Καταργείται η βεβαίωση ΤΑΠ για μεταβιβάσεις ακινήτων

Τα «πάθη» των ιδιοκτητών ακινήτων στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των ατελείωτων πιστοποιητικών, τα οποία αναδείχθηκαν το τελευταίο δίμηνο με το κύμα μεταβιβάσεων λόγω νέων αντικειμενικών, ωθούν την κυβέρνηση σε νέες αποφάσεις.

Η βεβαίωση ΤΑΠ η οποία σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους μπορεί να ταλαιπωρεί τους ιδιοκτήτες ακόμα και για εννέα μήνες(!) οδεύει προς κατάργηση, ενώ από την πλευρά της η ΑΑΔΕ «τρέχει» τη διαδικασία ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων και για τις περιπτώσεις κληρονομιών και άτυπων δωρεών, όπως άλλωστε και την πλήρη ψηφιοποίηση της φορολογικής ενημερότητας.

Στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεσμεύτηκε για την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης, ενώ ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε πως εντός του 2022 στην πλατφόρμα MyProperty προστίθενται ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις κληρονομιών και άτυπων δωρεών, παράλληλα με την πλήρη ψηφιοποίηση της φορολογικής ενημερότητας και της βεβαίωσης οφειλής.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, το 2021 η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο, υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μεγάλο βήμα -εφόσον γίνει- χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, την οποία προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας. Το πιστοποιητικό ΤΑΠ εκδίδεται από τους δήμους και αποτελεί εστία ταλαιπωρίας και αγανάκτησης για τους φορολογούμενους, καθώς περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα μήνα για την έκδοσή του, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σύναψη και υπογραφή συμβολαίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων Γιώργο Ρούσκα, στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ, για να ολοκληρωθούν απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων χρειάζεται ένας μήνας ενώ για τις πιο σύνθετες, από 3 έως και 9 μήνες. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ανέφερε ότι η εκτεταμένη φορολογική και πολεοδομική πιστοποιητικοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων τις έχει μεταβάλει σε πραγματικό «Γολγοθά», ζητώντας κατάργηση πιστοποιητικών, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση του ΤΑΠ.

Έλενα Λάσκαρη

euro2day.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.