Καθαρά Δευτέρα: Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, λαϊκές, ιχθυοπωλεία, Βαρβάκειος – Τι ισχύει – Πόσο κοστίζουν τα θαλασσινά

Μπορεί όντως, τα σούπερ μάρκετ σήμερα ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας να είναι κλειστά, αλλά είναι ανοιχτά τα μίνι μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Σήμερα Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής για το μεσημεριανό τραπέζι, προκειμένου να μη λείψει τίποτα από το σαρακοστιανό γεύμα θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.

Ανοιχτά θα είναι επίσης ιχθυοπωλεία, φούρνοι – για την παραδοσιακή λαγάνα – αλλά και τα μίνι μάρκετ.

Όσον αφορά στη Βαρβάκειο Αγορά, αυτή παρέμεινε ανοικτή μέχρι την Κυριακή ωστόσο φέτος οι ιχθυοπώλες της αγοράς δεν έκαναν το παραδοσιακό ξενύχτι προς την Καθαρά Δευτέρα. Σήμερα οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους μέχρι και τις 14:00.

Πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει από νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας τη Βαρβάκειο Αγορά στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα για το τραπέζι της Σαρακοστής.

Ως είθισται, την «τιμητική» τους σήμερα έχουν ο χαλβάς και τα θαλασσινά, ιδίως τα οστρακοειδή αλλά και τα μαλάκια (καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια), ενώ δεν λείπουν τα τουρσιά, οι ελιές και βεβαίως ο πατροπαράδοτος ταραμάς.

Πόσο κοστίζουν τα θαλασσινά

– Τα χταπόδια και τα μικρά καλαμάρια ξεκινούν από 5 με 6 ευρώ και τα μεγάλα έως 12 με 15 ευρώ.
– Οι γαρίδες από 7 ευρώ και οι μεγάλες στα 12 έως 18 ανάλογα με το μέγεθος.
– Οι σουπιές 7 με 12 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά σήμερα στις 19:00, όπως και όλα τα Σαββατοκύριακα στο εξής.

Υπενθυμίζεται ότι για να κάνετε τις αγορές της τελευταίας στιγμής για το σαρακοστιανό σας τραπέζι, στέλνετε κωδικό μετακίνησης 2 στο 13033. Με το αυτοκίνητο, δεν μπορείτε να κινηθείτε σε περιοχή πιο μακριά από τα δύο χιλιόμετρα από το σπίτι σας.

Καθαρά Δευτέρα και χαρταετός

Λόγω του lockdown, η αγορά ενός χαρταετού την τελευταία στιγμή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Με τα εποχικά ήδη να μην λειτουργούν και τα σούπερ μάρκετ να παραμένουν σήμερα κλειστά, ο μοναδικός τρόπος για όσους επιθυμούν να προμηθευτούν χαρταετό, θα είναι από πλανόδιους πωλητές.
xartaetoi

Οπως έχει υπερτονίσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το πέταγμα του χαρταετού σήμερα θα γίνει μόνο εντός του Δήμου κατοικίας των πολιτών ή σε απόσταση ως και δύο χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στο 13033 και επιτρέπονται μόνο για όσους κινούνται πεζή ή με ποδήλατο.

ΔΕΔΔΗΕ για το πέταγμα του χαρταετού

Την ίδια ώρα, ο ΔΕΔΔΗΕ και φέτος με ανακοίνωση του ενημερώνει τους πολίτες για τους κινδύνους που επιφυλάσσει το πέταγμα του χαρταετού, όσον αφορά στα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

«Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ιδιαίτερα υπό την παρούσα συγκυρία και με δεδομένο τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών πλησίον της οικίας τους, ο ΔΕΔΔΗΕ συμβουλεύει να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για εσάς και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:

1. μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα

2. μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Σε κάθε περίπτωση όποιος χρειαστεί βοήθεια μπορεί να ειδοποιήσει τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή να επικοινωνήσει με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις υπηρεσίες του ανά τη χώρα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

protothema.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.