Καθαρά Δευτέρα: Πέντε tips για να πάει ψηλότερα ο χαρταετός!

Ο χαρταετός είναι άρτια συνυφασμένος με την την Καθαρά Δευτέρα. Ένα από τα αγαπημένα έθιμα των Ελλήνων, την Καθαρά Δευτέρα, είναι το πέταγμα του χαρταετού. Μικροί μεγάλοι γίνονται και παλεύουν με τον άερα για να πετάξει ο χαρταετός πιο ψηλά και να κερδίσει τον θαυμασμό των γύρων σας, μικρών και μεγάλων. Μπαμπάς και παιδιά, γίνονται ένα. Γίνονται μια ομάδα, που θα πετάξει ψηλά στους ουρανούς και θα «χαθεί» από την οπτική με την προσθήκη και δεύτερου σπάγκου.

Πως θα πετάξεις ψηλά τον χαρταετό; Υπάρχουν κόλπα και μυστικά, υπάρχει τεχνική;

Κι όμως, τεχνική υπάρχει

Όσο μεγαλύτερη ουρά και καλούμπα τόσο το καλύτερο για να πετάξει ψηλά ο αετός μας. Μην τσιγκουνευτείτε, δηλαδή, αν θέλετε να φτάσει ψηλά ο αετός σας αλλά κι εσείς στην εκτίμηση των παιδιών σας. Αγοράστε μπόλικο και γερό σχοινί και έχετε μαζί σας γάντια για εσάς και τα παιδιά σας. Όλοι έχουμε πληγώσει τις παλάμες μας όταν μέσα από αυτές έχει γλιστρήσει βίαια το σχοινί του ατίθασου χαρταετού.

Ας θυμηθούμε όμως τα βασικά: Όταν πετάμε χαρταετό με τα παιδιά μας, είναι δεδομένο ότι το παιδί κρατάει τον χαρταετό πάνω από το κεφάλι του και το αφήνει μόλις ο μπαμπάς ή η μαμά δώσει σήμα και συγχρόνως να τρέξει για μία επιτυχημένη απογείωση. Προϋπόθεση να πετύχει το εγχείρημα είναι να φυσάει εκείνος ο ευνοϊκός άνεμος που θα σηκώσει ψηλά τον αετό μας.

Όταν τελικά η απογείωση ολοκληρωθεί και ο αετός κερδίσει ύψος και σταθεροποιηθεί, ο γονιός ή το παιδί, όποιος τελικά κρατάει την καλούμπα παίζει με τις αντιστάσεις του αέρα και είτε ανεβάζει είτε κατεβάζει τον χαρταετό. Προσπαθήστε να σπάσετε την «παράδοση», που θέλει τον πατέρα τελικά να κάνει όλο το παιγνίδι και δώστε στο παιδί σας τη χαρά αλλά και την ευθύνη του πετάγματος. Και μη φείδεστε συμβουλών. Η πιο δημοφιλής συμβουλή συνοψίζεται στην πρόταση: «Αν νιώσεις το σχοινί χαλαρό στο χέρι σου, τράβηξέ το λίγο για να ανεβεί ο αετός ψηλότερα».

Πώς θα πετάξουμε σωστά και ψηλά τον χαρταετό μας

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να εστιάσουμε κατά τη διάρκεια της όλης τελετουργίας με τον χαρταετό. Τα βασικά είναι τέσσερα.

Το μέγεθος

Οι επιδόσεις και το πέταγμα του χαρταετού εξαρτώνται από το υλικό του, το δέσιμο, το σχέδιο, μα κυρίως το μέγεθος και φυσικά τις καιρικές συνθήκες. Μερικές φορές, ενώ τα έχετε κάνει όλα σωστά, μπορεί ο χαρταετός σας να μη θέλει να πετάξει. Ίσως απλά να είναι πολύ μεγάλος για να τον σηκώσει ο άνεμος. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν ο χαρταετός σας κάνει στριφογυρίσματα και ανεβοκατεβαίνει, σημαίνει ότι ο άνεμος είναι πολύ δυνατός ή ο χαρταετός πολύ μικρός. Για να σιγουρέψετε λοιπόν το πέταγμα του χαρταετού καλό είναι να έχετε προμηθευτεί δύο ειδών χαρταετούς, έναν μεγάλο και έναν μικρό για κάθε πιθανό άνεμο.

Ο… βοηθός

Μπορείτε να υψώσετε τον χαρταετό σας απλώς τρέχοντας, όμως αυτό απαιτεί μεγάλο χώρο ενώ είναι επικίνδυνο διότι θα κοιτάτε ψηλά και ενδέχεται να χτυπήσετε. Επιστρατεύστε τα παιδιά σας ή κάποιον φίλο να κρατά τον χαρταετό με την πλάτη του στον άνεμο και να αφήνει σιγά σιγά το σκοινί, όταν εσείς του δώσετε μια μικρή ώθηση. Μόλις πετάξει ο χαρταετός αφήστε αρκετό σκοινί για να φτάσει ψηλά και στη συνέχεια φροντίστε να είναι άνετο το σκοινί στα χέρια σας. Σε περίπτωση που «τραβάει», αφήστε κι άλλο σκοινί για να πάει πιο ψηλά. εάν είναι χαλαρό, τραβήξτε λιγάκι, διότι προφανώς χρειάζεται περισσότερο άνεμο.

Το λάθος με την ουρά

Ένα λάθος που κάνουμε συχνά είναι να μην δίνουμε αρκετή βάση στην ουρά του χαρταετού. Στην πραγματικότητα, η ουρά είναι αυτή που εξασφαλίζει όλη την ισορροπία της κατασκευής, επομένως πρέπει να είναι μακριά και σε καλή κατάσταση. Φροντίστε να την ξεμπερδέψετε καλά πριν από το πέταγμα, απλώνοντάς την στο έδαφος.

Προσοχή στα ζύγια

Τα ζύγια είναι τα δύο κομμάτια σπάγκου που είναι δεμένα στα άκρα του χαρταετού μας και ενώνονται με το σπάγκο που περνάει από το κέντρο της κατασκευής μας. Πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, έτσι ώστε να δέσουμε επάνω το σπάγκο μας

Τα πέντε tips για τον χαρταετό σου

1. Φτιάξε τον μόνος σου

Αντί να σπεύσεις ν’ αγοράσεις έναν πλαστικό χαρταετό που με το πρώτο –κάπως δυνατό- φύσημα θα γίνει κομμάτια, δοκίμασε να τον φτιάξεις μόνος σου. Μάλιστα, είναι μια καλή ευκαιρία να περάσεις με τα παιδιά, ή τους φίλους σου ευχάριστο, δημιουργικό χρόνο. Μπορείς να τον σχεδιάσεις όπως θέλεις εσύ, ενώ θα σου μείνει και η ικανοποίηση ότι δημιούργησες κάτι με τα χέρια σου.

Τι πρέπει να προσέξεις:

Για μια πιο στιβαρή κατασκευή προτίμησε -για τον σκελετό- ξύλινα πηχάκια από καλάμι.
Για τον κλασικό εξάγωνο χαρταετό φρόντισε όλες οι γωνίες που σχηματίζονται να είναι ίσες.
H ουρά έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτή εξασφαλίζει την ισορροπία του χαρταετού. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερη απ’ το ύψος του χαρταετού.

2. Η ασφάλεια προηγείται

Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα διασκεδαστικό έθιμο που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι, ωστόσο κρύβει και κάποιους κινδύνους. Απλώς πρόσεξε μερικά πράγματα κι όλα θα πάνε καλά:

Επίλεξε να πετάξεις χαρταετό σ’ ανοιχτούς χώρους, μακριά από γκρεμούς και –φυσικά- ποτέ από ταράτσες.
Μην πετάς χαρταετό κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Σε περίπτωση, όμως, που o χαρταετός μπλεχτεί σ’ αυτά, δε θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να επιχειρήσεις να τον απελευθερώσεις τραβώντας τον σπάγκο είτε χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα, και –βέβαια- να μην προσπαθήσεις ν’ ανέβεις πάνω στους πύργους, ή σε στύλους ηλεκτροφωτισμού καθώς και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Καλό θα είναι σε αυτή την περίπτωση να καλέσεις το τεχνικό τμήμα της ΔΕΗ.
Θα πρέπει να ’χεις υπόψη σου ότι το σκοινί του χαρταετού μπορεί να προκαλέσει κοψίματα και εγκαύματα από την τριβή στα χέρια των παιδιών και για τον λόγο αυτό πρέπει να τους δείξεις πώς να το κρατάνε με προσοχή. Εξαιρετικά βοηθητικό, μάλιστα, θεωρείται το να φοράνε γάντια.
Εάν η Καθαρά Δευτέρα σε βρει στην Αθήνα, υπάρχουν πολλά σημεία για να πετάξεις τον χαρταετό σου και να περάσεις όμορφα. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση ο συνωστισμός να είναι μεγάλος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να μην έχεις χώρο να κινηθείς όσο ελεύθερα θα ήθελες. Επομένως χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή.

3. Ο απαραίτητος έλεγχος

Προτού φύγεις απ’ το σπίτι φρόντισε να κάνεις έναν καλό έλεγχο στον χαρταετό. Δεν έχει σημασία εάν τον αγόρασες, ή τον έφτιαξες μόνος σου, δεν ξέρεις τι μπορεί να πάει στραβά. Για τον λόγο αυτό:

Έλεγξε μήπως ο χαρταετός σου έχει σκισίματα. Εάν υπάρχουν σκισίματα, μπορείς να μπαλώσεις τα σημεία αυτά με σελοφάν.
Τσέκαρε καλά τα ξύλινα, ή πλαστικά στηρίγματα του χαρταετού μήπως έχουν σπάσει κι αν ναι, κόλλησέ τα με μια καλή κόλλα, ή με κολλητική ταινία.
Έλεγξε αν έχεις εξοπλιστεί μ’ αρκετό σκοινί και προμηθεύσου μία δεύτερη καλούμπα σε περίπτωση που ο χαρταετός σου χρειάζεται περισσότερο σχοινί.
Πριν πετάξεις τον χαρταετό σου ξεμπέρδεψε καλά την ουρά του, εάν είναι μακριά, και άπλωσέ την στο έδαφος μέχρι το πέταγμα.

4. Πάρε μαζί σου ένα δεύτερο

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις επιδόσεις και το πέταγμα του χαρταετού, όπως το υλικό του, το δέσιμο, το σχέδιο, το μέγεθος, αλλά και οι καιρικές συνθήκες. Ορισμένες φορές, ενώ τα έχεις κάνει όλα σωστά, μπορεί να μην καταφέρεις να πετάξεις τον χαρταετό σου. Αυτό μπορεί να συμβεί για τους εξής λόγους: είτε απλά ο χαρταετός είναι υπερβολικά μεγάλος (για να τον σηκώσει ο άνεμος), είτε είναι πολύ μικρός και δεν μπορεί ν’ αντέξει τον δυνατό άνεμο, με αποτέλεσμα να στριφογυρίζει και να ανεβοκατεβαίνει. Έτσι, για μη σου χαλάσει τίποτα τη διασκέδαση, καλό είναι να έχεις προμηθευτεί δύο διαφορετικούς χαρταετούς, ένα μεγάλο κι ένα μικρό, για κάθε πιθανό άνεμο.

5. Απαραίτητος ο… «βοηθός» στο πέταγμα χαρταετού!

Μία τεχνική για να υψώσεις τον χαρταετό σου είναι απλά να τρέχεις κόντρα στον άνεμο, ωστόσο αυτό απαιτεί μεγάλο χώρο, ενώ είναι επικίνδυνο καθώς θα κοιτάζεις ψηλά κι ενδέχεται να τραυματιστείς. Επιστράτευσε λοιπόν κάποιο «βοηθό» για να κρατά τον χαρταετό όσο πιο ψηλά μπορεί με τεντωμένα χέρια, ενώ εσύ κρατάς την καλούμπα. Ο χαρταετός θα πρέπει να κρατηθεί κόντρα στον άνεμο, αφήνοντας τον ελεύθερο όταν ο άνεμος το επιτρέπει.

Μόλις πετάξει:

Άφησε αρκετό σκοινί για να φτάσει ψηλά (εδώ «κολλάει» η γνωστή φράση: «αμόλα καλούμπα!») και στη συνέχεια φρόντισε να ‘ναι άνετο το σχοινί στα χέρια σου.

Αν σε «τραβάει» άφησε κι άλλο σχοινί για να πάει πιο ψηλά.
Αν το σχοινί είναι χαλαρό, δηλαδή έχει πολλά μπόσικα, τράβηξε το ελαφρά γιατί –προφανώς- ο χαρταετός σου χρειάζεται περισσότερο άνεμο.
Εσείς πού θα πετάξετε τον χαρταετό σας ;
Όσοι μείνετε στην Αττική έχετε πολλές αλλά και δημοφιλείς επιλογές:

Λόφος Φιλοπάππου, ο Αθηναίος: Η παραδοσιακή τοποθεσία για το πέταγμα του χαρταετού είναι και η επιλογή του Δήμου Αθηναίων για τα Κούλουμα. Κάμερες, περίοικοι δίχως χαρταετό με τον χαλβά στο χέρι και χαρταετοί σκισμένοι είναι το σύνηθες σκηνικό.
Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι: Εντός των τειχών και πολυπληθέστατο.
Άλσος Συγγρού, Μαρούσι: Στα 950 στρέμματα πεύκου και καλλιεργήσιμων φυτών υπάρχουν ξέφωτα για το πέταγμα του χαρταετού. Αν μένετε στα Βόρεια Προάστια και δεν θέλετε πολλές μετακινήσεις είναι η ιδανική εικόνα εξοχής.
Προφήτης Ηλίας, Ηλιούπολη: Η επιλογή για τα Νότια Προάστια και όσους μένουν κοντά στον Υμηττό.
Άλσος Εθνικής Τραπέζης, Φιλοθέη: Κάθε χρόνο στήνεται ένα «καθώς πρέπει» γλέντι για τα Κούλουμα με παραδοσιακούς χορούς και εδέσματα

Πάρκο στρατού, Γουδή: Το πέταγμα του χαρταετού στο Πάρκο Στρατού είναι ο λόγος που την επομένη της Καθαράς Δευτέρας βρίσκονται τσακισμένοι χαρταετοί στο διάζωμα της Κατεχάκη.

Πεντέλη: Το να κάνεις Κούλουμα σε μία περιοχή διάσημη για τα ψητοπωλεία της δεν είναι παράδοξο, καθώς κάθε χρόνο οι ψήστες αφήνουν τη δουλειά στους μάγειρες των δημοφιλών εστιατορίων που σερβίρουν σαρακοστιανά. Συμπέρασμα: Εάν πετάξετε τον χαρταετό σας στο Πεντελικό Όρος ο μεγάλος κίνδυνος είναι η βαρυστομαχιά και όχι ο δυνατός αέρας που συχνά πιάνει στο βουνό και τσακίζει τους χαρταετούς των αδέξιων χειριστών. Αν προτιμάτε τη θάλασσα κατηφορίστε από την Πεντέλη προς Νέα Μάκρη και Μαραθώνα και πετάξτε τον χαρταετό σας στις παραλίες.

Πλαζ Φρεαττύδας, Πειραιάς: Οι πειραιώτες δεν αλλάζουν στέκι.

Σούνιο: Το πέταγμα του χαρταετού συμπεριλαμβάνει βόλτα στη θάλασσα και στον Ναό του Ποσειδώνα, πικ νικ ή σαρακοστιανά στα ταβερνάκια της περιοχής ή αν θέλετε να κάνετε ένα βήμα παραπάνω μετά τον χαρταετό μία βόλτα για σαρακοστιανούς μεζέδες στο Λαύριο

Προσοχή, κίνδυνος ηλεκτροπληξίας!

Οι καθαροδευτεριάτικες ανακοινώσεις του ΔΕΔΔΗΕ –παλιότερα της ΔΕΗ- στις οποίες επισημαίνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας μοιάζουν λίγο με τις οδηγίες σε περίπτωση ανάγκης στα πλοία και τα αεροπλάνα: Κανείς δεν τις παρακολουθεί. Όμως ο κίνδυνος σε όλες τις περιπτώσεις είναι υπαρκτός. Στο θέμα του χαρταετού αυτό που κρατάμε σαν συμβουλή των ειδικών είναι: Δεν απελευθερώσουμε ποτέ τον χαρταετό που έχει μπλέξει στα καλώδια ηλεκτρισμού, ούτε αναρριχόμαστε στους πύργους ή σε στύλους ηλεκτροφωτισμού.

Αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα καλώδια:

Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα
Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια

Όταν χρειαστείτε βοήθεια:

Ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή
Επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

newpost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.