Ο χαρταετός της Καθαράς Δευτέρας δεν είναι απλώς ένα πολύχρωμο παιχνίδι που γεμίζει τον ουρανό. Αποτελεί ένα από τα πιο συμβολικά έθιμα της ημέρας που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής.
Σύμφωνα με λαογραφικές ερμηνείες, το πέταγμά του υποδηλώνει την ανάταση και την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Δεν είναι τυχαίο ότι υψώνεται την Καθαρά Δευτέρα, ημέρα που συμβολίζει μια νέα πνευματική αρχή. Μέσα από μια χριστιανική θεώρηση, ο χαρταετός συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα, το οποίο είναι πλασμένο να πετά προς τα ουράνια.
Πού πετάμε όμως χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;
Στην Αττική, ο ουρανός γεμίζει χαρταετούς σε διάφορες γωνιές, οπότε εάν δεν έχετε φύγει για το τριήμερο, σας προτείνουμε μερικές ιδέες.
Οι παραλίες της Αττικής προς το Σούνιο, αλλά και στον Μαραθώνα και τη Ραφήνα, μεταμορφώνονται σε σημεία όπου οι χαρταετοί σκαρφαλώνουν ψηλά στους αιθέρες.
Στη Ραφήνα τα σημεία που συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος είναι το πάρκο Καραμανλή και η κεντρική πλαζ
Στη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα οι περισσότεροι συγκεντρώνονται στις παραλίες ενώ υπάρχουν και άλλα σημεία τα οποία έχουν γίνει “στέκια” για τις οικογένειες που θέλουν να πετάξουν τον χαρταετό τους
Στον Σχινιά, η απέραντη παραλία και το πευκοδάσος δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για πικνίκ και πέταγμα χωρίς εμπόδια.
Στην περιοχή Νησάκια στην Αρτέμιδα, ο αέρας δεν λείπει ποτέ. Είναι ένα σημείο όπου οι ερασιτέχνες του χαρταετού συναντούν τους επαγγελματίες του kitesurf, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στον ουρανό.
Στην ανατολική και νότια πλευρά, οι Αλυκές Αναβύσσου και η Σκάλα Ωρωπού αποτελούν σταθερές αξίες για μονοήμερη εκδρομή. Ο σταθερός θαλασσινός αέρας βοηθά ακόμη και τους λιγότερο έμπειρους να σηκώσουν τον χαρταετό τους με την πρώτη προσπάθεια, ενώ οι τοπικές ψαροταβέρνες προσφέρουν την απαραίτητη λαγάνα και ταραμοσαλάτα για όσους δεν θέλουν να κουβαλούν δικά τους εφόδια.
Το πέταγμα του χαρταετού μπορεί να είναι παιχνίδι και μια διασκεδαστική στιγμή, ωστόσο χρειάζεται προσοχή. Ενόψει της γιορτής, ο ΑΔΜΗΕ συνιστά ιδιαίτερη προσοχή.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει να μην πετάτε τον χαρταετό κοντά σε πυλώνες και γραμμές Υψηλής Τάσης ή κοντά σε Υποσταθμούς, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αλλά και διακοπής της παροχής ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή.
Αν ο χαρταετός μπλεχτεί σε καλώδια, για την ασφάλειά σας:
Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.
Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε σε πυλώνες Υψηλής Τάσης ή σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.
Με καλή διάθεση και προσοχή, το πέταγμα του χαρταετού γίνεται με εμπειρία που μένει χαραγμένες στη μνήμη.



















































