Κέιτ Μίντλετον: Τα 7+1 ερωτήματα για τον καρκίνο, από τον οποίο πάσχει

Η δημόσια παραδοχή της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, ότι πάσχει από καρκίνο, ήταν σίγουρα μια γενναία πράξη και αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ενδυνάμωσης για όλους, όσοι παλεύουν με την ύπουλη ασθένεια. Παράλληλα προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, παγκόσμια συγκίνηση, αλλά και πολλά ερωτήματα, μιας και δεν είναι προσδιορισμένη επακριβώς η μορφή της νόσου, από την οποία πάσχει.

Όπως λέει η ίδια η Κέιτ Μίντλετον στο βίντεο, που γύρισε για λογαριασμό του Kensington Palace το BBC, έκανε προγραμματισμένη επέμβαση στην κοιλιά και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της χειρουργικής ομάδας δεν φαινόταν να υπάρχει καρκίνος. Στη συνέχεια, ωστόσο, μετά την επέμβαση, οπότε έγιναν κάποιες απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε η ύπαρξη της νόσου.

Η κατάσταση είναι επί του παρόντος κάπως «θολή» και μάλλον έτσι θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας.

Τα ερωτήματα για τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον

Και ενώ το βίντεο, που μέσα σε λίγη ώρα έγινε viral, θεωρητικά θα έπρεπε να βάλει τέλος στην παραφιλολογία και στις θεωρίες συνωμοσίας των τελευταίων εβδομάδων, μάλλον άναψε καινούριες φωτιές. Κι αυτό διότι αφήνει εκκρεμή πολλά ερωτήματα, άρα κατ’ επέκταση και πιθανά σενάρια…

Τι πρόβλημα υγείας είχε η πριγκίπισσα της Ουαλίας στην κοιλιά, που απαιτούσε χειρουργείο στη συγκεκριμένη περιοχή; Από το γεγονός ότι επρόκειτο για προγραμματισμένο – άρα τακτικό, «ψυχρό» χειρουργείο, όπως λέγεται – καθίσταται σαφές ότι δεν ήταν κάτι επείγον, που έχρηζε άμεσης εισαγωγής στο νοσοκομείο. Ωστόσο δεν ξέρουμε ούτε τι πρόβλημα υπήρχε, ούτε εάν αφαιρέθηκε τμήμα κάποιου εσωτερικού οργάνου.

Ο καρκίνος εντοπίστηκε, όπως φαίνεται, στην κοιλιακή χώρα, πού, όμως, ακριβώς; Σε ποιο από όλα τα ζωτικά όργανα; Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται το στομάχι, το πάγκρεας, το συκώτι, το έντερο, η μήτρα, οι ωοθήκες… Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Είναι κάποιος γυναικολογικός καρκίνος; Έχει προσβληθεί κάποιο άλλο όργανο; Παραμένει ασαφές.

Σε ποιο στάδιο είναι η νόσος; Γνωρίζουμε από τους επιστήμονες – και αυτό αφορά σε έναν γενικό κανόνα – ότι παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο σε ποια φάση εντοπίζεται η ασθένεια, καθώς αυτό μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στην έκβασή του. Οι ογκολόγοι αναφέρουν ότι, όσο πιο νωρίς βρεθεί ο καρκίνος, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ακόμη και να ιαθεί πλήρως.

Ποιες ιατρικές εξετάσεις ήταν αυτές, που έδειξαν τον καρκίνο; Ήταν η βιοψία, που συνήθως ακολουθεί ακόμη και επεμβάσεις ρουτίνας; Ήταν κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις;

Υπάρχει κάποια κληρονομικότητα στην οικογένεια της Κέιτ Μίντλετον, που να συσχετίζεται με τη διάγνωση; Πολλές μορφές καρκίνου, ίσως οι περισσότερες, εάν όχι όλες, έχουν κληρονομικό υπόβαθρο. Είναι «γραμμένες» στο DNA των ασθενών, για αυτό και οι γιατροί, όταν συνομιλούν για πρώτη φορά με έναν ασθενή, το πρώτο που κάνουν είναι να του ζητήσουν λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί η νόσος σε κάποια φάση της ζωής του και να του δώσουν κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε, κατά το δυνατόν, να μειωθούν οι πιθανότητες να αρρωστήσει από καρκίνο.

Ποια είναι η πρόγνωση; Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, οι γιατροί συνήθως – και από την κλινική τους εμπειρία και από τη βιβλιογραφία – έχουν εικόνα της εξέλιξης της κατάστασης των ασθενών. Και αυτό είναι κάτι, που δεν το γνωρίζουμε, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη φάση.

Για πόσον καιρό θα κάνει προληπτική χημειοθεραπεία; Υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσει, όπως τόσοι άλλοι ασθενείς, τις παρενέργειές της; Ή η προληπτική χημειοθεραπεία συνιστά ένα πιο «ελαφρύ» θεραπευτικό σχήμα, που κρατάει μικρό χρονικό διάστημα και δεν ταλαιπωρεί τους πάσχοντες;

Πώς γίνεται να νοσεί μια νέα γυναίκα, αδύνατη, που αθλείται τακτικά από παιδί, δεν καπνίζει, δεν πίνει και τρέφεται υγιεινά; Η πριγκίπισσα είναι μόλις 42 χρόνων και ανέκαθεν ήταν πολύ δραστήρια σωματικά. Διατηρεί ένα υγιές σωματικό βάρος και γενικά φαίνεται να ακολουθεί όλες τις συστάσεις των επιστημόνων για μια ζωή με υγεία και μακροζωία. Είναι, αν μη τι άλλο, οξύμωρο και αντιβαίνει στον γενικό κανόνα, που λέει ότι όσοι κάνουν κακή διατροφή, έχουν παραπανίσια κιλά, κάνουν καθιστική ζωή κτλ, αρρωσταίνουν με καρκίνο.

Ένα πρώτο συμπέρασμα από την κοινοποίηση της είδησης είναι ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον καρκίνο. Και ότι αυτό που χρειάζεται – πέρα από μια καλή διεπιστημονική ομάδα – είναι, όπως είπε και η ίδια η πριγκίπισσα, πίστη και ελπίδα.

mononews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.