Καιρός: «Έρχεται ψύχος διαρκείας – Ισχυρότερο από την Μήδεια – Χιόνια ακόμα και στο Σύνταγμα!

Ο καιρός «αγριεύει» για τα… καλά με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από το μηδέν και τα χιόνια να φτάνουν στο κέντρο της Αθήνας!

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα σαρώσει την Ελλάδα είναι προ των πυλών, με χαρακτηριστικό τις πολικές θερμοκρασίες και τα χιόνια, τα οποία θα φτάσουν μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον μετεωρολόγο Σταύρο Ντάφη, για να μας αναλύσει το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας, που θα βάλει τη χώρα στην… κατάψυξη για αρκετές ημέρες!

«Είναι γεγονός πως μια έρχεται μια σφοδρή ψυχρή εισβολή, η οποία θα φέρει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και με κύριο χαρακτηριστικό τα χιόνια, από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση μέχρι και 10 βαθμούς. Κάτι που σημαίνει πως δεκάδες περιοχές θα έχουν κάτω από το μηδέν. Το κύμα κακοκαιρίας θα έρθει το Σαββατοκύριακο και θα επηρεάσει κυρίως την κεντρική Ελλάδα. Οι χιονοπτώσεις, ωστόσο θα είναι φαινόμενο που θα καλύψουν όλη τη χώρα. Θα δούμε και ολικό παγετό, κάτι που χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ειδικά στα βόρεια όπου θα φτάσει στους -10 η θερμοκρασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Ντάφης.

Η συζήτηση, φυσικά, έχει «φουντώσει» για το αν θα δούμε χιόνια μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας. Κάτι που σύμφωνα με τον κύριο Ντάφη θα δούμε και μάλιστα σε ένταση μεγαλύτερη από την «Μήδεια», το φαινόμενο που ζήσαμε τον Φεβρουαρίου του 2021: «Θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας, αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία. Η κακοκαιρία που έρχεται έχει τα χαρακτηριστικά της Μήδειας ωστόσο δείχνει να έχει μεγαλύτερη ένταση ενώ θα αφήσει και ψύχος διαρκείας».

Σχετικά με το τι φέρνει αυτό το κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό: «Αυτή τη στιγμή ένας αντικυκλώνας στη Δυτική Ευρώπη μετακινείται ενώ την ίδια στιγμή ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Βόρεια Ευρώπη κινείται και αυτό, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός αυτών να φέρνει αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Δείτε ακόμα:  Καιρός: Που θα αγγίζει το θερμόμετρο τους 37 βαθμούς - Αστάθεια από το Σαββατοκύριακο με καταιγίδες!

Τέλος, για το αν η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τους συνεχόμενους χιονιάδες ο Σταύρος Ντάφης σχολίασε: «Φυσικά και η κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο. Έχει αυξηθεί κατά πολύ η συχνότητα των ακραίων φαινομένων στον πλανήτη μας. Και στη χώρα μας βλέπουμε φαινόμενα που δεν είχαμε συναντήσει στο παρελθόν και θα δούμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Χρόνια τώρα οι ειδικοί το ‘φώναζαν’ πως η Γη θα μπει σε περίοδο ακραίων φαινομένων».

Τι είναι ο αεροχείμαρρος που θα χτυπήσει τη χώρα μας

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του Wikipedia.

Στην Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα.

Παρατηρούνται στις ατμόσφαιρες αρκετών πλανητών, αλλά για ευνόητους λόγους το μετεωρολογικό ενδιαφέρον περιορίζεται στους αεροχειμάρρους της ατμόσφαιρας της Γης.

Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία και σε ορισμένους άλλους πλανήτες και από την εσωτερική θερμότητα) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Ειδικότερα στη Γη, οι αεροχείμαρροι παρατηρούνται στην σχετικά στενή ζώνη της τροπόπαυσης, η οποία είναι το διαχωριστικό όριο μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Οι ισχυρότεροι αεροχείμαρροι είναι οι πολικοί και παρουσιάζονται σε ύψος από 7.000 – 12.000 μέτρα (23.000 – 39.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι υψηλότεροι και κάπως ασθενέστεροι αεροχείμαρροι είναι οι υποτροπικοί, συνήθως σε ύψος 10.000 – 16.000 μέτρα (33.000 – 52.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και έχουν υπάρξει κρούσματα αεροχειμάρρων που αντιμετώπισαν οι ορειβάτες στις υψηλότερες κορυφές (άνω των 8.500 μέτρων) στα Ιμαλάια, όπως φαίνεται και σε πολλές φωτογραφήσεις τους.

Δείτε ακόμα:  Τουρισμός για Όλους: Voucher 150 ευρώ για διακοπές σε 200.000 δικαιούχους

Συνηθέστερα, εκδηλώνονται πάνω από περιοχές μεσαίων γεωγραφικών πλατών και σε πολυπληθέστερο αριθμό στο Βόρειο ημισφαίριο παρά στο Νότιο, όπου κρίνονται περιορισμένοι.

Οι αεροχείμαρροι ανακαλύφθηκαν στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από Γερμανούς πιλότους αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεσόγειο, καθώς και από Αμερικανούς πιλότους βομβαρδιστικών πάνω από την Ιαπωνία.

Καλλιάνος: Ίσως να δούμε χιόνια ακόμα και στο Σύνταγμα τα ξημερώματα Κυριακής

Χιόνια ακόμα και στο Σύνταγμα προβλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος για το Σάββατο, αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά μοντέλα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα το Σάββατο αργά το βράδυ και προς το ξημέρωμα της Κυριακής να χιονίζει ακόμη και στο Σύνταγμα».

Ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρθηκε στην πρόγνωσή του ανά τρίωρο, με βάση πάντα τα ισχύοντα δεδομένα.

Ο μετεωρολόγος έγραψε στην ανάρτησή του:

ΑΝ, επαναλαμβάνω, ΑΝ διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κρατώντας δηλαδή ένα μεγάλο ερωτηματικό διότι ακόμη «παίζεται» στο νήμα η κατάσταση και βρισκόμαστε και 3 ημέρες πριν, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα το Σάββατο αργά το βράδυ και προς το ξημέρωμα της Κυριακής να χιονίζει ακόμη και στο Σύνταγμα.

Για τα βόρεια προάστια της Αθήνας δεν το συζητώ, τα χιόνια θα έρθουν πιο νωρίς μέσα στο Σάββατο. Για να μην παρεξηγηθώ όμως, διότι όπως όλοι ξέρετε θέλω να είμαι πάντα αναλυτικός αλλά και όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός στις προγνώσεις μου, ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω, για την Αττική, φαίνονται τα εξής ακόλουθα :

Σάββατο 22 Ιανουαρίου (Αττική): 00 πμ – 03 πμ : Τοπικές βροχές στα βόρεια του νομού και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 900 μέτρα υψόμετρο.

03 πμ – 06 πμ: Τοπικές βροχές στα κεντροβόρεια του νομού και χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 μέτρα.

Δείτε ακόμα:  Καιρός: Ετοιμαστείτε για «30άρια» - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

06 πμ – 09 πμ: Τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης και χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 μέτρα.

09 πμ – 12 μμ: Βροχές στα πεδινά ή παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 350 μέτρα.

12 μμ – 15 μμ: Βροχές στα πεδινά ή παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-350 μέτρα.

15 μμ – 18 μμ: Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά ή παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 200-250 μέτρα.

18 μμ – 21 μμ: Βροχές ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια, χιονόνερο και εξάρσεις με πιθανές χιονοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 150 μέτρα.

21 μμ – 00 πμ: Χιονόνερο στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 100-150 μέτρα.

Προσοχή:

Όταν 3-4 ημέρες πριν από μια πολύ δύσκολη προγνωστικά μεταβολή, έρχομαι και σας δίνω ανά 3ωρο τα φαινόμενα στην Αττική αλλά και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης, να γνωρίζετε ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν. Εγώ σας δίνω αυτά που βλέπω ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω αυτό το κείμενο.

Για να έχουμε πλήρη εικόνα για τις περιοχές χιονόπτωσης και τα υψόμετρα, θα πρέπει να περιμένουμε έως και την Πέμπτη το βράδυ. Αυτά τα λέω για να μην βγει κάποιος και πει ότι ο Καλλιάνος δίνει χιόνια στο Σύνταγμα αργά το βράδυ του Σαββάτου. Επαναλαμβάνω και ας γίνομαι κουραστικός, αυτά που βλέπω τώρα σας δίνω.

Αύριο μπορεί να έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

ΥΓ (1) : Υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των βασικών προγνωστικών μοντέλων, τόσο ως προς τις ώρες που θα σημειωθούν οι θερμοκρασίες, όσο και ως προς τις περιοχές υετού. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η πρόγνωση αυτή τη στιγμή.

ΥΓ (2) : Υψόμετρο Διόνυσου: 500 μέτρα

Υψόμετρο Πεντέλης: 400 μέτρα

Υψόμετρο Κηφισιάς: 300 μέτρα

Υψόμετρο Ηλιούπολης: 150 μέτρα

Υψόμετρο Συντάγματος: 100 μέτρα

Υψόμετρο Γλυφάδας: 0-50 μέτρα