Κακοκαιρία: Νέα ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους – Επί ποδός ΕΛ.ΑΣ και Περιφέρεια Αττικής

Η κακοκαιρία συνεχίζει να χτυπάει την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας και μετά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων έγινε νέα σύσταση προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε επίσης μετά τη σύσκεψη, ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Παράλληλα παραμένει η ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων.

Επιπλέον, όπως αποφασίστηκε, η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ενημέρωσαν όλους τους φορείς να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ακόμη, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο επιτελάρχης του Σώματος, αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο προϊστάμενος κλάδου Τάξης του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία ως την Παρασκευή (27.1.2023)

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας μέχρι την Παρασκευή (27.1.2023).

Πολιτική Προστασία Περιφέρειας: Δεκάδες αντλίες και μηχανήματα βαρέως τύπου σε όλη την Αττική

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής επιχειρεί, με δεκάδες αντλίες και μηχανήματα βαρέως τύπου στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, που παρακάλεσε από νωρίς το πρωί στην Αττική, η ισχυρή και εκτεταμένη βροχόπτωση της πρώτης έντονης κακοκαιρίας της φετινής χειμερινής περιόδου.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης συγκάλεσε από νωρίς σύσκεψη με δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες προκειμένου να ενημερωθεί για την επικρατούσα λόγω της κακοκαιρίας κατάσταση. Με γνώμονα την προστασία των μαθητών και των γονιών – συνοδών τους και των εκπαιδευτικών, άμεσα αποφασίστηκε το κλείσιμο των απογευματινών και βραδινών σχολείων όλων των βαθμίδων για σήμερα. Ο ίδιος καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία και η ασφάλεια όλων.

Όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης: «Όλη η δύναμη της Πολιτικής Προστασίας σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα βρίσκεται διάσπαρτο σε σημεία υψηλού κινδύνου όλης της Περιφέρειας Αττικής και σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους από κινδύνους λόγω των ισχυρών και επαναλαμβανόμενων καταιγίδων». Συγκεκριμένα και κατά τις μεσημβρινές ώρες υπήρχαν στους δρόμους 32 μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα, 25 φορτηγά και 12 αντλητικά τα οποία θα παραμείνουν καθ΄ όλη της διάρκεια της κακοκαιρίας.

Οπωσδήποτε θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη για να γίνει επανεξέταση της κατάσταση κυρίως σε ό,τι αφορά τη σχολική κοινότητα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ανάλογα με τις νεότερες προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την κακοκαιρία, η οποία από τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να αποχωρήσει αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι δήμαρχοι διαβεβαίωσαν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ενώ ζήτησαν ορισμένα μηχανήματα για την αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρικών προβλημάτων ή παρεμποδίσεις διαβάσεων λόγω κατάρρευσης δένδρων που θα προκύψουν από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία με τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες.

Ήδη με τη συμβολή της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής αντιμετωπίστηκαν ορισμένα μικρής έκτασης πλημμυρικά συμβάντα και απεγκλωβισμοί οχημάτων και οδηγών σε σημεία επί της Κηφισιάς (και Σπ. Λούη), της Πειραιώς (και Π. Ράλλη και Χαμοστέρνας), της Νέας Παραλλιακής, στον Ασπρόπυργο, στη Βουλιαγμένης (από το ρέμα, στο ύψος Βούλας).

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.