Καθαρά Δευτέρα: Προειδοποιητική ανακοίνωση για τους χαρταετούς στην Αττική!

Η Αττική αναμένεται να αδειάσει, καθώς οι περισσότεροι θα εκμεταλλευτούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 2023 για μια γρήγορη απόδραση. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που θα μείνουν στην Αθήνα για να πετάξουν χαρταετό και να γιορτάσουν τα Κούλουμα.

Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας δεν είναι καθόλου απίθανος, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπου είναι γεμάτες με καλώδια. Έτσι, θα πρέπει να προσέξετε και να πάτε σε περιοχές όπου είναι ανοιχτά και ελαχιστοποιείται αυτός ο κίνδυνος.

Εάν ωστόσο συμβεί αυτό, μπλεχτεί δηλαδή ο χαρταετός σας σε καλώδια, τότε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν ήδη ανακοινώσει τι πρέπει και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε.

Τι να μην κάνετε αν ο χαρταετός μπλεχτεί σε καλώδια

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, εάν ο χαρταετός σας μπλεχτεί σε καλώδια, τότε θα πρέπει να αποφύγετε τα παρακάτω, για την ασφάλειά σας:

Μην επιχειρήσετε να απελευθερώσετε τον χαρταετό τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.
Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.
Ξεχωριστή ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΑΔΜΗΕ, για την περίπτωση που μπλεχτεί ο χαρταετός σε καλώδια. Όπως αναφέρει, για την ασφάλειά σας:

Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.
Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε πυλώνες Υψηλής Τάσης, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.
Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Ή να επικοινωνήσετε με τον ΔΕΔΔΗΕ:

μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 800 400 4000 και 11500 (Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης & Βλαβών)
μέσω της εφαρμογής κινητού MyDEDDIEApp
μέσω της online δήλωσης βλάβης στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ πατώντας ΕΔΩ.

Γιατί πετάμε χαρταετό στην Ελλάδα

Η ονομασία «Χαρταετός» ποικίλει από χώρα σε χώρα. Στη Γερμανία λέγεται ντράχεν που σημαίνει δράκος, στην Ιαπωνία τάκο που σημαίνει χταπόδι, στο Μεξικό παραλότε που σημαίνει πεταλούδα, στην Αγγλία κάιτ που είναι το όνομα ενός πουλιού, και στην Ελλάδα χαρταετός.

Ωστόσο, τα ονόματα των χαρταετών δεν είναι διαφορετικά μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά πολλές φορές διαφέρουν και από περιοχή σε περιοχή μέσα στην ίδια χώρα. Στη Θράκη, ο χαρταετός ονομάζεται και πετάκι, στα Επτάνησα και Φύσουνα και στις Κυκλάδες, στεφανωτό.

Ο χαρταετός μετρώντας πολλά ταξίδια μέσα στον χρόνο και σε πολλές χώρες του κόσμου, απόκτησε ποικίλες μορφές και δημιούργησε πολλούς μύθους γύρω από το όνομά του.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπάρχει μια εκδοχή που αναφέρει ότι ο μηχανικός Αρχύτας (440 – 360 π.Χ.) από την αρχαία ελληνική πόλη του Τάραντα στην Νότια Ιταλία, που ασχολήθηκε με πτήσεις, χρησιμοποίησε τον χαρταετό για τις μελέτες του, όλοι γνωρίζουμε ότι ο χαρταετός ξεκίνησε από την Ανατολική Ασία και συγκεκριμένα από την Κίνα 2.000 χρόνια πριν. Οι Κινέζοι έφτιαχναν χαρταετούς από μπαμπού, μετάξι, χαρτί και τον χρησιμοποιούσαν για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Με το πέρασμα των χρόνων ο χαρταετός έγινε γνωστός στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη, στο Αφγανιστάν και στην Ευρώπη.

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής με τον κινεζικό. Συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον ουρανό και το Θεό. Μάλιστα οι άνθρωποι παλιότερα πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να εισακούσει τις προσευχές τους και να τις πραγματοποιήσει.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.