Κίνημα της πετσέτας: Έφυγαν οι ελεγκτές, επέστρεψαν οι ξαπλώστρες!

Μέσα στη νύχτα, επανατοποθετήθηκαν ομπρέλες και ξαπλώστρες στη Νάξο, προτού καλά-καλά προλάβουν να φύγουν οι ελεγκτές του κλιμακίου της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων. Τα παραλιακά καταστήματα, σύμφωνα με φωτογραφίες που γέμισε η σελίδα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», «φύτρωσαν» ξανά ό,τι είχαν ξηλώσει σε Αγία Άννα, Πλάκα, Άγιο Γεώργιο και Άγιο Προκόπιο.

«Χθες το βράδυ, περίπου στη μία τα ξημερώματα κάναμε βόλτα στην παραλία της Πλάκας και βλέπαμε κόσμο με τρυπάνια να βιδώνει στη θέση τους ομπρέλες. Με το φως του ήλιου οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά», ανέφερε στην εφημερίδα «Καθημερινή» η Γεωργία Παπαδοπούλου, σταθερή επισκέπτρια του νησιού.

«Όπως αποχωρούσαν από κάποια παραλία οι υπάλληλοι της κτηματικής, τα μπιτς μπαρ ξεκινούσαν και έστηναν ξανά τα πάντα», είπε από την πλευρά της η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος του κινήματος για ελεύθερες παραλίες στο νησί.

Η σελίδα του κινήματος στο Facebook γέμισε ξανά με φωτογραφίες για του λόγου το αληθές των καταγγελιών.

Εξαπλώνεται και στη Θάσο το κίνημα – Νέες παρεμβάσεις στη Χαλκιδική

Η πρώτη κινητοποίηση του κινήματος στη Θάσο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί χθες Τετάρτη σε παραλία των Μαριών η οποία «έχει καταληφθεί εξολοκλήρου από ξαπλώστρες και ομπρέλες». Οι αντιδράσεις μεγαλώνουν και ολοένα και περισσότερος κόσμος, σε περισσότερες περιοχές, συντάσσεται με το αίτημα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, ενάντια στην αυθαιρεσία των επιχειρηματιών.

«Η συζήτηση ήταν πλούσια και η διάθεση για δράση πολύ έντονη», σημειώνεται στην ανάρτηση της ομάδας της Θάσου στο facebook επισημαίνοντας ότι «οι παρευρισκόμενοι εκδήλωσαν τη θέληση τους να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα στις ελεύθερες παραλίες και στην ανεμπόδιστη πρόσβαση στη θάλασσα».

«Το καθεστώς που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στις παραλίες της χώρας, που επιβάλλει είτε να χρυσο-πληρώνουμε το μπάνιο μας, είτε να αποκλειόμαστε πρέπει να σπάσει» υπογραμμίζουν οι ίδιοι.

Νέες κινητοποιήσεις έγιναν χθες και στη Χαλκιδική, για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, ενώ ετοιμάζονται και επιπλέον το Σάββατο 12 Αυγούστου. Όπως λένε υπάρχει θέμα στην παραλία Λαγονήσι και καταγγέλλουν ότι η περιοχή είναι Natura. Οι ίδιοι θα έχουν ακόμα μία συγκέντρωση το Σάββατο. Έχουν οργανωθεί μέσω των social media, πάνω από 10.000 μέλη έχει το γκρουπ της Χαλκιδικής, ενώ υπάρχουν ξεχωριστά γκρουπ και για άλλες περιοχές της Ελλάδας με επίσης αρκετές χιλιάδες μέλη.

918 έλεγχοι και 336 παραβάσεις σε 20 ημέρες

Ειδικότερα, στην περιοχή του Ρίου συνελήφθησαν έξι άτομα που λειτουργούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διότι, σύμφωνα με την αστυνομία, έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι είχαν τοποθετήσει κατά περίπτωση τραπεζοκαθίσματα, ανάκλιντρα, πουφ και ομπρέλες, καταλαμβάνοντας παράνομα έκταση του αιγιαλού, χωρίς να έχουν άδεια από την αρμόδια Αρχή.

Επίσης, σε παραλιακή περιοχή της δυτικής Αχαΐας συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα που λειτουργούσαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και καντίνα, αντίστοιχα, διότι, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε από μεικτό κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας της αστυνομίας και του λιμεναρχείου, διαπιστώθηκε ότι ο πρώτος συλληφθείς είχε τοποθετήσει ξαπλώστρες με ομπρέλες σε κοινόχρηστο τμήμα του αιγιαλού χωρίς να κατέχει άδεια, ενώ ο δεύτερος συλληφθείς είχε τοποθετήσει ξύλινο στέγαστρο στον αιγιαλό χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Έλεγχοι σε 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις, πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Ιουλίου μέχρι χθες από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για ένταση των ελέγχων στις παραλίες σε όλη τη χώρα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:

Στο διάστημα από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική.

Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).

Οι ποινές που επιβάλλονται– ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες. Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.