Κοιμητήριο Αρτέμιδας: Ακόμη λειτουργεί «παράνομα»

Το Κοιμητήριο Αρτέμιδος, έχει τη «δική του ιστορία». Μια ιστορία αγώνων που χάρις στο πείσμα και στην αγωνιστικότητα ορισμένων κατοίκων της, κατάφεραν να υπερνικήσουν τα διάφορα εμπόδια και έτσι η αναπτυσσόμενη πόλης της Αρτέμιδος, μόλις το 1992 να αποκτήσει κοιμητήριο.

Ο κ. Θωμάς Καλαμπόκης, ο οποίος έχει διατελέσει την επίμαχο περίοδο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια στο βιβλίο του, «ΑΡΤΕΜΙΔΑ, ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο», τους αγώνες και τις προσπάθειες να υπερνικηθούν τα διάφορα εμπόδια που έθετε η πολιτεία και μέρος των κατοίκων, κυρίως Σπαταναίοι, ώστε επιτέλους η Αρτέμιδα (Λούτσα) να αποκτήσει έναν αξιοπρεπή χώρο να θέτει στον αιώνιο ύπνο τους κατοίκους της.

Ευτυχώς, για την Αρτέμιδα στο τιμόνι της βρισκόταν ο αείμνηστος κοινοτάρχης (1991-1994) και πρώτος δήμαρχος, Γιάννης Αναγνωστόπουλος (1995-1998). Πίστεψε στην αναγκαιότητα του έργου και παρότι εγκαταλειμμένος από τους περισσότερους συνεργάτες του, επέμενε και τελικά κατάφερε να πείσει τους δημότες της τότε εποχής και στη κυριολεξία με «ανταρτοπόλεμο» να γίνει η 10η ταφή ώστε να «νομιμοποιηθεί» και να αρχίσει να λειτουργεί ο χώρος ως Κοιμητήριο.

Κατά καιρούς είχαν ακουστεί διάφορα, ως προς τη λειτουργία, την καθαριότητα, την επάρκεια τάφων, την περίφραξη, τον ηλεκτροφωτισμό και την επέκτασή του. Τα τρία τελευταία προβλήματα υφίστανται και σήμερα.

Ωστόσο κατά την επίσκεψή μου διαπίστωσα (βλέπε φώτο) ότι ο χώρος είναι απόλυτα καθαρός, επικρατεί τάξη και γενικά η εικόνα του Κοιμητηρίου Αρτέμιδος εμφανίζει μια απέριττη και μεταθανάτια αξιοπρέπεια, από συναισθηματική αξία, που πρέπει να αποδίδεται στους νεκρούς αδελφούς μας.

Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Νομικός μας εξήγησε: «το Κοιμητήριο ακόμα και σήμερα, είναι παράνομο και δεν μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί, ούτε να περιφραχθεί πλήρως. Για τη νομιμοποίησή και την επέκτασή του, γίνονται ενέργειες και ελπίζω να ευοδωθούν το 2022. Τη σημερινή εικόνα προσπαθούμε να τη διατηρήσουμε με κάθε κόστος. Έχουμε προσθέσει οστεοφυλάκιο και σύντομα θα γκρεμίσουμε το γιαπί (ημιτελές κτίσμα) που προοριζόταν για κυλικείο ».

Η ίδρυση και λειτουργία του χώρου οφείλεται κυρίως στον τότε Κοινοτάρχη Γιάννη Αναγνωστόπουλο και δικαίως αναφέρεται το όνομα του, στη μαρμάρινη αναθηματική στήλη στη είσοδο του.

Δημήτρης Πνευματικάτος

Εφημερίδα Polis

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.