Καθαρά Δευτέρα: Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ, φούρνους, ιχθυοπωλεία – Τι ισχύει με την αμοιβή των εργαζομένων

Σήμερα και αύριο θα έχουν ευκαιρία οι πολίτες να πάνε σε κοντινό σούπερ μάρκετ να προμηθευτούν υλικά για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρα καθώς, ανήμερα θα είναι κλειστά.

Συνεπώς σήμερα και αύριο στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033 οι πολίτες θα μπορούν να πάνε σε σούπερ μάρκετ του δήμου τους ή εντός δύο χιλιομέτρων από την οικία τους. Την Καθαρά Δευτέρα θα κλειστά τα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή Καθαρά Δευτέρα ανοιχτά ήταν ιχθυοπωλεία, φούρνους και μίνι μάρκετ κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος.

Τι ισχύει με την αμοιβή των εργαζομένων την Καθαρά Δευτέρα

Υπενθυμίζεται πως η Καθαρά Δευτέρα δεν θεωρείται επίσημη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη, χωρίς να δικαιούνται πρόσθετη αμοιβή.

«Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρή Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955)» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Ξεκαθαρίζεται επίσης τι ισχύει σε περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί πρόσθετη αργία για μία επιχείρηση, η οποία θα λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση.

«Τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας» διευκρινίζεται.

dikaiologitika.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.