Κίνηση-ΜΑΤ από “Ενεργούς” και “Μέτωπο Ψηλά” αλλάζει τα δεδομένα των εκλογών στη Ραφήνα

Πολλές συζητήσεις στην πόλη, αλλά κυρίως στα παραταξιακά δημοτικά επιτελεία, προκάλεσε η αιφνιδιαστική κίνηση με την δημοσιοποίηση στην εφημερίδα POLIS, της κοινής διακήρυξης των Ενεργών Πολιτών, του Μετώπου Ψηλά, αλλά και συμπολιτών μας με ιδιαίτερη σημασιολογία στα κοινά.

Οι συζητήσεις γίνονταν επί μήνες, αθόρυβα και συστηματικά, χωρίς προαπαιτούμενα, με βάση τη συνδιαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής στρατηγικής για την πόλη και το μέλλον της, ενώ παράλληλα είχαν συντονίσει το βηματισμό και τη δράση τους, όπως απέδειξαν κατά την περίοδο της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού και τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Και μόνο η απόφαση για κοινό βηματισμό, ανθρώπων από σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, όπως προκύπτει από την κοινή διακήρυξη, εν όψει δημοτικών εκλογών, αλλάζει τα δεδομένα και τον πολιτικό «χάρτη» στην πόλη.

Οι ίδιοι μιλούν σαφώς και καθαρά για στρατηγική – προγραμματική συμφωνία, διάλογο και σύνθεση απόψεων με γνώμονα τον πολίτη και το μέλλον, δημόσια και επάνω στο τραπέζι, και όχι πίσω από κλειστές πόρτες και αλισβερίσια παραγόντων.

Οι επόμενες κινήσεις στην σκακιέρα, αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς και μόνο η επίσημη συμπόρευσή τους ως συλλογικότητα, «ψαλλίδισε» τα παρασκηνιακά όνειρα πολλών, έκοψε το «βήχα» σε άλλους και άνοιξε την πόρτα σε όσους πιστεύουν στον ειλικρινή διάλογο, τη σύγκλιση απόψεων και τη λογική του «εμείς».

energoi polites

H KOINH ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

H ζωή μας δεν αρχίζει ούτε τελειώνει τη μέρα των εκλογών

Tο όνειρο, η αγωνία, η συστράτευση, η συµµαχία, η κοινή πορεία για το αύριο δεν αρχίζουν και προφανώς δεν τελειώνουν σε µια στιγµή, την Κυριακή των όποιων εκλογών.

Η ενεργή παρουσία στα κοινά, την πολιτική, τα προβλήµατα της πόλης και της κοινωνίας, τον αθλητισµό, τον πολιτισµό και τη µόρφωση, κρίνονται µέσα στο χρόνο. Η στήριξη στις δράσεις αλληλεγγύης και εθελοντισµού, στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χτίζονται µέρα τη µέρα. Κάθε µέρα. Χωρίς προαπαιτούµενα. Με δράση και συµµετοχή.

ΤΟ “ΕΜΕΙΣ” ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ “ΕΓΩ” Σήµερα, η πόλη, κάθε πόλη, οι άνθρωποι παντού, συνειδητοποιούν ότι δίπλα στην αδιαφορία, την απάθεια και την αποχή, φυτρώνουν οι καιροσκόποι, η εµπάθεια και οι φανατικοί, που πυροβολούν το αυτονόητο και την κοινή λογική. Σήµερα, η πόλη, κάθε πόλη, οι κοινωνίες ολόκληρες, αισθάνονται ότι όσο το “ΕΓΩ” βρίσκεται πάνω από το “ΕΜΕΙΣ” δεν υπάρχει ελπίδα για προκοπή.

Απαιτούν γνώση , µεράκι, συµµετοχή, φρέσκα πρόσωπα και ιδέες, όραµα, προτάσεις τεκµηριωµένες για το µέλλον, ήθος και καθαρότητα. Απαιτούν µια µεγάλη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, που µόνο δρόµο έχει να πάει την πόλη µπροστά, στο αύριο που της αξίζει. Χωρίς ούτε ένα βλέµµα πίσω. Αν αποφασίσουµε, να γίνουµε ΠΟΛΙΤΕΣ, που ∆ΙΕΚ∆ΙΚΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ και ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ∆ΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, έχουµε αύριο.

Αν ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΙΜΗΣ, έχουµε αύριο. Αν υπάρξει ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΟΓΟ∆ΟΣΙΑ, ∆ΙΑΦΑΝΕΙΑ και ΑΠΟ∆ΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ, έχουµε αύριο. Αν µιλήσουν όλοι ΚΑΘΑΡΑ, για τα προβλήµατα και τις λύσεις που προτείνονται, έχουµε αύριο. Αν σηκώσουµε ο καθένας το ΒΑΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ, έχουµε αύριο. Γ ια µια πόλη, µια κοινωνία ανθρώπινη, χωρίς τεχνητούς διαχωρισµούς «εµείς, αυτοί και οι άλλοι», που θα κληροδοτήσουµε στα παιδιά µας.

ΝΑ ∆ΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ Όποιος ισχυρίζεται ότι µόνος του ξέρει και µπορεί να δώσει όλες τις λύσεις, δεν γνωρίζει …ούτε καν τα προβλήµατα! Μόνο µαζί µπορούµε. Καθαρά και διάφανα. Μέσα από προγραµµατικές συγκλήσεις και συµφωνίες, διάθεση ειλικρινούς διαλόγου και προσφοράς. Όχι µε θώκους και αξιώµατα.

Το µόνο που χρειάζεται είναι ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ – ΟΡΑΜΑ – ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ∆ΡΑΣΗ– ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ∆ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, για να πάµε ένα βήµα µπρός. Χωρίς χρωµατιστά γυαλιά, κοµµατικές ταυτότητες και λάβαρα, ιδεοληψίες και πελατειακές εξαρτήσεις. Χωρίς αυτόκλητους σωτήρες και µεσσιανικές λογικές. Χωρίς βαρύγδουπους «πολιτικούς αναµορφωτές» που λέει και ο Καβάφης.

Μια µεγάλη κοινότητα πολιτών δηλαδή. ∆ιαφορετικών µεταξύ τους. Μερικές φορές άγνωστων µεταξύ τους. Από άλλες αφετηρίες και µε διαφορετικές πορείες. Που είναι ίσοι, αλλά δεν είναι ίδιοι , ούτε και θέλουν να γίνουν. Που σκέφτονται, αγωνιούν, προτείνουν. Που ακούν µε προσοχή τη φωνή και τις προτάσεις όλων των άλλων. Που ψάχνουν πρώτα, αυτά που τους ενώνουν! Που δε διστάζουν να στηρίξουν µε όλες τους τις δυνάµεις τα θετικά για τον τόπο, και που δε φοβούνται να συγκρουστούν µε λάθη, παλινωδίες και νοοτροπίες. Που χτίζουν την ενότητα µέσα στη διαφορετικότητα.

Χωρίς να διεκδικούν το αλάθητο. Χωρίς φόβο, ή ανεξόφλητα γραµµάτια. Τόσο απλά. Μια κοινότητα πολιτών, χωρίς διευθυντήρια. Χωρίς «εµπόρους» ή «πελάτες». Χωρίς «κρυφά» χαρτιά , σχέδια ή σκέψεις. Με µια µοναδική λεπτή κόκκινη κλωστή να τη δένει. Την αγάπη για την πόλη τους και το µεράκι της ανιδιοτελούς συµµετοχής. Με µοναδικό στόχο να γίνουν Ενεργοί Πολίτες, ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ της πόλης που θέλουν και µπορούν.

Η θεσµοθέτηση της απλής αναλογικής και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανοίγει αναγκαστικά το παράθυρο στο διάλογο, τη συµµετοχικότητα, την ανταλλαγή απόψεων , την αναζήτηση της συνισταµένης µέσα στις πάµπολλες συνιστώσες. Μέσα από προγραµµατικές συγκλήσεις και συµφωνίες. Όχι µε επίπλαστες πλειοψηφίες, θώκους και αξιώµατα. Το 2019, επιβάλλεται επιτέλους µε όρους συνεννόησης να µιλήσουµε για την Πόλη της επόµενης 10ετίας.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Το 2018, η ανείπωτη τραγωδία του καλοκαιριού και το κίνηµα εθελοντισµού που αναπτύχθηκε, απελευθέρωσε νέες δυνάµεις της κοινωνίας, που έδωσαν συγκινητικό αγώνα για να οργανώσουν την αλληλεγγύη και να ανακουφίσουν τον πόνο των πληγέντων.

Ανάµεσά τους, οι “ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ”, το «ΜΕΤΩΠΟ ΨΗΛΑ» και πολλοί ακόµη φίλοι, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι µαζί, συντόνισαν τη δράση τους. ∆εν ήταν η πρώτη φορά. ∆εν θα είναι και η τελευταία. Από το 2014 που ξεκίνησε το ταξίδι µας, πολλοί από εµάς, από διαφορετικούς χώρους και αφετηρίες, είχαµε βρεθεί πάµπολλες φορές µαζί . Στον αγώνα για την έλευση της αστικής συγκοινωνίας στην πόλη.

Στο µέτωπο ολοκλήρωσης της δικής µας αποχέτευσης και του δικού µας βιολογικού καθαρισµού, στη δική µας περιοχή και όχι “στο χωράφι του γείτονα” Στη διεκδίκηση και την απόδοση του παράλιου µετώπου µετά από δεκαετίες ολόκληρες στους πολίτες, στην απαίτηση για αντιπληµµυρική θωράκιση της πόλης και όχι µόνο.

Αντιδράσαµε στην ιδιοκτησιακή πολλές φορές λογική του ΟΛΡ, στην απίθανη εµµονή του Σ.Α.Σ. να προσθέτει δροµολόγια πλοίων χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη υποδοµή σε πόλη και λιµάνι.

Επιµείναµε, στη διεκδίκηση των απαραίτητων έργων υποδοµής, µε όρους σεβασµού στις κοινωνίες και το περιβάλλον. Στην ανάγκη τόνωσης της τοπικής αγοράς και οικονοµίας.

∆ηλώνουµε παρόντες και σήµερα ενώνουµε τις δυνάµεις µας. Σε συνεργασία και συναπόφαση. Περισσότεροι. ∆ιαφορετικοί και ίσοι αλλά όχι ίδιοι. Έτοιµοι να πούµε πολλά, να διαφωνήσουµε σε κάποια, αλλά να συµφωνήσουµε στα πιο σηµαντικά για το αύριο της πόλης.. Γ ιατί τελικά ο µεγαλύτερος τίτλος τιµής είναι ο Πολίτης. ∆ηλώνουµε ανοιχτοί στο διάλογο, τη συνεννόηση και την κοινή δράση. Αποφασισµένοι να υπογράψουµε όλοι µαζί, ένα κοινωνικό συµβόλαιο ανιδιοτέλειας και συµµετοχής.

Οι υπογραφές στην κοινή διακήρυξη

Η «πολυφωνία» από όλο το πολιτικό φάσµα χαρακτηρίζει τους υπογράφοντες την κοινή διακήρυξη συµπόρευσης σε προγραµµατικό επίπεδο, από τους «Ενεργούς Πολίτες» και το «Μέτωπο Ψηλά».

1) ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΣΥΝ/ΧΟΣ ∆ΙΚΗΓΟΡΟΣ

2) ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΥΝ/ΧΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

3) ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΧΗΜΙΚΟΣ – MBA TQM

4) ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ ΑΜΑΛΙΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ Η/Υ

5) ΓΚΟΛΕΜΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

6) ΓΛΕΖΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

7) ∆ΑΛΕΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΣΥΝ/ΧΟΣ Ι∆ΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

8) ∆ΑΡ∆ΑΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ

9) ΚΑΤΣΙΚΑΤΣΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΗΣ, ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟΣ

10) ΚΟΥΡΑΠΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ∆ΕΗ

11) ΜΑΥΡΟΛΕΩΝ ΣΠΥΡΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

12) ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

13) ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝ∆ΡΕΑΣ, ΛΟΓΙΣΤΗΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

14) ΠΟΡΦΥΡΗ ΜΑΡΙΑ, ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟΣ ΕΠΑΛ

15) ΡΟΚΚΙ ΤΑΜΑΡΑ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑ

16) ΣΙΑΦΑΚΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ

17) ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

18) ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΝ/ΧΟΣ ΟΤΕ

19) ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΜΕΛΟΣ ΕΣΗΕΑ

20) ΧΑΛΙΩΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ∆ΙΑΦΗΜΙΣΤΗΣ

21) ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.