Κάλεσμα συμμετοχής στην 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Κάλεσμα συμμετοχής στην 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει την Κυριακή 14 Απρίλη η ΕΕΔΥΕ, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης απευθύνει η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ).

Στο κάλεσμά της αναφέρει:

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει κανενός είδους εφησυχασμό.

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, γίνεται σημαιοφόρος για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνει επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Αναβαθμίζει το ήδη υπάρχον ευρωατλαντικής δίκτυο βάσεων, στρατηγείων, στρατοπέδων εκπαίδευσης και άλλων υποδομών και ταυτόχρονα δημιουργεί και νέες.

Στη γειτονιά μας μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία και στη Λιβύη. Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια είναι καζάνι που βράζει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες για το λαό μας, όσο και για τους γείτονες λαούς της περιοχής.

Στα Βαλκάνια ενισχύεται η παρουσία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. προκειμένου να ανασχεθεί η επιρροή κυρίως της ανταγωνίστριας Ρωσίας. Η ευρωΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών διατηρεί το σπέρμα του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού και υπηρετεί την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και τη στρατηγική των ΗΠΑ “διαίρει και βασίλευε”.

Η επιθετική στάση της Τουρκίας με τις παραβιάσεις, τις διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, τις απειλές, δεν είναι “καρπός εσωτερικών προβλημάτων”, είναι αξιώσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδιασμών και παζαριών στην περιοχή. Οι ανταγωνισμοί των κυρίαρχων τάξεων των δύο χωρών δεν είναι υπόθεση των γειτονικών λαών.

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους και κάθε βήμα ένταξης στο “παιχνίδι” εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες στέλνει τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις και επιχειρήσεις εκτός συνόρων, αδυνατίζοντας αντικειμενικά την άμυνα της χώρας. Μάλιστα εκπληρώνει με συνέπεια τον ΝΑΤΟικό στόχο, που προβλέπει το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω 4 δισ. ευρώ ετησίως σε στρατιωτικές – ΝΑΤΟικές δαπάνες .

Όλα αυτά τα χρήματα οι κυβερνήσεις διαχρονικά τα στερούν από την Υγεία, την Παιδεία και Πρόνοια. Οδηγώντας κάθε χρόνο και περισσότερο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικά το λαό μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Πριν 56 χρόνια ο Γρηγόρης Λαμπράκης με το παράδειγμά του μας έδειξε το δρόμο του αγώνα! Μας έμαθε ότι κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει τους αγώνες ενός αποφασισμένου λαού. Στις 21 Απριλίου 1963 παρά την κυβερνητική απαγόρευση της πρώτης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, τις συλλήψεις και τους τραυματίες, αυτός με λίγους συνοδοιπόρους πορεύτηκε το δρόμο της Ειρήνης. Αυτόν το δρόμο τον συνεχίζουμε και εμείς σήμερα.

Εμείς οι απόστρατοι στρατιωτικοί, που αποτελούμε την ΚΕΘΑ, δεν μπορούμε παρά να δώσουμε το αγωνιστικό μας “παρών”, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της Ειρήνης. Σηκώνουμε κι εμείς τη σημαία του αγώνα, συνεχίζοντας να αποκαλύπτουμε ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός, είναι που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. Συντονίζουμε το αγωνιστικό μας βήμα με το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό, λαϊκό κίνημα.

Καλούμε τους αποστράτους τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας να πάρουν μέρος στην 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Αθήνα και στις πορείες που διοργανώνονται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα.

Να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΕΕ, που είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού ενάντια στους λαούς. Ενάντια στο ΝΑΤΟ, που φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια ασταμάτητων πολέμων και πραξικοπημάτων. Να καταδικάσουμε την εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία πριν από 20 χρόνια.

Την Κυριακή 14 Απρίλη

8.00 Τύμβος Μαραθώνα – τελετή έναρξης, ακολουθούν κατά τόπους ενδιάμεσες στάσεις, 18.30 υπουργείο Εθνικής Άμυνας – τερματισμός και συγκέντρωση.

Απαιτούμε:

Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

Κανένας Έλληνας στρατιωτικός σε αποστολές εκτός συνόρων.

Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις και στρατηγεία.

Έξω το ΝΑΤΟ από και η ΕΕ από τα Βαλκάνια – Ναι στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών.

Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».