μ. Ασίας, ReneDentisteMuller, μαζί με φοιτήτριες και φοιτητές της, αφιέρωσαν μία ημέρα από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στην Ελλάδα, σε δράσεις γνωριμίας της Ανατολικής Αττικής, με στοχευμένες επισκέψεις στον Μαραθώνα, την Παιανία και την Ραφήνα.

Η Ανατολική Αττική, εξαιτίας του ιδιαίτερου χαρακτήρα, της πολυσύνθετης ταυτότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της, επιλέχτηκε από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο και την Πρωτοβουλία 4helix για υλοποίησηπιλοτικού προγράμματος, με σκοπό την βέλτιστη εξωστρέφεια του brandnameτης Αττικής σε παγκόσμιο επίπεδο.Η δράση οργανώθηκε με την χρήση μεθόδων βιωματικών και σύγχρονων, μέσω της δημιουργίας αξέχαστων και μοναδικών εμπειριών, σε συνεργασία με την εταιρεία οργάνωσης εκδηλώσεων ExpoData.
Πρωταρχικός άξονας του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η έμφαση στην τοπική γαστρονομία, ιδιαίτερα στην ελιά, το ελαιόλαδο, το μέλι και την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Για τον σκοπό αυτό οργανώθηκαν επισκέψεις στο ελαιοτριβείο“Μεσογειακοί Ελαιώνες” στην Παιανία, σε ελαιώνες της περιοχής και στο κέντρο μελισσοκομίας “HoneyFarm -Μελισσοκομία Αποσπόρη”στον Μαραθώνα. Η πρωτοβουλία είχε τελικό προορισμό την Ραφήνα, για μία ευρεία γνωριμία με την πόλη και γεύμα μεπαραδοσιακή κουζίνα και θέα στο λιμάνι της Ραφήνας, στο εστιατόριο “Αγνάντι”.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου υποδέχθηκε στον χώρο του ΔΟΠΑΠ την ομάδα των επισκεπτών και των ερευνητών συνοδών τους και δήλωσε την ευχαρίστηση και την εκτίμησή του για την επιλογή της γνωριμίας τους με την ταυτότητα της Ανατολικής Αττικής, και ειδικά του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και των πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει.

Από την ερευνητική ομάδα, με βίντεο και ομιλίες, έγινε προς τις αμερικανίδες φοιτήτριες και τους φοιτητές μία συνολική παρουσίαση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, της πλούσιας και μακραίωνης ιστορίας του, της φυσιογνωμίας του σήμερα, των κορυφαίων τοποσήμων του. Στο χώρο έγινε επίσης δράση γευσιγνωσίας με ποικιλίες ελιάς.Ο Δήμαρχος δώρισε τον πολυτελή τόμο έκδοσης του Δήμου «Ραφήνα–Πικέρμι, Η μακραίωνη ιστορία του τόπου» στην καθηγήτρια του αμερικανικού Πανεπιστημίου.

Με χαρακτηριστική θέαση του λιμανιού και του πελάγους από ψηλά, επιστεγάστηκαν οι δράσεις της επίσκεψης στον χώρο εστίασης, με ειδική παρουσίαση – δοκιμή επιλεγμένου μενού από εδέσματα της Ελληνικής Γαστρονομίας.

Σε όλη τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος, η ερευνητική ομάδα του 4helix κατέγραψε και αξιολόγησε συγκεκριμένους δείκτες και μεγέθη, με σκοπό τη βέλτιστη ωρίμανση του έργου.

Οι πρωτοβουλίες της ερευνητικής ομάδας θα συνεχιστούν.

Γιακουβάκη Ζωγραφιά
Κοινωνιολόγος
MSc Χωροταξία-Πολεοδομία ΕΜΠ
ΜέλοςτηςΠρωτοβουλίας 4helix

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.