Κλέβουν αυτοκίνητα με 10 ευρώ – Δείτε πώς γίνεται

Διαστάσεις μάστιγας λαμβάνουν οι κλοπές αυτοκινήτων μέσω των συσκευών αναμετάδοσης σήματος. Δείτε τη μεθολολογία των συμμοριών.

Με ολοένα και πιο hi-tech όπλα εμπλουτίζεται η φαρέτρα των συμμοριών ελαφροχέρηδων οι οποίες βάζουν στο μάτι πολυτελή αυτοκίνητα, και τα «εξαφανίζουν» μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Τα τελευταία χρόνια, οι σπείρες ρημάζουν αυτοκίνητα με σύστημα εισόδου και λειτουργίας του κινητήρα χωρίς κλειδί (keyless entry) μέσω της μεθόδου relay theft, που βασίζεται σε δύο απλές συσκευές οι οποίες μπορούν να υποκλέψουν το σήμα του κλειδιού ενός αυτοκινήτου.

Πρόκειται για αναμεταδότες σήματος (relay boxes) που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούνται από κεραία, πομπό, τσιπ, και μπαταρίες, με το συνολικό κόστος της κάθε συσκευής να μην υπερβαίνει τα 10 ευρώ, όπως επισημαίνουν ερευνητές της εταιρείας ασφαλείας διαδικτύου Qihoo 360 από το Πεκίνο.

συσκευές κλοπή αυτοκινήτων αναμεταδότης σήματος

Όσον αφορά τη μεθοδολογία των κακοποιών, αυτοί χρησιμοποιούν δύο relay boxes, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους. Το ένα αναζητά το σήμα από το ηλεκτρονικό κλειδί που βρίσκεται μέσα σε μια κατοικία και ο δεύτερος αναμεταδότης «περιμένει» δίπλα στο όχημα.

Μόλις το πρώτο relay box υποκλέψει το σήμα από το κλειδί, το μεταδίδει απευθείας στην έτερη συσκευή που βρίσκεται δίπλα στο όχημα. Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα ασφαλείας του αυτοκινήτου παραβιάζεται, μιας και «θεωρεί» πως το κλειδί βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Οι πόρτες ξεκλειδώνουν, ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία, και η σπείρα των κακοποιών γίνεται… καπνός, μαζί με το αυτοκίνητο.

Τα περιστατικά κλοπής οχημάτων μέσω της μεθόδου relay theft γνωρίζουν μεγάλη έξαρση, με πολλές κάμερες ασφαλείας κατοικιών να έχουν καταγράψει τη δράση των συμμοριών. Ενδεικτικό αποτελεί ένα βίντεο που μετέδωσε πριν από λίγες ημέρες το τηλεοπτικό δίκτυο CBS Miami, με πρωταγωνιστή ένα πολυτελές μαύρο SUV που απομακρύνεται εν ριπή οφθαλμού από ανοιχτό γκαράζ.

Οι αστυνομικές αρχές είναι πλήρως ενημερωμένες για τα περιστατικά κλοπών μέσω των αναμεταδοτών σήματος, και συστήνουν στους ιδιοκτήτες να μην αφήνουν τα κλειδιά τους κοντά στην εξώπορτα ή κάποιο παράθυρο του σπιτιού τους, ώστε να εμποδίσουν την ανίχνευση του σήματος του κλειδιού από τις συσκευές.

Παράλληλα, συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν αντικλεπτικούς μηχανισμούς (π.χ. «μπαστούνια), συναγερμούς, αλλά και συσκευές GPS που επιτρέπουν τον εντοπισμό του αυτοκινήτου, εφόσον αυτό κλαπεί.

 

carandmotor.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.